Κώστας Στρατής:

 

(Υφυπουργός Πολιτισμού – Υποψήφιος Βουλευτής

με το ΣΥΡΙΖΑ στην Δυτική Αθήνα)

 

-          Επιλέγουμε ΣΥΡΙΖΑ για τον ριζικό

μετασχηματισμό του κράτους,

ώστε να είναι αποτελεσματικό και κοινωνικά ανταποδοτικό

-          Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδότησε 90 νέα έργα στην Δυτική Αθήνα

-          Είμαι ένας από τους πολίτες της περιοχής μας

και θα εστιάσω στις τοπικές ανάγκες

 

 

stratis site 01

 

Σ’ αυτή την πρώτη σας εκλογική προσπάθεια, κατεβαίνετε ως υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα Αθήνας. Με ποιον τρόπο συνδέεστε με τους πολίτες της περιοχής μας, και πως θα τους υπηρετήσετε;

Καταρχάς, είμαι ένας από αυτούς. Μεγάλωσα στην Κηπούπολη Περιστερίου και ζω στην Πετρούπολη. Επομένως, γνωρίζω τα προβλήματα της περιοχής μας, που αποτελείται κυρίως από λαϊκές γειτονιές, από κόσμο της εργασίας και του μόχθου, που δοκιμάστηκε σκληρά από την κρίση. Από νέους με σπουδές και εφόδια, που προσδοκούσαν πολλά και αντιμετώπισαν την ανεργία και την επισφαλή εργασία, που μετανάστευσαν. Πιστεύω πως μπορώ να τους εκπροσωπήσω επάξια, τιμώντας και την προσωπική μου διαδρομή. Εργάζομαι χρόνια ως αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού και η πρόσθετη εμπειρία μου στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού μου πρόσφερε μια τεχνογνωσία που θα είναι χρήσιμη. Ο πολιτισμός αποτελεί έναν πυλώνα ανάπτυξης, έναν κλάδο αιχμής για τις σύγχρονες οικονομίες, γιατί μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους, και κυρίως τους νέους, στον τόπο τους. Στη Δυτική Αθήνα υπάρχουν δράσεις και πρωτοβουλίες πολιτισμού, όπως τα τοπικά φεστιβάλ των Δήμων, που μπορούν να εξελιχθούν σε σημαντικούς θεσμούς και να συμβάλουν στη συνολική αναβάθμιση της περιοχής.

 

Για ποια πράγματα είστε περήφανος από τη θητεία σας στο Υπουργείο Πολιτισμού;

Είμαι περήφανος για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, κάτι που στην εποχή της τεχνολογίας που ζούμε μοιάζει αυτονόητο, κι όμως δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα. Βελτιώσαμε έτσι τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους επισκέπτες και διασφαλίσαμε τα δημόσια έσοδα. Επίσης, για την εξυγίανση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας που ήταν μια μαύρη τρύπα διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Τέλος, για την άψογη συνεργασία μας με δήμους και περιφέρειες για έργα στην ευρύτερη περιφέρεια.

 

Τι έκανε τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και τι προτίθεται να κάνει, αν εκλεγεί και πάλι στην κυβέρνηση, για τη Δυτική Αττική;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδότησε στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας 90 νέα έργα προϋπολογισμού 78 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Φιλόδημο ΙΙ. Στην πλειονότητά τους αφορούν έργα κοινωνικών δομών και υποδομών (κέντρα κοινότητας, παιδικοί σταθμοί και σχολεία, παιδικές χαρές, κοινωνικά παντοπωλεία κλπ.), εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Επίσης, σημαντικά έργα γενικού χαρακτήρα που αναβαθμίζουν την περιοχή, όπως η επέκταση του Μετρό, αντιπλημμυρικά έργα κ.ά. Πρόσφατα εγκρίθηκε και η πρόταση του Δήμου Αγίας Βαρβάρας για τη δημιουργία Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall), με στόχο την ενίσχυση της εμπορικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας στη περιοχή. Οι δράσεις αυτές εντάσσονται σε ένα «οικοσύστημα» χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων που δημιουργήσαμε, που μαζί με την Αναπτυξιακή Τράπεζα θα διαθέσουν πόρους άνω των 7 δις για την χρηματοδότηση επενδύσεων και άλλων αναγκών των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Οπωσδήποτε χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα. Η απόφαση για το σπάσιμο της εκλογικής περιφέρειας Β’ Αθήνας, με τις πολλές ανισότητες στο εσωτερικό της, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην περιοχή. Οι εκπρόσωποι του Δυτικού Τομέα στη Βουλή θα μπορέσουν να εστιάσουν περισσότερο στις τοπικές ανάγκες. Στόχος μας πρέπει να είναι περισσότερες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών, δημιουργία θέσεων εργασίας. Όσον αφορά συγκεκριμένα το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο μέχρι σήμερα χρηματοδοτεί κυρίως έργα για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, πρέπει να μεριμνήσει και για τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, για την ενίσχυση της ζωντανής πολιτιστικής παραγωγής αλλά και για τη δημιουργική οικονομία, με έμφαση στους νέους και στα παιδιά.

 

Ποιο είναι το στοίχημα της επόμενης τετραετίας αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επικείμενες εκλογές;

Μια δεύτερη τετραετία για τον ΣΥΡΙΖΑ θα μας φέρει αντιμέτωπους με ένα από τα κρίσιμα ζητήματα αυτών των εκλογών, αλλά και διαχρονικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, τον ριζικό μετασχηματισμό του κράτους, ώστε να είναι αποτελεσματικό και κοινωνικά ανταποδοτικό. Οι πολίτες με τους οποίους μιλάμε σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο, αυτό ακριβώς προσδοκούν. Γιατί γνωρίζουν ότι τα πραγματικά θετικά αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους θα έρθουν μόνο αν η αριστερή και προοδευτική διακυβέρνηση συνδυαστεί με τη δημιουργία ενός κράτους που θα προασπίζει και θα προάγει το δημόσιο συμφέρον, θα καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες, θα είναι πιο φιλικό προς τον πολίτη, θα εξασφαλίζει τη διαφάνεια, τις ίσες ευκαιρίες, τη δίκαιη μεταχείριση, την λογοδοσία στην κοινωνία, που θα προωθεί τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό για το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

 

stratis site 02