ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940;

 

georgop arxiki

 

Το βασικό μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός το 1940 προς την Ιταλία αλλά κυρίως και στην παγκόσμια κοινότητα ήταν ότι, σαν άξιος απόγονος των αρχαίων Ελλήνων, αφενός είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί πάση θυσία την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και το δικαίωμά του να παραμείνει ελεύθερος και αφετέρου να διατρανώσει προς όλους οτι δεν υπάρχει αγώνας μάταιος, ανεξάρτητα από την έκβασή του, όταν αυτός έχει ιερό σκοπό.

Ο ΄Ελληνας ως άλλος Δαβίδ αντιμετώπισε ένα υπέρτερο αντίπαλο, αλλά με την ψυχή, τον ηρωισμό, την ανδρεία, το θάρρος και την πίστη στο δίκαιο του αγώνα που έδωσε τελικά πέτυχε μια μεγαλειώδη και ανέλπιστη νίκη εναντίον της φασιστικής Ιταλίας.

Αξίζει να επισημανθεί επιπλέον ότι ήταν τόσο μεγαλιώδεις οι πράξεις ανδρείας των Ελλήνων, στον Β΄παγκόσμιο πόλεμο, εναντίον των στρατευμάτων της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας ώστε τελικά οδήγησαν τον Χίτλερ και τον Τσώρτσιλ να κάνουν τις παρακάτω δηλώσεις:

....Η ιστορική δικαιοσύνη μου επιβάλλει να διαπιστώσω οτι ο Έλλην στρατιώτης επολέμησε με το μεγαλύτερο θάρρος και παρεδόθη μόνο όταν η συνέχισις της αντιστάσεως δεν ήτο πλέον δυνατή και δεν είχε κανένα λόγον.....

Χίτλερ ενώπιον του Ραιχστατ για την επέκταση του πολέμου στη Βαλκανική.

.....έως τώρα γνωρίζαμε ότι οι Έλληνες πολεμούσαν σαν ήρωες

στο εξής θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.....

Ουίνστων Σ. Τσώρτσιλ/ Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας

 

Πάνω στα βουνά της Ηπείρου στήθηκε η Σημαία της Παγκόσμιας ελευθερίας. Οι Έλληνες στρατιώτες πολέμησαν με γενναιότητα, όπως οι Αθηναίοι εναντίον των Περσών στο Μαραθώνα, υπερασπιζόμενοι τα ιδανικά και τις αξίες του ελεύθερου κόσμου.

Αντίθετα σήμερα η «ψυχή» της γενιάς μας αλώθηκε, οι περισσότεροι αναλίσκονται στο κυνήγι της άκρατης ευδαιμονίας. Η πλειοψηφία των νεολαίων αφενός έχει ως όραμα την απόκτηση υλικών αγαθών με την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια και αφετέρου τα προτυπά τους είναι οι κενοί περιεχομένου αστέρες της δημόσιας ζωής και του lifestyle. Το ΕΓΩ και τα ΘΕΛΩ ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ επικρατούν έναντι του ΕΜΕΙΣ και του ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ.

 

Η ενότητα, το θάρρος και η διάθεση υπέρβασης που επέδειξε ο Ελληνικός λαός το 1940 πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως έθνος.

Συνεπώς το μήνυμα του Έπους του 1940 είναι επίκαιρο όσο ποτέ και μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για την αυτοκριτική μας ώστε τελικά ο λαός μας και ιδιαίτερα οι νεότεροι να επιστρέψουν στα ιδανικά και τις αξίες που έδωσαν φτερά στους Έλληνες στρατιώτες να προβούν σε κατορθώματα ανυπέρβλητα και αξιομνημόνευτα. Ένα τέτοιο κατόρθωμα, ως παράδειγμα, αξίζει να αναφερθεί παρακάτω για να μην ξεχνάμε:

 

.......Στις 22 Οκτωβρίου 1943 και ενώ βρισκόταν κοντά στη Κάλυμνο με το βρετανικό Α/Τ HMSHurworth το Α/Τ Αδρίας, με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ιωάννη Τούμπα ΠΝ, προσέκρουσε σε νάρκη και από την έκρηξη αποκόπηκε η πλώρη του. Το Αδρίας παρά τις ζημιές κατόρθωσε και έφθασε στη κοντινή τουρκική ακτή της Μύνδου (σημερινό Γκιουμουσλούκ). Οι απώλειες ήταν 21 νεκροί και 30 τραυματίες.

 

georgop 2

 

Την 1η Δεκεμβρίου 1943, μετά από μικρές επισκευές αλλά χωρίς πλώρη απέπλευσε για την Αλεξάνδρεια.

Στις 6 Δεκεμβρίου κατέπλευσε στην Αλεξάνδρεια, όπου έγινε δεκτό μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού από τον συμμαχικό Στόλο....

 

 

georgopoulos

 

Άρθρο του Νίκου Γεωργόπουλου

Ανώτατου Αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού,

Αντιπροέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίας Βαρβάρας

«ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ»