Σε πλήρη εγκατάλειψη το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων (πρώην 6ο Δημοτικό)

 

  Το Αιγάλεω έχει την τύχη να διαθέτει ένα υπερσύγχρονο κτίριο για εκπαιδευτική δραστηριότητα, το οποίο όμως… ρημάζει!!! Η απόλυτη παρακμή αποτυπώνεται σε κάθε γωνιά του χώρου. Πρόκειται για το πρώην 6ο Δημοτικό… Τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια έσφυζε από ζωή και νιάτα καθώς εκεί φιλοξενούνταν το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων και μια σειρά από δραστηριότητες του Δήμου. Σήμερα, σπασμένα τζάμια, σκουπίδια, βρωμιά, σιδεριές παντού, λουκέτα, σιντριβάνι-βούρκος, λεηλατημένη περίφραξη, είναι ότι έχει απομείνει. Όπως καταγγέλλουν περίοικοι, η προκλητική αδιαφορία των αρμοδίων, που οδήγησε στην εγκατάλειψη του χώρου, όχι μόνο συμβάλει στην υποβάθμιση της περιοχής αλλά έχει γίνει πλέον εστία μόλυνσης, καταφύγιο περιθωριακών ατόμων που δημιουργούν φασαρίες και επιλογή για όσους «φιλόζωους» συνοδεύουν τα τετράποδά τους εκεί για να λερώσουν!!

  Οι προτροπές και οι προτάσεις -για την επαναλειτουργία του- που έκαναν κατά καιρούς ευαισθητοποιημένοι πολίτες προς την δημοτική αρχή ήταν πάμπολλες, αλλά δυστυχώς έπεσαν στο κενό. Παράλληλα η κατάσταση πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Η δικαιολογία της δημοτικής αρχής για την μη παρέμβασή της; …Ότι το κτίριο ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό. Όμως η αλήθεια βρίσκεται αλλού. Όπως και για πολλά δεινά που συμβαίνουν στην πόλη μας, έτσι και σε αυτή την περίπτωση…. λείπει η πολιτική βούληση. Αυτό συνάγεται από το ότι δεν έχουν γίνει προσπάθειες, ή δεν έχουν υπάρξει πιεστικές κινήσεις από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου για συνεννόηση με το Υπουργείο για να σωθεί ο χώρος με την επαναξιοποίηση του σύγχρονου κτιρίου, που βρίσκεται σχεδόν στην καρδιά της πόλης μας.

  Το κλίμα γύρω από την περιοχή είναι αρνητικό και η γειτονιά ανάστατη…. «4 χρόνια που εγκαταλείφθηκε ο χώρος, ούτε ένα δενδράκι δεν έχει φυτευτεί από το Δήμο. Με ατομικές πρωτοβουλίες έχουν φυτευτεί κάποια δένδρα, ενώ μόνο μετά από όχληση ημερών, καθαρίστηκε από συνεργείο του Δήμου ο χώρος, που είχε γεμίσει ακαθαρσίες», επισημαίνουν με αγανάκτηση οι κάτοικοι.

 

Αλλού συνωστισμός κι εδώ εγκατάλειψη…

 

  Εντύπωση προκαλεί ότι στο 4ο Λύκειο Αιγάλεω, έχουν παραχωρηθεί αίθουσες για την λειτουργία τμημάτων στα πλαίσια της Δια Βίου Μάθησης με συνέπεια –όπως μαθαίνουμε- να υπάρχει «συνωστισμός». Γιατί να είναι υποχρεωμένοι μαθητές να «συμβιώνουν» με άλλους ενήλικες; Γιατί από την αρχή της σχολικής χρονιά, δεν προτάθηκε από την διοίκηση να πραγματοποιούνται τα μαθήματα της Δια Βίου Μάθησης, ή ακόμα και του Κοινωνικού Φροντιστηρίου στο χώρο του πρώην 6ου Δημοτικού και υπήρξε πρόταση μόνο για το 4ο Λύκειο; Εξάλλου, η χρήση θα παρέμενε ίδια ενώ δεν θα υπήρχε κανένα κόστος για τον Δήμο να το πράξει… παρά μόνο ωφέλεια για τους πολίτες!

 

 

 

  

 

Προϊστορία εγκατάλειψης…

 

  Ο χώρος του πρώην 6ου Δημοτικού έχει προϊστορία εγκατάλειψης. Σύμφωνα με τους περιοίκους, η ταλαιπωρία του ξεκινάει επί εποχής Μυστακόπουλου, οπότε και αποτελούσε καταφύγιο μεταναστών και τοξικομανών. Μόνο μετά τις έντονες διαμαρτυρίες τους, το φαινόμενο περιορίστηκε και ο χώρος καθαρίστηκε. Όμως μετά την πρόθεση της τότε διοίκησης να μεταφερθούν εκεί τα Τεχνικά Συνεργεία και τις σθεναρές ενστάσεις των κατοίκων, εγκαταλείφθηκε κάθε προοπτική αξιοποίησής του και ο χώρος ξεκίνησε να ρημάζει.

  Η πρώτα ανάσα ήρθε αμέσως μόλις ανέλαβε ο Δ. Καλογερόπουλος. Όπως σημειώνουν οι περίοικοι, ως Δήμαρχος έδρασε άμεσα, με τη δική του παρέμβαση ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας και δαπανήθηκαν χρήματα από Κοινοτικά κονδύλια για να μεταμορφωθεί το κτίριο σε πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης… όπως κι έγινε! Εκεί πρωτολειτούργησε το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, βρήκε στέγη η Σχολή Γονέων και η Θυρίδα Νεανικής Επιχειρηματικότας, ενώ τις υπερσύγχρονες και άρτια εξοπλισμένες αίθουσες χρησιμοποιούσαν καθημερινά πολλά τμήματα του (τότε) ΔΑΟ.

  Τα χλωρά χορτάρια περιμετρικά του κτιρίου έχουν φθάσει το ενάμιση μέτρο. Οι ακαθαρσίες έχουν «ποτίσει» το πεζοδρόμιο της Κουντουριώτου και τον πεζόδρομο της Μαυρομιχάλη, ενώ το παρακείμενο σιντριβάνι, έχει μετατραπεί σε βούρκο από τα στάσιμα νερά, που με την παραμικρή βροχή ξεχειλίζει στο δρόμο. Η περιοχή εκπέμπει sos… άραγε, θα κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι για το αυτονόητο;