ΤΟ 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ LIHULA ΤΗΣ EΣΘΟΝΙΑΣ

 

 

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος COMENIUSπολυμερούς σχολικής σύμπραξης με δέκα χώρες στο σύνολό τους με θέμα: «Artsnapshotsofthepastandpresent» (Στιγμιότυπα τέχνης στο παρελθόν και το παρόν), , στο οποίο συμμετέχει το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω, πραγματοποίησε την 5η επίσκεψη αυτή τη φορά στην Εσθονία και πιο συγκεκριμένα στο Μουσικό Σχολείο της Lihula.

Τη Δευτέρα 22/9/2014 αναχωρήσαμε για την πέμπτη συνάντηση του προγράμματος για την πόλη Olhao της Πορτογαλίας, πιο συγκεκριμένα ο διευθυντής του σχολείου μας Ανδρέας Δούμας και η δασκάλα Τζουγανάτου Βάγια.

Το πρωί της Τετάρτης 24/09/2014 συναντηθήκαμε στο  σχολείο  της κωμόπολης. Μας υποδέχτηκε  η διευθύντρια, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου και ο Δήμαρχος της πόλης. Μετά τους χαιρετισμούς και τα αναμνηστικά δώρα ενημερωθήκαμε για το σχολείο και τις δραστηριότητες  των μαθητών. Ακολούθησε συζήτηση με τη συντονίστρια και τους εκπαιδευτικούς των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δημιουργήσαμε ένα ερωτηματολόγιο που θα απαντηθεί από τους μαθητές του σχολείου μας και συζητήσαμε για τη συνέχεια και τον προγραμματισμό των επισκέψεων. Μετά από ένα πρόχειρο γεύμα στην τραπεζαρία του σχολείου, ακολούθησε ενημέρωση από τον διευθυντή για το σχολείο,  τις εγκαταστάσεις τους και το εκπαιδευτικό τους σύστημα. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε τους μαθητές να ερμηνεύουν μουσικά κομμάτια. Μετά το μουσικό διάλειμμα, συμμετείχαμε σε μια εικαστική δραστηριότητα. Η ημέρα έκλεισε με δείπνο που επιμελήθηκε η ομάδα των Πορτογάλων εκπαιδευτικών.

Την Πέμπτη 25/09/2014 επισκεφθήκαμε την ανατολική περιοχή του Algarve την πόλη Tavira. Ξεναγηθήκαμε στην παλιά πόλη, στο κάστρο της περιοχής και στο εργοστάσιο άλατος που υπάρχει στην πόλη. Παρακολουθήσαμε τις εκδηλώσεις για την γιορτή των ενόπλων δυνάμεων της Πορτογαλίας και μας παρατέθηκε γεύμα από το διοικητή της περιοχής στο στρατόπεδο της πόλης. Στη συνέχεια μεταφερθήκαμε στην τοποθεσία που γίνεται το ψάρεμα του τόνου.

Την Παρασκευή 26/09/2014 το πρωί μεταφερθήκαμε στην πόλη Faroόπου ξεναγηθήκαμε στην παλιά πόλη και επισκεφθήκαμε ένα παλαιό μοναστήρι που τώρα χρησιμοποιείται σαν μουσείο τέχνης της περιοχής. Το απόγευμα επισκεφθήκαμε τέλος το λαογραφικό – εθνογραφικό μουσείο της περιοχής το οποίο ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Το Σάββατο 27/09/2014 ξεναγηθήκαμε στην πόλη του Olhao στην παλιά πόλη, στις εκκλησίες, στη λαϊκή αγορά αλλά και στην εντυπωσιακή ψαραγορά με την ποικιλία πολλών και φρέσκων ψαριών. Στη συνέχεια με μικρό πλοίο επισκεφθήκαμε το νησί της περιοχής που περιβάλλει τη λιμνοθάλασσα του Faro, ξεναγηθήκαμε στην περιοχή, συζητήσαμε σχετικά με την αλιεία και τέλος επισκεφθήκαμε και το φάρο που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής από τον οποίο έχει πάρει το όνομά της η παρακείμενη πόλη. Το βράδυ παρακολουθήσαμε εορταστικές εκδηλώσεις σε κοντινό χωριό με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια αφιερωμένα στο συλλογή και επεξεργασία του καλαμποκιού.

Την Κυριακή 28/09/2014 το πρωί μεταφερθήκαμε στη δυτική περιοχή του Algarve, την πόλη Lagos. Πριν από την συγκεκριμένη πόλη επισκεφθήκαμε ένα μεσαιωνικό φρούριο από την εποχή του VascoDeGamaκαθώς και το δυτικότερο σημείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ακρωτήριο CapedeVicenteμε τον ομώνυμο φάρο. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στην πόλη Lagos, επισκεφθ’ηκαμε μια από τις ομορφότερες παραλίες του κόσμου την παραλία OKamilo και αργά το απόγευμα επιστρέψαμε στο Olhao όπου έγινε η αξιολόγηση του προγράμματος και ένας μικρός διαγωνισμός ζωγραφικής ανάμεσα σε μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς των σχολείων των εταίρων. Το βράδυ ακολούθησε αποχαιρετιστήριο δείπνο.

Τέλος το πρωί της Δευτέρας 29/09/2014 αναχωρήσαμε από το Faro για την Αθήνα, με ενδιάμεσους σταθμούς την LISBON και την FRANKFURT γεμάτοι εμπειρίες.