ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΑΙΓΑΛΕΩ

ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ

 

Μετά από πέντε χρόνια εφαρμογής των Μνημονίων βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματική ανθρωπιστική κρίση. Αθώα θύματα αυτής της κρίσης είναι κυρίως τα παιδιά. Η UNICEF παρουσιάζει στοιχεία που προκαλούν σοκ: στη χώρα μας υπολογίζεται πως περίπου το 35,5% του μαθητικού πληθυσμού (περίπου 700.000 μαθητές!!!) κινδυνεύει από τη φτώχεια, την πείνα και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Δηλαδή χιλιάδες παιδιά έρχονται στο σχολείο πεινασμένα, χωρίς επαρκή και σωστή διατροφή, ζούνε σε σπίτια χωρίς ρεύμα, δεν έχουν καμία ασφάλιση και ιατρική περίθαλψη, ενώ περίπου 25.000 παιδιά δεν έχουν εμβολιασθεί. Δυστυχώς τα στοιχειά δείχνουν ότι ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε αυτές τις συνθήκες θα μεγαλώσει το επόμενο διάστημα.
  

Ωστόσο ενώ το πρόβλημα του παιδικού υποσιτισμού είναι υπαρκτό και εντείνεται, ενώ οι ειδικοί αλλά και οι Σύλλογοι των Εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα πολλές φορές έχουν καταγγείλει και έχουν ζητήσει βοήθεια οι  προηγούμενες Κυβερνήσεις και το Υπουργείο Παιδείας κανένα μέτρο δεν είχαν πάρει για τη συστηματική καταγραφή του προβλήματος και για την σχεδιασμένη αντιμετώπισή του. Αρχικά το Υπουργείο Παιδείας ισχυριζόταν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα υποσιτισμού, στη συνέχεια έκανε, για επικοινωνιακούς λόγους, διάφορες εξαγγελίες οι οποίες έμειναν απλές εξαγγελίες. Συνειδητά και σχεδιασμένα το κενό της οργανωμένης παρέμβασης του Υπουργείου παραχωρήθηκε σε Μ.Κ.Ο, εταιρείες, "φιλανθρωπικούς" οργανισμούς και επιχειρήσεις που περνούν ακόμα και σήμερα ανεξέλεγκτα την πόρτα των σχολείων και με τη μάσκα του χορηγού διαθέτουν ακόμα κι επικίνδυνα προϊόντα (π.χ σάπια φρούτα και σταφίδες με εντομοκτόνο). Σημειώνουμε ότι πολλά κονδύλια του ΕΣΠΑ σπαταλώνται από εδώ κι από εκεί, αντί να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία δημόσιων δομών οι οποίες θα αντιμετώπιζαν οργανωμένα και επιστημονικά τον υποσιτισμό. Για παράδειγμα μόνο η προβολή του προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας για το «Κοινωνικό σχολείο» που δήθεν εκπαιδεύει τα παιδιά στην υγιεινή διατροφή (την ώρα που πολλοί μαθητές πεινούν!!) κόστισε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ!!! Για να μη μιλήσουμε για το αμαρτωλό πρόγραμμα "ΕYZHN" τη χρηματοδότηση και τους χορηγούς του (Κόκα Κόλα, ΟΠΑΠ κλπ). Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ξοδεύει 3,5 εκατ. € για την προώθηση της "αξιολόγησης"!!! Επίσης χιλιάδες ευρώ κατασπαταλήθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες υποτίθεται έκαναν μελέτες κι έρευνες για διάφορα προγράμματα του Υπουργείου ενώ στην πραγματικότητα ροκάνιζαν τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για τις ανάγκες των μαθητών μας. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην ιατρική περίθαλψη των παιδιών. Οι ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες υποστελεχωμένες υπολειτουργούν και φυσικά δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού (τακτικός εμβολιασμός, οδοντιατρικές, ορθοπεδικές, καρδιολογικές, παθολογικές εξετάσεις κλπ).
  

Από τη δική μας πλευρά αυτά τα πέντε χρόνια κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας και τις οικογένειές τους. Συγκεντρώσαμε και μοιράσαμε τρόφιμα και ρούχα, συνδέσαμε ρεύμα και νερό, πληρώσαμε φάρμακα, λογαριασμούς και εξετάσεις, μοιράσαμε σχολικά είδη. Με απόλυτη διακριτικότητα και σεβασμό στην αξιοπρέπεια των παιδιών, σε κάθε σχολείο, οι Σύλλογοι Διδασκόντων, άλλος λίγο άλλος περισσότερο, προσπαθούν να σταθούν στο πλευρό των μαθητών μας που έχουν ανάγκη. Δυστυχώς αυτό δεν φτάνει. Χρειάζεται πια μια οργανωμένη προσπάθεια που θα λύσει το πρόβλημα. Για εμάς λοιπόν είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας να μην υπάρχουν πεινασμένοι μαθητές στα σχολεία. Απέναντι στην βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, να αντιτάξουμε τον κοινό αγώνα, μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας. Στα πλαίσια αυτά καλούμε το Δήμο μας και το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες ώστε:
 Να δοθεί εδώ και τώρα ένα γεύμα σε όλα τα παιδιά και να υπάρχει πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους μαθητές.