ΑΚΛΟΝΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΠΣ

 

Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΛΟΚΟΥΡΗΣ

 

KOLSTEF

 

Ακλόνητος, όπως αναμενόταν συνεχίζει στην αρχηγία του Πυροσβεστικού Σώματος ο Δημότης Αγίας Βαρβάρας, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, έπειτα από τις κρίσεις του ΚΥΣΕΑ, που ξεκίνησαν πριν λίγα 24ωρα.

Ο Στέφανος Κολοκούρης, ανέλαβε καθήκοντα Αρχηγού του ΠΣ, πριν περίπου ακριβώς έναν (1) χρόνο, στις 6 Φεβρουαρίου 2020.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π.Σ. Στέφανος Κολοκούρης του Δημητρίου, με καταγωγή από τον Πύργο Δυρρού Μάνης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 και είναι πατέρας δύο παιδιών.

Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1991 και το έτος 1995 αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με το βαθμό του Ανθυποπυραγού. Φοίτησε το 2002 στη Σχολή Πολιτικής Προστασίας στη Valabre της Γαλλίας, το 2003 παρακολούθησε τα Σχολεία «Τακτικές Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών» και «Αντιμετώπισης Συμβάντων με Όπλα Μαζικής Καταστροφής – FBI», το 2006 το Σχολείο «Τεχνικές Διάσωσης σε Σήραγγες» στη Γαλλία, το 2008 το Σχολείο «Σπηλαιοδιάσωσης» στην Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και το Σχολείο «Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών» στον Καναδά, το 2009 φοίτησε στην Σχολή Εθνικής Ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2011 παρακολούθησε το Σχολείο «Αντιμετώπισης Συμβάντων με Όπλα Μαζικής Καταστροφής», και τέλος το 2018 το Σχολείο «Εργασία σε Ύψος με Χρήση Σχοινιών-IRATA».

Προήχθη σε όλους τους βαθμούς του ανώτατου αξιωματικού κατ’ επιλογή, έλαβε πολλές ηθικές αμοιβές, ενώ τιμήθηκε με πολλά μετάλλια, παράσημα και διαμνημονεύσεις, μεταξύ άλλων του ανώτερου Ταξιάρχη της Τιμής, του ανώτερου Ταξιάρχη του Φοίνικα, Πυροσβεστικής Αξίας Α΄ Τάξης, του Αστέρα Αξίας και Τιμής και της Αξίας και Τιμής Α΄ Τάξης.

Υπηρέτησε ως Αξιωματικός στον 1ο, 2ο και 5ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, στο 199-ΣΕΚΥΠΣ, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μολάων, ως Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεγάρων και διετέλεσε εκπαιδευτής στις σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του υπηρέτησε στην 1η Ε.Μ.Α.Κ., καταλαμβάνοντας ιεραρχικά διάφορες θέσεις ευθύνης για συνολικά 18 έτη και το όνομά του ταυτίστηκε με την υπηρεσία αυτή.

Τον Μάρτιο του 2014 προήχθη στον βαθμό του Αρχιπυράρχου και ανέλαβε Διοικητής της 1ης Ε.Μ.Α.Κ.

Τον Φεβρουάριο του 2018 προήχθη στον βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε ως Συντονιστής Επιχειρήσεων με έδρα τον Πειραιά.

Τον Φεβρουάριο του 2019 προήχθη στον βαθμό του Αντιστράτηγου και ανέλαβε καθήκοντα Υπαρχηγού Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές και δύσκολες επιχειρήσεις τόσο διάσωσης, όσο και κατάσβεσης αστικών και δασικών πυρκαγιών. Ενδεικτικά αναφέρονται: ο σεισμός στο Αίγιο το 1995, στην Αθήνα το 1999, στο Μαρόκο το 2003, στη Λέσβο και στην Κω το 2017, η συντριβή του αεροσκάφους «HELIOS» στο Γραμματικό Αττικής, οι πλημμύρες στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο το 2017, στο Μαντούδι και στο Προκόπι Ευβοίας το 2018, οι δασικές πυρκαγιές στη νήσο Κύθηρα και στον Κάλαμο Αττικής το 2017, στην Κινέττα Αττικής το 2018 και στην Εύβοια τα έτη 2018 και 2019.

 

 

lixoudD