ΤΟ 40ΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

 

ΤΟΥ ΜΙΛΤΟΥ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

 

 

 

Αύριο το πρωί Κυριακής 12 Μαρτίου στις 10.00 στον Ιερό Ναό του Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω θα τελεσθεί το 40ήμερο μνημόσυνο του Μίλτου Παπαποστόλου.
Ο αείμνηστος Αιγαλιώτης προπονητής και από τις εμβληματικές μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς υπήρξε και ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας, «έφυγε» από την ζωή σε ηλικία 83 ετών την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017. Είχε ξεκινήσει την μεγάλη και αξιοσημείωτη πορεία του στο ελληνικό ποδόσφαιρο από την ομάδα του Αιγάλεω, στα τέλη της δεκαετίας του 40.
Ο Μιλτιάδης (Μίλτος) Παπαποστόλου (Ομβριακή Δομοκού Φθιώτιδας, 19 Σεπτεμβρίου 1934), που αγωνιζόταν στη θέση του αμυντικού μέσου («εξάρι») ξεκίνησε από το Αιγάλεω την περίοδο 1951-52 στην Α2 κατηγορία Αθηνών, όταν προωθήθηκε κατευθείαν από την τρίτη στην πρώτη ομάδα. Στο Αιγάλεω παρέμεινε για 5 έτη, μέχρι τη μεταγραφή του στην ΑΕΚ το 1956 (με ποινή διετούς αποκλεισμού αγωνίστηκε σε επίσημους αγώνες από το 1958), για να ολοκληρώσει την παρουσία του στην Ένωση το 1965. Με τη φανέλα της ΑΕΚ έκανε μεγάλη καριέρα και ως παίκτης της κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας την περίοδο 1962-63, ενώ υπήρξε και διεθνής με την Εθνική Ενόπλων.
Ως προπονητής Α΄ Εθνικής κατηγορίας, ανέλαβε αρχικά το Αιγάλεω, από το 1972 μέχρι το 1975. Τον Φεβρουάριο του 1980 ανέλαβε προπονητής της ΑΕΚ, αντικαθιστώντας (αρχικά ως υπηρεσιακός) τον Αυστριακό Χέρμαν Στεσλ, ενώ στους «κιτρινόμαυρους» ήταν και την επόμενη περίοδο 1980-1981.
Η σημαντικότερη περίοδος της προπονητικής του καριέρας ήταν από το 1984 έως το 1988, όταν και διετέλεσε ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, μια θητεία που σε συνεχόμενη χρονική διάρκεια ξεπεράσθηκε μόνο από τον Ότο Ρεχάγκελ.
Τον Ιούνιο του 1989 ανέλαβε προπονητής του Ολυμπιακού, αλλά η θητεία του ήταν σύντομη και επεισοδιακή, καθώς ήρθε σε σύγκρουση με τον Λάγιος Ντέταρι και τον Γιώτη Τσαλουχίδη.
Στην δύση της προπονητικής του καριέρας, είχε περάσει και από τον πάγκο της γειτονικής Προοδευτικής για λίγο χρονικό διάστημα το 1992 στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής (επί προεδρίας Γιάννη Καρρά) όπου είχε διαδεχθεί στον πάγκο της κορυδαλλιώτικης ΠΑΕ τον αείμνηστο Γιάννη Κυράστα.
Επίσης διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Ποδοσφαίρου, με σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τον κλάδο.