ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΜΠΑΛΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΜΕ ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΑ ΚΡΥΑ ΝΕΡΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ

 
   
 
 
 
 
 
 
Με την δέουσα λαμπρότητα διοργάνωσε και φέτος ο σύλλογος Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτ/νίας «Αξέχαστες Πατρίδες» την εκδήλωση για τον αγιασμό των υδάτων, την ημέρα των Θεοφανείων, της μεγάλης γιορτής του Χριστιανισμού, στη γραφική λίμνη του Μπαμπαλιού, όπου πλήθος κόσμου προσήλθε για τον σπουδαίο εορτασμό.
 
Την τελετή καθαγιασμού των υδάτων τέλεσαν ο πάτερ Νεκτάριος και ο πάτερ Ευάγγελος Φραγκούλης, ψάλλοντας: «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου, Κύριε».  Λευκά περιστέρια ελευθερώθηκαν και πέταξαν ψηλά στον ουρανό και οι «βουτηχτάδες» έπεσαν στα κρύα νερά για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.  Αυτοί που αψήφησαν το κρύο ήταν ο Γιώργος Αποστολάκης, ο Βασίλης Σωτηριάδης, ο Γιάννης Παπανδρεάδης, η Άννα Σαλταούρα, ο Βασίλης Αντωνιάδης  και ο Αναστάσιος Μπίρκος, ο οποίος ήταν ο τυχερός και ο ευλογημένος που έπιασε το σταυρό.  Το Δ.Σ. απένειμε τιμητικό έπαινο σε όλους όσους συμμετείχαν, ενώ στον τυχερό του σταυρού δόθηκε και αναμνηστικό δώρο.
 
Και ξαφνικά, ενώ ετοιμάζονται όλοι να φύγουν μετά το πέρας της τελετής, μια δυνατή κόρνα ακούγεται από μακριά και ο ήχος μιας βάρκας να πλησιάζει την ακτή της λίμνης.  Προς έκπληξη όλων, πάνω στη βάρκα βρίσκεται ο Άγιος Βασίλης, που έχει σάκους φορτωμένους με δώρα για όλα τα μικρά παιδιά.  Η χαρά των παιδιών ήταν απερίγραπτη και τα χαμόγελα ζωγραφίστηκαν στα πρόσωπά τους, ενώ έπαιρναν το δώρο τους.
 
Στη συνέχεια ακολούθησε η κοπή της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας του Ποντιακού Μουσείου Μπαμπαλιού, στην κεντρική πλατεία του χωριού.  Στην αρχή σηκώθηκαν όλοι όρθιοι και έψαλλαν τα κάλαντα του Πόντου, κάτι το οποίο συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά και έπειτα το λόγο πήρε ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Μπαμπαλιού «Αξέχαστες Πατρίδες» κ. Θεοφάνης Κοντοχρήστος. 
 
Ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους και ευχήθηκε, λέγοντας: «Η Χάρη του Θεού να φωτίζει το νου, τις καρδιές και τα βήματα όλων των ανθρώπων».  Ο πάτερ Νεκτάριος και ο πάτερ Ευάγγελος Φραγκούλης ευλόγησαν την πίτα και ακολούθησε η κοπή της πίτας, οι ευχές και οι σύντομοι χαιρετισμοί από τους επίτιμους καλεσμένους, οι οποίοι ήταν οι εξής:  ο πρόεδρος της Κοινότητας Μπαμπαλιού κ. Αναστάσιος Αποστολάκης,  ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κώστας Δαουτίδης, ο Αντιδήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Θωμάς Μπαγιάτης, η Δημ. Σύμβουλος κα Νίκη Ράπτη, η Δημ. Σύμβουλος κα Βούλα Κουνουπιώτη,  ο Διοικητής Α.Τ. Εμπεσού κ. Χαράλαμπος Κολύδας, ο πρόεδρος του συλλόγου «Κατσαντώνης» κ. Ιωάννης Κάτσιος, από το σύλλογο «Άρωμα Βαρετάδας» ο κ. Θωμάς Παπανίκος.  Επίσης το παρών έδωσαν οι αστυφύλακες κ. Βασίλης Αντωνιάδης και ο κ. Τάκης Ανδρέας.
 
Οι τυχεροί που κέρδισαν τα φλουριά της βασιλόπιτας ήταν ο Θωμάς Παπανίκος, η Μαρία Κακαρούνα και η Ελένη Σωτηριάδου.
Αφού τελείωσε η κοπή της βασιλόπιτας, ο σύλλογος προσέφερε σε όλους άφθονη σούπα από γίδα βραστή, συνοδευόμενη από άφθονα ποτά, με αποτέλεσμα ένα μικρό γλέντι να στηθεί στην πλατεία.
 
Ο σύλλογος Ποντίων Μπαμπαλιού «Αξέχαστες Πατρίδες» ευχαριστεί θερμά, όλους όσους συνέβαλλαν στη διοργάνωση:
 
-Το ζαχαροπλαστείο «Ηπειρώτικο»
-Το αρτοποιείο «Νέστωρας»
-Το Σ.Μ. Σκλαβενίτης
-Την εταιρεία του Γιώργου Μπουραλέξη (Εμπορία Αυτοκινήτων)
-Την εταιρεία Λακιώτης Α.Ε.
-Τον Δημήτρη Σωτηριάδη για την ηχητική κάλυψη
-Τον Άλεξ Ελ Μπάνα που προσφέρθηκε να κάνει τον Άγιο Βασίλη
-Τον κ. Μόκα για τα περιστέρια
-Τον Γρηγόρη Κοντοχρήστο που μαγείρεψε τη σούπα
-Τον Θωμά Γούλα για τη φωτογραφική κάλυψη
-Την Ευγενία Μηλιόρδου, την Μαρία Αναστασίου, την Αναστασία Μουτεσίδου και την Μαρία Σωτηριάδη για την αμέριστη βοήθειά τους.
-Το TVΑχελώος για τη συνέντευξη.
 
Καλή χρονιά και του χρόνου με υγεία!!!!