Nelson Mandela (1918-05/12/2013)

 

 

mandela 

 

 

 

 

Σαν σήμερα 05/12 του 2013 , έφυγε ο ΝelsonMandela ( Mαντίμπα όπως ήταν ευρέως γνωστός στη χώρα από το όνομα της φυλής του) από τη ζωή ,σε ηλικία 95 χρονών.

 

Ο ηγέτης της Νότιας Αφρικής θεωρείται από τους πιο επιδραστικούς ηγέτες όλων των εποχών και δε θα ήταν υπερβολικό να αναφέρουμε το απόλυτο δεδομένο ότι όλη του η πολιτική ζωή ήταν αφιερωμένη για την εξάλειψη του ρατσισμού. Πολέμησε για την ειρήνη , φυλακίστηκε και βασανίστηκε αλλά ποτέ δε λοξοδρόμησε πολιτικά από τον αγώνα του ενάντια στο Απαρτχάιντ.

 

Oι αγώνες του για μία κοινωνία μεταξύ ίσων πολιτών τον οδήγησαν στη φυλακή για 27 χρόνια (1963-1990). Κατηγορήθηκε για σαμποτάζ και προετοιμασία επανάστασης. Η αποφυλάκιση του τον Φεβρουάριο του 1990 σηματοδότησε το τέλος εποχής του Απαρτχάιντ.

 

Του απονεμήθηκε τιμητικά το Νόμπελ Ειρήνης το 1993 , ενώ την επόμενη χρονιά το 1994 ήταν η πρώτη φορά που οι αυτόχθονες μαύροι που αποτελούσαν και τη πλειονότητα των κατοίκων της Νότιας Αφρικής ψήφισαν στις εκλογές και ο NelsonMandela έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής σε εκλογές που ψήφιζαν λευκοί και μαύροι. Αποσύρθηκε από το δημόσιο πολιτικό βίο το 1999.

 

Μετά την απόσυρση του από το δημόσιο πολιτικό βίο αφιερώνει τη ζωή του στην ενασχόληση του με τη φιλανθρωπία μέσω του Ιδρύματος Νelson Mandela που επικεντρωνόταν στη καταπολέμηση του HIV/AIDS ( ο θάνατος του γιού του από AIDS τον ευαισθητοποίησε πολύ με το συγκεκριμένο θέμα) καθώς και στην αγροτική ανάπτυξη . Τον Ιούλιο του 2004 αποσύρεται από τη δημόσια ζωή, με τελευταία του δημόσια εμφάνιση την ημέρα λήξης του Παγκοσμίου Κυπέλου που λάμβανε χώρα στη Νότια Αφρική το 2010.

 

Ο ΝelsonMandelaόριζε τον εαυτό του όσον αφορά τη πολιτική του ιδεολογία ως σοσιαλιστή αλλά και Αφρικάνο Εθνικιστή ενώ ο ιστορικός SabeloJπεριέγραφε το Mandelaως φιλελεύθερο Αφρικανό Εθνικιστή Ανθρωπιστή.

 

Οι γονείς του ήταν αναλφάβητοι ενώ η μητέρα του ως αφοσιωμένη Χριστιανή τον έστειλε σε μία τοπική Χριστιανική σχολή σε ηλικία επτά ετών. Ο Χριστιανισμός έγινε σημαντικό κομμάτι της ζωής του.

 

Σπούδασε Νομική και νυμφεύθηκε τρείς φορές έχοντας αποκτήσει έξι παιδιά , δεκαέξι εγγόνια και τουλάχιστον δεκαεπτά δισέγγονα.

 

Μερικά από τα πιο σημαντικά αποφθέγματα του :

 

• Αν θες να συνάψεις ειρήνη με τον εχθρό σου πρέπει να δουλέψεις μαζί του, τότε γίνεται συνέταιρος σου.

 

• Το μίσος είναι σα να πίνεις εσύ δηλητήριο ελπίζοντας ότι αυτό θα σκοτώσει τους εχθρούς σου.

 

• Ένα έξυπνο μυαλό με μία καλή καρδιά είναι πάντα ένας ανίκητος συνδυασμός.