Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΑΝΤΙΟ «ΠΥΡΗΝΑ»

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 44 ΧΡΟΝΙΑ! (15 ΦΩΤΟ)

PIRARXKOK

 

 

Μια ολόκληρη ιστορία (από το 1978), για την πόλη μας την Αγία Βαρβάρα, για τη νεολαία της, για το κοινωνικό γίγνεσθαι, για το ήθος που έχτισε - μεταλαμπάδευσε και την διάπλαση χαρακτήρων, για την τεράστια συνεισφορά του σε αυτό που ονομάζουμε Παιδεία, αλλά και τους χιλιάδες μαθητές που ανέθρεψε πνευματικά, προκειμένου να ακολουθήσουν τους δρόμους της επιστήμης, σημαίνει η ονομασία «ΠΥΡΗΝΑΣ», το φημισμένο Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης, που ολοκλήρωσε εν τιμή την λειτουργία του, έπειτα από 44 ολόκληρα χρόνια. Μια ζωή!

Σε ένα συγκινητικό μήνυμα, ο ιδρυτής και εκ των ιδιοκτητών, ο κ. Λεωνίδας Νικόπουλος, αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητοί φίλοι. Η αλλαγή ξεκινάει πάντα με ένα πολύ μικρό βήμα, καμιά φορά σε ένα μικρό δωμάτιο, σε μια πολύ μικρή τάξη.

Ήρθαμε με την αδελφή μου στην Αθήνα και νοικιάσαμε ένα μικρό διαμέρισμα στην Οδό Δεληγιάννη 32, στην Αγία Βαρβάρα.

Όλοι στην γειτονιά μας αγκάλιασαν και από την αρχή νιώθαμε όπως στο χωριό. Εκεί, μέσα στο μικρό δωμάτιο ξεκίνησα να κάνω τα πρώτα μου μαθήματα στον Αργύρη Β., τον Παναγιώτη Απ., τον Ευτύχιο Ξ. και τον Σταμάτη Μ.

Μέσα σε λίγο χρόνο η γκαρσονιέρα έγινε χώρος σχολείου, όλοι είχαν κλειδί. Όλοι ένιωθαν την γκαρσονιέρα δικό τους σπίτι.

Σε μια τυχαία συνάντηση με τον Γιάννη Λύρα αποφασίσαμε και ανοίξαμε το φροντιστήριο «ΛΕΩΝΙΔΑΣ», που μετά ονομάσαμε «ΠΥΡΗΝΑΣ».

Μέσα σε αυτόν το χώρο, υποδεχθήκαμε χιλιάδες μαθητές, που με την αγάπη για αυτό που κάναμε καταφέραμε να γίνετε επιστήμονες, πετυχημένοι επιχειρηματίες, να γίνετε «ΑΝΘΡΩΠΟΙ».

Επί 40 και πλέον χρόνια, εγώ και οι συνεργάτες μου δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας, για να σας μεταδώσουμε γνώσεις και να σας διδάξουμε ανθρώπινες αξίες.

Κάθε μέρα η συνεργασία μαζί σας, μας έκανε καλύτερους.

Αισθάνομαι την ανάγκη δημοσίως να ευχαριστήσω, πρώτα τον Γιάννη Λύρα για την άψογη συνεργασία που είχαμε, αλλά και όλους τους συνεργάτες καθηγητές, που πολλοί ήταν πρώτα μαθητές μας και μετά καθηγητές μας.

Νιώθω, όμως, τιμή και ευγνωμοσύνη, για όλους εσάς και τους γονείς σας, που μας εμπιστευθήκατε.

Να σας ευχαριστήσω για τις μέρες, που μέσα σε μια αίθουσα, μαθαίνατε γραμματική και παράλληλα σας διδάξαμε ενσυναίσθηση.

Να σας ευχαριστήσω για τις μέρες, που όταν ανοίγατε το τετράδιο των μαθηματικών ή, της φυσικής, εμείς ανοίγαμε την καρδιά μας, φροντίζοντας να νιώθετε ασφαλείς.

Να σας ευχαριστήσω για τις αγκαλιές που ανταλλάξαμε μετά από κάποια ξεσπάσματα θυμού, είτε δικά μας, είτε δικά σας.

Για τα κλάματα, που ρίχναμε κρυφά, όταν δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε παραπάνω. Για τα κλάματα χαράς, για κάθε επιτυχία σας. Για σας, που μας κάνατε να χαμογελούμε, όταν εσωτερικά πενθούσαμε.

Φροντίσαμε να σας μεταδώσουμε γνώσεις και μεθοδεύσεις, και να σας μάθουμε να σηκώνετε ψηλά το κεφάλι και με τιμιότητα, σεβασμό και αξιοπρέπεια προς τους άλλους, να στοχεύετε πάντα ψηλά, ψηλότερα.

Κάποια στιγμή, και μόλις οι συγκυρίες το επιτρέψουν, θα σας καλέσω σε ένα χώρο στην Αγία Βαρβάρα να ξαναζήσουμε και να αναπολήσουμε παλιές καλές στιγμές.

Εύχομαι όλοι σας να έχετε πολύ φως εσωτερικά και μια όμορφη και παντοτινή ανατολή στα μάτια σας». Λεωνίδας Νικόπουλος.

 

* Τεράστια η παρακαταθήκη που αφήνουν στον χώρο της Παιδείας, αλλά και της διάπλασης των… παίδων, στην Αγία Βαρβάρα, οι αληθινοί παιδαγωγοί, κ.κ. Λεωνίδας Νικόπουλος, Γιάννης Λύρας, με το φροντιστήριο «ΠΥΡΗΝΑΣ».

Πραγματικά, μεγάλωσαν γενιές και βοήθησαν μέσω της Παιδείας, να δημιουργηθούν, εκτός από επιστήμονες, άνθρωποι με αξίες και βάσεις. Τα εφόδια, δηλαδή, μας ζωής. Η πόλη υποκλίνεται σε αυτό το θεάρεστο, ανθρώπινο, πρωτίστως, έργο τους.

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΑΛΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

PLN 13

 

 

PLN 4

 

PLN 2

 

PLN 3

 

PLN 5

 

PLN 6

 

PLN 7

 

PLN 8

 

PLN 9

 

PLN 10

 

PLN 11

 

PLN 12

 

 

PLN 1

 

 

PLN 13