Χρονογράφημα

 Ύποπτες κινήσεις

των Ελλήνων

 

 

 

TRIPA 2

 

 

Οι Τούρκοι είχαν τρομοκρατηθεί από τις πολεμικές ιαχές των Ελλήνων.

Να καράβια, να αεροπλάνα, νάσου και τα κανόνια, σου λέει θα πάθουμε καμιά κασκαρίκα και θα κάνουν το ντού να πάρουν την Ιωνία. Το ξαναείδαν όμως το θέμα και ησύχασαν. Διότι σου λέει αυτοί κάνουν οχυρωματικά έργα για την άμυνά τους, πως είναι δυνατόν να μας επιτεθούν για να πάρουν την Σμύρνη?

 

Και όντως έτσι είναι, δένουμε τον γάϊδαρό  μας και δεν έχουμε κανέναν ανάγκη. Τώρα μαθαίνω πως θα τρυπήσουμε τον Υμηττό και σε χρόνο μηδέν θα βρισκόμαστε στο αεροδρόμιο, να λακίσουμε που λέει ο λόγος σε περίπτωση πολέμου. Τρύπα στον Υμηττό, τρύπα στο όρος Αιγάλεω  για να μην μείνει η Πετρούπολη αποκομμένη από την Αθήνα, δεν είναι δα η Πετρούπολη σαν την Ξάνθη στου διαόλου τη μάννα, όλοι οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου ενωμένοι σαν μια γροθιά.  

Θα δούμε σε λίγα χρόνια πράματα και θάματα. Τρύπες από δώ, τρύπες από κεί, μέχρι και στην Ομόνοια θα κάνουμε τρύπα να πάμε στο κέντρο της γής. Δεν πρόκειται ποτέ να ξαναζεσταθούμε, φρέσκο αεράκι από την Οζάκα θα απολαμβάνουν οι κάτοικοι της Πετρομαγούλας.  Εγώ στην αρχή είχα φοβηθεί ότι θα γινόταν καινούριο τραίνο από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη που σήμερα κάνει για τα 300 χλμ περίπου εννέα ώρες. Μέση ωριαία ταχύτητα 33χιλιόμετρα. Οι Γάλλοι όταν θέλουν να γελάσουν μιλάνε για τους Ελληνικούς σιδηροδρόμους, πιάνουν την κοιλιά τους από τα γέλια. Η  απόσταση 52 χλμ από την Δράμα στην Ξάνθη γίνεται σε δύο ώρες και 40 λεπτά τουτέστιν ταχύτης 21 χιλιόμετρα την ώρα. Από αυτό το σημείο και πέρα αρχίζουν να γελάνε και στην νησιωτική Ζανζιβάρη.

 

Πάντως εμείς θα μεγαλώσουμε την Αττική οδό για να δώσουμε περισσότερο γέλιο στα Varieteτου Λονδίνου και της Ρώμης. Με αυτά τα νέα έργα που θα προστεθούν σε εκείνα του Ελληνικού, του Μεταμοσχευτικού Νοσοκομείου και τις επεκτάσεις του Μετρό θα μεταφέρουμε στην λαμπρή πρωτεύουσά μας τον πληθυσμό της Καρδίτσας, της Σπάρτης, της Κομοτηνής, του Κιλκίς, της Φλώρινας, των Γρεβενών, των Χανίων, της Λειβαδιάς και του Βόλου. Θα ενωθούμε όλοι μαζί και όλοι μαζί πάλι θα αναθεματίζουμε τους κατακτητές Τούρκους όταν θα επελαύνουν.

 

Η Κρήτη αποδεκατίζεται καθημερινά στα τροχαία ατυχήματα από την έλλειψη αυτοκινητόδρομου και τραίνου από τα Χανιά στο Λασίθι και οι γελοίοι νάνοι των Αθηνών κοιμούνται όχι μόνον τις νυχτερινές ώρες αλλά κυρίως στις ώρες εργασίας, από τις 8πμ έως τα μεσάνυχτα, μετά τους παίρνει ο ύπνος. Το όνειρο του μεγίστου Χαρ Τρικούπη ήταν να κάνει τον σιδηρόδρομο του Ιονίου, το όνειρο των Κυβερνητών μας είναι να παρασκευασθεί επιτέλους το χάπι με εικοσιτετράωρη απόδοση.  Μέρα και νύχτα ένα πράγμα, με το να ξυπνάνε έστω το μεσημέρι έχετε δεί εσείς κάποια βελτίωση? Να βρεθεί το χάπι να τελειώνουμε!

Το πιο όμορφο ορεινό κομμάτι της Ευρώπης είναι η Ευρυτανία, σε όψη και σε μυρουδιές, αλλά η καλλίτερη δυνατή πρόσβαση είναι με ελικόπτερο. Ένας γελοίος δρόμος πρόσβασης δεν μπορεί να βελτιωθεί γιατί προέχει η τρύπα στον Υμηττό, μην τρέχουμε τώρα να εξυπηρετήσουμε και τους βλάχους της Ευρυτανίας, δεν αρμόζει στους λεπτούς κανόνες συμπεριφοράς  της Φιλοθέης.

Τελικώς οι Τούρκοι δέχτηκαν το αίτημά μας, θα αφήσουν ελεύθερη την Αττική και το ελαφρύ κλίμα της.  Ας είναι ελαφρύ και το δικό μας χώμα. Γαίαν έχειν ελαφράν!!

Φοίβος Ιωσήφ