ΔΩΡΕΑΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

 

ΑΠΟ ΤΟ «ΛΟΓΟΣ για ΓΝΩΣΗ»

 

 

 

“ΠΩΣ ΒΑΖΩ ΟΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ”

 

 

ΔΩΡΕΑΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΛΟΓΟΣ για ΓΝΩΣΗ»

Σπουδαία πρωτοβουλία από το Διεπιστημονικό Κέντρο Αξιολόγησης και Αντιμετώπισης δυσκολιών λόγου, έργου, μάθησης, «ΛΟΓΟΣ για ΓΝΩΣΗ», που εδρεύει στο Αιγάλεω και την Δευτέρα 8 Μαϊου και ώρα 18:00 διοργανώνει στο πνευματικό κέντρο “Γιάννης Ρίτσος” δωρεάν ημερίδα για γονείς με θέμα “Πώς βάζω όρια στα παιδιά”. Μέσα στο πνεύμα της εποχής μας και με όλες τις δυσκολίες που περνάει η κοινωνία μας, το διεπιστημονικό κέντρο “Λόγος για Γνώση” έρχεται πιο κοντά στους γονείς και τα παιδιά, προκειμένου να συζητηθούν καίρια προβλήματα της καθημερινότητας.
Σχετικά με την ημερίδα αυτή η Λογοθεραπεύτρια και Επιστημονική Υπεύθυνη του Διεπιστημονικού Κέντρου «ΛΟΓΟΣ για ΓΝΩΣΗ», κ. Ελευθερία Μαγιάση (φώτο), μας ανέφερε σχετικά: «Πολύς λόγος γίνεται για τα όρια και τη σημασία τους. Πολλές φορές οι δύσκολες συμπεριφορές ενός παιδιού, η ανεπαρκής προσαρμογή στο σχολικό πλαίσιο, τα ελλείμματα στις κοινωνικές δεξιότητες φαίνεται να σχετίζονται με την ανεπαρκή οριοθέτηση.
“Δε θέλω να πάω για ύπνο”, “θέλω αυτό το παιχνίδι”, “δε θέλω να διαβάσω τώρα, θέλω να παίξω” είναι μόνο κάποιες από τις φράσεις που μπορεί να ακουστούν ή, να ειπωθούν από τα παιδιά και μαρτυρούν ότι η διαδικασία της ανατροφής έχει και καλές, γλυκές στιγμές, έχει, όμως, και “άχαρες” στιγμές. Οι γονείς ερχόμενοι αντιμέτωποι με τέτοιες δηλώσεις από τα παιδιά μας, καλούμαστε να αναρωτηθούμε εάν κάναμε καλά και εάν χειριστήκαμε σωστά την κατάσταση με το παιδί μας με στόχο να αποφύγουμε την εμφάνιση ίδιας αντίδρασης και συμπεριφοράς στο μέλλον. Άμεσος στόχος να τεθούν οι κανόνες και οι αρχές που βοηθούν το παιδί να ενταχθεί καλύτερα στο κοινωνικό του περιβάλλον, αυτό σημαίνει όριο.
Η θέσπιση ορίων είναι μια διαδικασία που διαρκεί σε όλη μας τη ζωή, έτσι μαθαίνουμε τι είναι σωστό και τι είναι λάθος, τι μας ταιριάζει και τις μας απωθεί, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται, τι μας κάνει αποδεκτούς και τι μας απομακρύνει από τους άλλους.
Δεν είναι εύκολο να βάλεις όρια λένε κάποιοι γονείς και φυσικά συμφωνούμε μαζί τους. Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο. Η οριοθέτηση όμως των παιδιών είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη συνθήκη για την ομαλή ανάπτυξη του ίδιου του παιδιού και την εύρυθμη λειτουργία τόσο της οικογένειας όσο και της κοινωνίας. Τα καλά όρια χτίζουν καλές σχέσεις και οι καλές σχέσεις χτίζονται πάνω σε καλά όρια. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από όρια. Το όριο είναι αγάπη, είναι φροντίδα. Το όριο προστατεύει. Το να θέτει κανείς όρια σημαίνει προσοχή και σεβασμό στην ανθρώπινη προσωπικότητα. Τα όρια παρέχουν ασφάλεια.
Η ασυνέπεια και οι αλλαγές στον τρόπο ανατροφής των παιδιών, τα διπλά μηνύματα δηλαδή που περνιούνται στα παιδιά, προκαλούν την ανασφάλεια αυτών, καθώς με αυτό τον τρόπο τα παιδιά μπερδεύονται, δεν ξέρουν τι ισχύει και τι δεν ισχύει, τι τους ζητείται, τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται, μέχρι που επιτρέπεται να προχωρήσουν και που οφείλουν να σταματούν. Τα διπλά μηνύματα προκαλούν σύγχυση, αποδυναμώνουν το γονιό και αφαιρούν το έδαφος εμπιστοσύνης και ασφάλειας από το παιδί.
Η έννοια του ορίου δεν πρέπει να μας παραπέμπει σε κάτι αρνητικό και να συνδέεται αυτόματα με την τιμωρία, την αποθάρρυνση, την απαγόρευση, τον ηθικό περιορισμό και τη διαρκή άρνηση. Το όριο συνδέεται πολύ περισσότερο με την επιθυμία αναφοράς σε σταθερούς κανόνες, αξίες και πρακτικές συμβουλές.

Πολλά είναι ωστόσο τα ερωτήματα τα οποία προβληματίζουν τους γονείς. Πολλοί γονείς θεωρούν πως βάζοντας όρια στο παιδί τους το περιορίζουν, στερώντας του έτσι την παιδική ελευθερία και τον αυθορμητισμό - παρορμητισμό της ηλικίας του. Από την άλλη υπάρχουν οι γονείς οι οποίοι υπερφορτώνουν το παιδί τους με περιττά και υπερβολικά όρια.
Γιατί; Πώς θα βάλω όρια στο παιδί μου; Βγαίνουμε έξω και όταν του πω όχι πέφτει κάτω κλαίγοντας, τί να κάνω; Αυτά και άλλα πολλά είναι κάποιοι από τους προβληματισμούς που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γονείς.
Με αφορμή την ανάγκη όλων και περισσότερων γονιών για την εύρεση απαντήσεων και λύσεων στην καθημερινότητά τους και σεβόμενοι τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η σύγχρονη οικογένεια το διεπιστημονικό κέντρο “Λόγος για Γνώση” τη Δευτέρα 8 Μαίου και ώρα 18:00 διοργανώνει στο πνευματικό κέντρο “Γιάννης Ρίτσος” δωρεάν ημερίδα για γονείς με θέμα “Πώς βάζω όρια στα παιδιά”. Καλύπτοντας όλο το φάσμα των ηλικιών, από 1 έτους έως και 18 ετών, με τη βοήθεια της ψυχολόγου - ειδικής παιδαγωγού Αναστασίας Κουμπούρου, θα αναλυθεί η σημασία της θέσπισης των ορίων καθώς επίσης και ο τρόπος που μπορούμε να θέσουμε τα όρια στα παιδιά μας».


 ΛΟΓΟΣ για ΓΝΩΣΗ: Νικ. Πλαστήρα 47 Αιγάλεω, τηλ. 210 5980088, www.logosgnosis.gr