somateio-ergazomenon

 

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ "ΠΟΛΗ ΜΑΣ"

Η ανάδειξή σας στη θέση του προέδρου, ως γνωστών προέκυψε μετά από σύμπραξή σας (Δ.Ρ.Α.ΣΥ.) με την δεύτερη παράταξη (ΑΣΚ ΟΤΑ), που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Ως αποτέλεσμα αυτού, υπήρξε ανακοίνωση από την Συνδικαλιστική Ανατροπή του κ. Τσούνη, που μιλούσε για παρεμβάσεις χειραγώγησης της ψήφους μετά τις εκλογές, με στόχο να μην αναλάβει την προεδρεία ο πρώην πρόεδρος και μάλιστα προέβλεπε ό,τι στο μέλλον θα υπάρξει παραίτησή σας από την θέση του προέδρου, στο πλαίσιο κρυφής συμφωνίας με την ΑΣΚ. Τι ακριβώς ισχύει;

- Καταρχήν πρέπει να διευκρινίσω ότι σύμπραξη σημαίνει συνεργασία, συμμετοχή σε κοινή προσπάθεια κατόπιν συνεννοήσεως, κάτι το οποίο δεν συνέβη και όσοι το διαλαλούν χωρίς να έχουν κάτι «στο χέρι» λειτουργούν εκ του πονηρού.

Με το εκλογικό αποτέλεσμα συγκροτήθηκε το δίπολο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ – ΑΣΚ.ΟΤΑ που βάζοντας πάνω απ’ όλα τα μικροσυνδικαλιστικά και προσωπικά οφέλη δήλωσε αδυναμία συγκρότησης Προεδρείου, παρά την ξεκάθαρη πρότασή μας, να συγκροτήσουν μεταξύ τους Προεδρείο το οποίο και θα στηρίζαμε. Φυσικά από την αρχή δηλώσαμε ότι δεν θα συναινέσουμε με καμία από τις δύο παρατάξεις.

Μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο, την αδυναμία και την πίεση των προβλημάτων, προτάθηκε από την ΑΣΚ-ΟΤΑ να αναλάβουμε τη θέση του Προέδρου.

Αφουγκραζόμενοι τη θέληση των συναδέλφων και επειδή το μόνο που δεν μας διακρίνει είναι η φυγοπονία, χωρίς αλαζονεία και ιδιοτέλεια δεχθήκαμε να πάρουμε το βάρος που αναλογούσε στις δύο αντίπαλες παρατάξεις.

Δεν πρόκειται να παραιτηθώ από μία δημοκρατική διαδικασία που μου έδωσε ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσω στα κοινά. Αν το έκανα, δεν θα ήμουν ένας «πολίτης-οπλίτης», αλλά ένας «ιδιώτης» που αδιαφορεί για τα κοινά και ασχολείται μόνο με οτιδήποτε ωφελεί εκείνον προσωπικά. Ε, λοιπόν, «ιδιώτης» (με την αρχαία βέβαια έννοια της λέξεως) δεν είμαι ούτε φυσικά και πρόκειται να γίνω.

Εξάλλου ένα από τα πλεονεκτήματα που πρέπει να διαθέτει ένας πολίτης που ασχολείται με τα κοινά είναι να αποδέχεται και να συμμορφώνεται με τα αποτελέσματα κάθε δημοκρατικής διαδικασίας στην οποία συμμετέχει ανεξάρτητα αν το τελικό αποτέλεσμα δεν τον ευνοεί.

 

 Αληθεύει ό,τι εξαιτίας της εν λόγω σύμπραξης -και λόγω ό,τι το ΠΑΜΕ όπου ανήκετε, είθισται να μην συνεργάζεται με κανέναν- βγήκε ανακοίνωση διαγραφής σας από την παράταξη;

- Με ρωτάτε κάτι που πραγματικά δεν γνωρίζω. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι συμμετείχα στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και μάλιστα είχα την τιμή να είμαι υποψήφιος τόσο στο ψηφοδέλτιο της Ομοσπονδίας, όσο και στο ψηφοδέλτιο της ΑΔΕΔΥ με την παράταξη που ανήκω την ΔΑΣ-ΟΤΑ.  

Αλλά για να σας μιλήσω ειλικρινά, δεν με ενδιαφέρουν ούτε οι εγγραφές αλλά ούτε και οι διαγραφές. Με ενδιαφέρουν οι καταγραφές. Πιο συγκεκριμένα, επιθυμώ να καταγραφώ στη συνείδηση του κάθε εργαζόμενου στον Δήμο πως είμαι δίπλα του, πλάι του, συμπολεμιστής του, υποδοχέας και επιλυτής των προβλημάτων του και των προβληματισμών του μακριά από μικρόψυχα παιχνίδια που παίζονται όχι μόνο από πολιτικά πρόσωπα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο αλλά και από πολιτευτές και επικεφαλείς διαφόρων παρατάξεων, οργανισμών δημόσιων και δημοτικών. Όταν η χώρα μας στραγγαλίζεται από τους ξενόφερτους και ντόπιους τοκογλύφους, όταν ανίερα αλλά μεθοδευμένα οδηγείται στην οικονομική κατάρρευση και εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων, είναι όχι μόνο πολυτέλεια αλλά και ολέθριο λάθος να είμαστε διχασμένοι.

 

Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε κρίση και της εργασίας. Το έργο σας, ως πρόεδρος είναι δύσκολο. Πρόσφατα, πήρατε θέση στο δημοτικό συμβούλιο για τα αποθεματικά του Δήμου, για την υπόθεση της εργαζόμενης των stage και το ερωτηματολόγιο στους παιδικούς σταθμούς. Τι ακολουθεί; Έχετε ιεραρχήσει τα ζητήματα των εργαζομένων; Και ποια είναι αυτά;

- Θα μπορούσα να αναπτύξω την απάντησή μου πολύ περισσότερο αλλά αφού μου ζητάτε μια επιγραμματική καταγραφή, θα σας πω μόνο δύο πράγματα: Ο ρόλος μου είναι να διασφαλίσω τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του Δήμου ενάντια σε ιδιωτικοποιήσεις και εντατικοποίηση του προσωπικού, τη διασφάλιση της θέσης κάθε εργαζόμενου στον Δήμο αλλά συνάμα να δώσω μάχες για να έχει ο Δήμος μας την οικονομική του αυτονομία. Θα μου επιτρέψετε και πάλι να σας γυρίσω αρκετές χιλιάδες χρόνια πίσω και να σας θυμίσω την «ιερότητα» της κάθε πόλης στην αρχαιότητα για την οποία ο κάθε πολίτης καλούταν να υπερασπισθεί με κάθε τρόπο. Η «ιερότητα» λοιπόν της πόλης μου δεν είναι κάτι που η οποιαδήποτε δημοτική αρχή θα πρέπει να μπαίνει σε διαδικασίες να τη διαπραγματευτεί. Αντίθετα θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να γυρίσουν πίσω τα χρήματα που τα προηγούμενα χρόνια έχουν «κλαπεί» από τους ΟΤΑ, οι οποίοι θα πρέπει να λειτουργούν αποκλειστικά με επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της ιερότητας εντάσσονται και οι προτεραιότητες που ανέφερα παραπάνω.

 

Αισθάνεστε δυνατός απέναντι στα προβλήματα και στα εμπόδια, που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε προκειμένου να υπερασπιστείτε τα αιτήματα των εργαζομένων;

- Πιστεύω στον εαυτό μου, πιστεύω στα οράματά μου και τη μέχρι τώρα πορεία μου, πιστεύω στο δίκιο του κάθε εργαζόμενου, καθώς και στο δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην εργασία. Από όλα αυτά, αλλά και από τη θετική αντιμετώπιση των συναδέλφων μου που συναντώ στους χώρους εργασίας καθημερινά, αντλώ δύναμη. Δύναμη και κουράγιο.

 

Ποια αιτήματα θεωρούνται δίκαια και ποια όχι κ. Χατζηαποστόλου; Επίσης, θεωρείτε ό,τι υπάρχει κριτήριο (πολιτικό ή άλλο) βάσει του οποίου επιλύονται, ή θα πρέπει να επιλύονται τα προβλήματα των εργαζομένων;

- Δίκαια θεωρούνται τα αιτήματα που σχετίζονται με τον βιοπορισμό και τη διαβίωση του κάθε εργαζόμενου, αλλά φυσικά και τις εργασιακές συνθήκες κάτω από τις οποίες καλείται να προσφέρει το έργο του. Οποιοδήποτε αίτημα σχετίζεται με την εργασιακή αξιοπρέπεια του κάθε εργαζόμενου θεωρείται δίκαιο. Σχετικά με τον τρόπο επίλυσης τέτοιου είδους προβλημάτων, απαιτείται η μέγιστη προσοχή κάθε αρχής με ευήκοα ώτα και διάθεση να προσφέρει λύσεις. Επομένως πρέπει να οπλιστούμε με αντοχή, υπομονή και σταθερότητα, ταξική αδιαλλαξία και ανυποχώρητη θέληση και με αυτοπεποίθηση να ανοίγουμε δρόμο για την προοπτική. Να στερεώνουμε κάθε βήμα που κάνουμε, να εξουδετερώνουμε εμπόδια, να ανοίγουμε νέους δρόμους στη συσπείρωση δυνάμεων.

 

Σε ένα από τα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια, είχατε και μια από τις πρώτες σας παρεμβάσεις, διαφάνηκε μια «κόντρα» ανάμεσα σε εσάς και τον Δήμαρχο κ. Μπίρμπα. Μάλιστα, σας προειδοποίησε ό,τι άλλη φορά τα θέματα των εργαζομένων θα συζητιούνται στο τέλος. Αυτό πως το σχολιάζετε;

- Ο κος δήμαρχος είναι ο αδιαμφισβήτητος δημοκρατικά εκλεγμένος άρχων της πόλης. Οι θέσεις και οι προτάσεις του πρέπει από όλους μας να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Αυτό όμως δεν καθιστά αλάνθαστες και μάλιστα σε απόλυτο βαθμό τις παρεμβάσεις του, τις ενστάσεις του και τις αποφάσεις του. Ο Δήμος είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας.

Δεν είναι δυνατό ο Δήμαρχος και η Διοίκηση του Δήμου – γιατί εδώ υπάρχει συλλογική ευθύνη – να μην δέχονται μία εργαζόμενη στη δουλειά που μάλιστα πρωτόδικα έχει δικαιωθεί. Είναι πρωτάκουστο!

Τη στιγμή που η προηγούμενη Διοίκηση σε μια σειρά παρόμοιων περιπτώσεων δεν διανοήθηκε να ασκήσει έφεση και όταν π.χ. στο γειτονικό Δήμο Χαϊδαρίου η σημερινή Δημοτική Αρχή μη ασκώντας ένδικα μέσα επαναπροσέλαβε 19 συναδέλφους!!!

Όσο για την προειδοποίηση ότι τα θέματα των εργαζομένων θα συζητιούνται στο τέλος, αφήνω να βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα.

 

Είθισται το εκάστοτε Σωματείο Εργαζομένων σε Δήμο, να ανήκει ιδεολογικοπολιτικά στον ίδιο χώρο με αυτό της εκάστοτε διοίκησης. Με δεδομένο, ό,τι όλες οι πλευρές θέλουν το καλό των υπαλλήλων, πιστεύετε ό,τι η όποια δυσαρμονία στις σχέσεις των δύο πλευρών (Δημοτικής Αρχής – Σωματείου), μπορεί να παρεμποδίσει το έργο σας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων;

- Προσωπικά, δεν βλέπω καμία δυσαρμονία. Τουλάχιστον από τη δική μου την πλευρά δεν υπάρχει καμία απολύτως διάθεση για εμπλοκή μου σε στείρες, ψυχοφθόρες και ανούσιες αντιπαραθέσεις. Από την άλλη, η προτεραιότητά μου είναι η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον Δήμο μας. Αυτός είναι ο ρόλος μου, αυτή είναι η εντολή που εγώ προσωπικά έχω λάβει, αυτό είναι το έργο που πρέπει να περαιώσω. Ο Σύλλογος θα προχωρήσει με ενότητα, ταξικό προσανατολισμό, μαζικότητα και οργάνωση μακριά από κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλισμούς. Παλαιούς και νέους. Μόνο έτσι θα έχουμε αποτέλεσμα και δεν θα είμαστε μόνο ευχαριστημένοι αλλά και υπερήφανοι για το έργο που θα αφήσουμε πίσω μας.

 

Είστε βέβαιος ό,τι θα έχετε μια αρμονική συνεργασία με τον Δήμο, ή το εύχεστε; Έχει υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντησή σας με τον Δήμαρχο από τότε που εκλεγήκατε;

- Δεν μου αρέσουν τα ευχολόγια. Είμαστε εδώ για να παράξουμε έργο. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι, από τη θέση για την οποία εκλέχτηκε. Οφείλουμε να συνεργαστούμε όλοι μας. Είναι καθήκον μας. Είναι χρέος μας. Είναι ευθύνη μας. Όμως η εξουσία που κατέχει κάποιος δεν πρέπει να τον διαφθείρει. Όπως είχε πει και ο Αβραάμ Λίνκολν, αν θέλεις να δεις τον πραγματικό χαρακτήρα ενός ανδρός, δώσε του εξουσία. Ε, λοιπόν, η εξουσία δόθηκε και αυτό που απομένει είναι η αξιολόγηση του χαρακτήρα αυτών που την κατέχουν.

Ως προς το δεύτερο ερώτημά σας, σημειώνω ότι δεν υπάρχει λόγος για κατ’ ιδίαν συνάντησή μου με τον Δήμαρχο, εκτός θεσμικών θεμάτων που διέπουν τους ρόλους μας.