Περί Τεχνικής Εκπαίδευσης

 

BEPmesa

 

 

Η ανάδειξη και αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης συζητήθηκαν στη συνάντηση των τριών Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων της χώρας και της Κ.Ε.Ε.Ε.
Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γιώργου Παπαμανώλη-Ντόζα, πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022, συνάντηση των μετεχόντων Επιμελητηρίων στην Θεματική Επιτροπή για την Τεχνική Εκπαίδευση & Κατάρτιση Τεχνικών Επαγγελμάτων, παρόντος του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Ιωάννη Μασούτη, υπό την αιγίδα της οποίας τελεί η εν λόγω Επιτροπή, με συντονιστή το Β.Ε.Π.
Τη έναρξη των εργασιών της Επιτροπής έκανε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε., κ. Μασούτης, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά για την πρωτοβουλία πραγματοποίησης αυτής της συνάντησης .
Ο Πρόεδρος Β.Ε.Π. ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Ε.Ε. για την αποδοχή της πρότασης για άμεση συνάντηση των συμμετεχόντων Επιμελητηρίων και προχώρησε στην αναλυτική ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ερευνών των τριών Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων της χώρας, σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν από την σημαντική έλλειψη «τεχνικών χεριών» στην αγορά εργασίας, για τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στα ΕΠΑΛ και τις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ.
Επιβάλλεται, επεσήμανε ο κ. Παπαμανώλης, να γίνουν ουσιαστικές νομοθετικές παρεμβάσεις με στόχο την αναβάθμιση και στήριξη της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Η βιοτεχνία υφίσταται και είναι ο μοχλός ανάπτυξης του τόπου μας και τα προβλήματα είναι κοινά σε όλη τη χώρα. Είναι απαράδεκτο, τόνισε, οι σημερινές Τεχνικές Σχολές να λειτουργούν όπως εκείνες του 1980 και τα εργαστήριά τους να μην είναι εξοπλισμένα με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.
Επιβάλλεται να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να υπάρξει άμεση σύνδεση της Τεχνικής Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και σ΄ αυτό ρόλο καθοριστικό μπορεί να διαδραματίσουν τα Επιμελητήρια, που εκπροσωπούν όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και είναι θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της Πολιτείας.
 
 
kosmikon nhstisima
 
 
Είναι βασικό και προτεραιότητα για την ανάδειξη και αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης, είπε ο Πρόεδρος Β.Ε.Π., να ενταχθεί ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός στα σχολεία από το Γυμνάσιο ακόμα, ώστε να υπάρχει η σωστή καθοδήγηση και πληροφόρηση των νέων για τις επιλογές τους.
«Συνεχίζουμε δυναμικά την πρωτοβουλία του αειμνήστου προέδρου μας, Ανδριανού Μιχάλαρου», κατέληξε στην ομιλία του ο Πρόεδρος Β.Ε.Π., «ώστε να υλοποιηθεί το όραμά του, που ήταν η ανάδειξη και αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης και να κάνουμε πιο ισχυρό και κατανοητό από όλους, εκπαιδευτικούς, γονείς και νέους, ότι η Τεχνική Εκπαίδευση είναι επιλογή και όχι λύση ανάγκης!!»
Συμφωνήθηκε από τους συμμετέχοντες να γίνει καταγραφή των προτάσεων των τριών Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων, να αποσταλλούν, με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, στα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς και να γίνουν συναντήσεις, όπου θα συζητηθούν για την δρομολόγηση ενεργειών και δράσεων.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και οι κ.κ.. Π. Αγνιάδης και Β. Αποστολόπουλος, Γενικός Γραμματέας και Δ/ντής, αντίστοιχα της Κ.Ε.Ε.Ε., Αναστάσιος Καπνοπώλης και Δημ Βεργιάμης, Πρόεδρος και Α΄Αντ/δρος, αντίστοιχα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Δαμίγος, Α΄Αντ/δρος, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κα Π. Γιοβανοπούλου, Δ/ντρια ΒΕΑ και Βασ. Γιαννόπουλος, υπάλληλος Β.Ε.Α., ο Δ/ντής Β.Ε.Π., Μιχάλης Γιάγκας και Ειδική Συνεργάτης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κα Ευδ. Μαυρομμάτη.