ΕΛΜΕ Κορυδαλλού εναντίον ΕΛΜΕ Πειραιά
Άγριος εμφύλιος συνδικαλιστών καθηγητών
Φωνές, απειλές και παραλίγο συμπλοκές

 

elme arxiki

 

Με κατάπληξη παρακολουθούν όσοι ασχολούνται με τα εκπαιδευτικά πράγματα της πόλης μας την άγρια διαμάχη μεταξύ συνδικαλιστών της τοπικής ΕΛΜΕ Κορυδαλλού με εκείνους της ΕΛΜΕ Πειραιά.
Όλα ξεκίνησαν την Τετάρτη 31-01-2018 το απόγευμα όπου η δημοτική αρχή είχε καλέσει σε συγκέντρωση φορείς της εκπαίδευσης προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόταση αλλαγής του τρόπου διαχείρισης των λειτουργικών δαπανών των σχολείων. Στον αύλειο χώρο, έξω από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Κορυδαλλού, μπροστά σε δημοτικούς συμβούλους και γονείς που περίμεναν την έναρξη της ενημέρωσης, η αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕ Πειραιά με τον πρόεδρο της Ηλία Πατίδη και τον αντιπρόεδρο και διευθυντή του 1ου λυκείου Κορυδαλλού Κώστα Ζεϊμπέκη, δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από ομάδα συνδικαλιστών  της ΕΛΜΕ Κορυδαλλού.
Ήταν τέτοια η ένταση που την τελευταία στιγμή και μετά από παρέμβαση των ψυχραιμότερων αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Οι φωνές και οι απειλές ακούγονταν μέχρι την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου αναγκάζοντας όσους ήσαν μέσα να βγουν  έξω και να αντιμετωπίσουν το θέαμα.
Σύμφωνα με την καταγγελία του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά  που παραθέτουμε παρακάτω, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κορυδαλλού και στέλεχος των ΣΥΝΕΚ (παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ) Νίκος Κατσούλης «….προσπάθησε με απειλητικές και συκοφαντικές εκφράσεις να παρεμποδίσει την διεκδικητική παρέμβαση της ΕΛΜΕ Πειραιά…». Όπως τονίζουν ο Ν. Kατσούλης είχε στείλει νωρίτερα sms στον Κ. Ζεϊμπέκη στο οποίο μεταξύ άλλων του έλεγε   «…δεν έχετε καμιά δουλειά εδώ…να αποχωρήσετε άμεσα …θα γίνει φασαρία … είστε εδώ για να πάρετε το μέρος του Δήμου….»


Είχε προηγηθεί ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ Πειραιά με θέμα «Αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά στελέχους του ΠΑΜΕ» στην οποία καταγγέλλουν τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Πειραιά και στέλεχος του ΠΑΜΕ Ηλία Πατίδη ότι (σ.σ.  κρατούμε την διαμόρφωση του κειμένου) «…προτίμησε να λειτουργήσει διασπαστικά και να δώσει λαβές στην εγκαλούμενη δημοτική αρχή…» και ότι … «… απαιτούν από αυτόν να διαψεύσει τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να συνεργάζεται με τον εγκαλούμενο από  τα σωματεία εντεταλμένο σύμβουλο παιδείας Γρ. Γουρδομιχάλη…».


Το περίεργο είναι ότι η ανακοίνωση  των ΣΥΝΕΚ Πειραιά εμπλέκει τον δημοτικό σύμβουλο Γρ. Γουρδομιχάλη ως εγκαλούμενο χωρίς λόγο, αφού δεν υπάρχει ούτε μία ονομαστική αναφορά σε αυτόν στις ανακοινώσεις που έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής τα συγκεκριμένα σωματεία, ούτε έχουν συναντηθεί μαζί του, ούτε είναι μέλος του Νομικού Προσώπου Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή Κορυδαλλού, στην οποία  πρόεδρος είναι ο Γιάννης Πάχος, που έχει από το νόμο την αποκλειστική ευθύνη του τρόπου κατανομής της κρατικής επιχορήγησης των  λειτουργικών  δαπανών των γυμνασίων και λυκείων.

Τα ερωτήματα.
Κατά αρχήν πρέπει να τονίσουμε ότι δεν συνηθίζεται να υπάρχει ΕΛΜΕ σε ένα μόνο μικρομεσαίο δήμο όπως ο Κορυδαλλός. Παντού υπάρχουν  ΕΛΜΕ κατά νομό πχ. ΕΛΜΕ Αρκαδίας. Μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν περισσότερες από μία ΕΛΜΕ που περιλαμβάνουν ομάδες δήμων.
Η ΕΛΜΕ Κορυδαλλού δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα με διάσπαση της ΕΛΜΕ Πειραιά.
Όμως η ΕΛΜΕ Πειραιά  έχει αρμοδιότητα στους δήμους Πειραιά, Νίκαιας, Κερατσινίου, Περάματος, Σαλαμίνας, Πόρου, Γαλατά, Αίγινας  και βεβαίως Κορυδαλλού. Έτσι υπάρχουν δύο ΕΛΜΕ στην ίδια πόλη, με αποτέλεσμα  οι καθηγητές του Κορυδαλλού είναι χωρισμένοι. Άλλοι συμμετέχουν και ψηφίζουν στην ΕΛΜΕ Πειραιά και άλλοι σε εκείνη του Κορυδαλλού.
Έχει όμως και άλλες επιπτώσεις αυτή η πρωτοφανής κατάσταση. Για να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί την ημέρα της συνέλευσης των ΕΛΜΕ  της χώρας το υπουργείο δίνει ελεύθερη ημέρα για να δημιουργηθούν κίνητρα συμμετοχής.  Αλλά οι  δύο ΕΛΜΕ δεν συμφωνούν να συνεδριάζουν την ίδια ημέρα. Έτσι τα σχολεία του Κορυδαλλού χάνουν δύο ημέρες λόγω υπολειτουργίας, αφού τη μια μέρα απουσιάζουν  οι καθηγητές της ΕΛΜΕ Κορυδαλλού και την άλλη απουσιάζουν της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Γιατί όμως η κόντρα μεταξύ των δύο ΕΛΜΕ;  
Τι έχουν να χωρίσουν, Αυτή η απορία υπάρχει σε όσους μπαίνουν στο κόπο να ασχοληθούν. Μπροστά στα προβλήματα, την υποβάθμιση, την κοινωνική απαξίωση και την οικονομική εξαθλίωση που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί, την ελάχιστη κρατική επιχορήγηση ποιος ο λόγος αυτής της κατάστασης;. Το 30ωρο παραμονής στα σχολεία των εκπαιδευτικών επιβλήθηκε νομοθετικά παρά τις διαβεβαιώσεις των ΣΥΝΕΚ ότι δεν πρόκειται να γίνει. Θεσμοθετήθηκε η αξιολόγηση και έπονται οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων κατ’ εντολή των δανειστών.
Μπροστά στην αδυναμία να αποτραπούν αυτές οι εξελίξεις η παράταξη των ΣΥΝΕΚ που πρόσκεινται στη κυβέρνηση, δημιουργεί αντιπερισπασμό αναδεικνύοντας  ανύπαρκτα θέματα. Κατέχοντας το σύνολο των εδρών του ΔΣ στην ΕΛΜΕ Κορυδαλλού, οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν συμμετέχουν στις εκλογές, την στρέφουν κατά του δήμου με αφορμή την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης.
Αδιαφορούν  ότι ο δήμος Κορυδαλλού με επικεφαλής τον δήμαρχο Σταύρο Κασιμάτη, έχει δώσει μάχες  υπέρ της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα. Για να αποτρέψει τις μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών, να κατασκευαστούν νέα σχολικά κτίρια, να διασφαλιστεί  η ομαλή λειτουργία των σχολείων διαθέτοντας πόρους από τον δημοτικό προϋπολογισμό παρά τον οικονομικό στραγγαλισμό της αυτοδιοίκησης, να κατασκευαστούν επιπλέον αίθουσες σε υπάρχοντα κτίρια, να μισθωθούν λεωφορεία για τη μεταφορά μαθητών από δύσκολες περιοχές του Σχιστού, να μισθωθούν προκατ αίθουσες για το ειδικό σχολείο.

(Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα : "ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ Η πόλη μας")

Παραθέτουμε τις δύο ανακοινώσεις:

elme 01

ELME K