ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

 

 

 eidi arxiki

 

 

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω ιδρύθηκε το 1982 με ΦΕΚ ίδρυσης 21/09/1982 Τεύχος Α' αριθμ.φύλλου 117 ως 2/θέσιο.
Πρωτολειτούργησε το σχολικό έτος 1983-1984 στεγαζόμενο σε δύο αίθουσες του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω.
Καθώς ο αριθμός των μαθητών αυξανόταν, προάχθηκε το σχολικό έτος 1988-89 σε 6/θέσιο και μεταστεγάστηκε στο χώρο του 17ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω, στο οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα.
Χωροταξικά εξυπηρετεί τους δήμους Αιγάλεω, Χαϊδαρίου και Αγίας Βαρβάρας παρέχοντας ειδική εκπαίδευση σε ΑμεΑ και ΑμεεΕΕΑ, έχοντας ως βασικές αρχές τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους και της εξατομίκευσης της διδασκαλίας.
Χαρακτηριστικό του σχολείου αποτελεί το γεγονός ότι πολλοί από τους μαθητές του κατάφεραν να ενταχθούν και να ανταποκριθούν σε πλαίσιο γενικού σχολείου και να ενσωματωθούν στην κοινωνία.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει το σχολείο όλο αυτό το χρονικό διάστημα της λειτουργίας του ήταν η έλλειψη ενός δικού του διδακτηρίου. Καθώς οι όποιες λύσεις κατά καιρούς προτάθηκαν για τη στέγαση του δεν πληρούσαν επαρκώς τις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου ειδικού σχολείου.
Σήμερα λοιπόν λειτουργεί ως 11/θέσιο σε έξι αίθουσες που έχουν παραχωρηθεί από το 17ο Δημοτικό Σχολείο χωρίς εργαστήρια Ψυχολόγου, Κοινωνικής Λειτουργού, Σχολικής Νοσηλεύτριας, Εργοθεραπεύτριας, Λογοθεραπεύτριας, Πολλαπλών Χρήσεων όπως θα έπρεπε δηλαδή να έχει ένα σύγχρονο σχολείο και δη σχολείο ειδικής αγωγής.
Το γεγονός αυτό όμως  δεν αποτέλεσε τροχοπέδη, ώστε στο σχολείο μας να μην εφαρμόζονται καινοτόμα προγράμματα με σκοπό την πλήρη ένταξη, ενσωμάτωση, αποδοχή των μαθητών μας από την κοινωνία και την καλλιέργεια της εν συναίσθησης.
Τέτοια προγράμματα είναι: Η Σχολή Γονέων, προγράμματα αγωγής υγείας, κοινωνικοποίησης  και συνεκπαίδευσης. Η συμμετοχή του σχολείου στο πρόγραμμα του ΟΣΚ και της ΕΡΑ 5 “Υιοθετήστε ένα Ειδικό Σχολείο”., όπως και του πανεπιστημίου “Hortford Shire” του Ηνωμένου Βασιλείου “Kaspar το κοινωνικό ρομπότ” που αφορά  τη χρήση ανθρωποειδούς ρομπότ στο σχολικό περιβάλλον για τη στήριξη παιδιών με αυτισμό. Επίσης το πρόγραμμα πρόληψης του ιδρύματος Νιάρχου με στόχο την υγιεινή διατροφή υπό τη αιγίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ το οποίο παρέχει δώρεαν γεύματα σε όλους τους μαθητές.
Περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία και της δράσεις του σχολείου υπάρχουν στον ιστότοπο του https://sites.google.com/site/eidikodemotikoaigaleo/home.
Ωστόσο οι ανυπαρξία χώρων στερεί από το σχολείο τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο ειδικό σχολείο και την προοπτική να λειτουργήσει ως ολοήμερο όπως επιτάσσουν οι σύγχρονες κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών και των γονέων.
Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη ο Σύλλογος Προσωπικού του σχολείου με την αριθμ.11/30-4-2014 πράξη ζήτησε να μεταστεγαστεί το σχολείο στο κτήριο του πρώην 15ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω, ένα κτήριο που παραμένει κενό από το 2011. Διότι το συγκεκριμένο κτήριο ύστερα από τις απαιτούμενες παρεμβάσεις μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ειδικού σχολείου.
¨Έτσι ο  Δήμος Αιγάλεω με  την  αριθμ. 248/13-11-2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφάσισε τη μεταστέγαση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στο χώρο του πρώην 15ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω.
Ύστερα από μεγάλες προσπάθειες και πολλές πιέσεις τόσο από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής όσο και από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων προς τον ΟΣΚ έχουν αρχίσει οι μελέτες ώστε να υλοποιηθούν εκείνες οι παρεμβάσεις που χρειάζονται στο συγκεκριμένο κτήριο για να μπορέσει σε εύλογο χρονικό διάστημα να στεγάσει το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο.


                                                                               Στεφανόπουλος Βαγγέλης
Διευθυντής Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω