ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

 

Kormpa Arx

 

Όταν στις αρχές του 2007 ορίστηκα Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Αιγάλεω, από τον, για δεύτερη φορά εκλεγέντα, Δημήτρη Καλογερόπουλο, Δήμαρχο Αιγάλεω,επισκέφθηκα όλα τα σχολεία του Δήμου, προκειμένου να εντοπίσω αδυναμίες και προβλήματα και να λειτουργήσω υπέρ του Δήμου.Κατά την επίσκεψή μου όμως στην οδό Ιασίου, στον παράδρομο δίπλα στο Ναό της Αγίας Αικατερίνης, έμεινα κυριολεκτικά σοκαρισμένη,βομβαρδισμένη από ανάμικτα συναισθήματα θαυμασμού και λύπης.
Συνάντησα εκεί ένα υπέροχο σχολείο, έξι στρεμμάτων δόμησης, σε πολλαπλά επίπεδα, με αντίστοιχο αύλειο χώρο,ολοκαίνουργιο, νεόδμητο, ολοκληρωμένο από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων,από το 2005, με δαπάνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο όμως δεν είχε παραλάβει ο Δήμος Αιγάλεω και καθώς δεν είχε περιέλθει στην κυριότητά του, αφύλαχτο και ακηδεμόνευτο, είχε γίνει λεία στις ορέξεις όλων των περιθωριακών ομάδων και είχε κυριολεκτικά αποδομηθεί. Φθορές παντού και καταστροφές σε τοίχους,πόρτες, παράθυρα, ηλεκτρικά, υδραυλικά, νιπτήρες, λεκάνες, βρύσες, ηχητικά στη θεατρική μεγάλη αίθουσα..Σχεδόν ολική καταστροφή. Παντελώς ακατάλληλο να δεχτεί μαθητές.
Από την Άνοιξη, λοιπόν, αυτού του έτους και μέχρι το καλοκαίρι, με ένα αδιάλειπτο διοικητικό αγώνα, με τη βοήθεια των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου Αιγάλεω, και με συνεχή επαφή με το Υπουργείο Εσωτερικών, αρμόδιο για την έγκριση επισκευαστικού ποσού και τον ΟΣΚ, αρμόδιο για την επισκευή, έγινε κατορθωτό το ακατόρθωτο.Το σχολικό συγκρότημα επισκευάστηκε πλήρως καθαρίστηκε, απέκτησε φύλαξη και Σχολική Επιτροπή.
Η πρώτη σχολική μοναδα, που στεγάστηκε ,ήταν το Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης, με Διευθύντρια την κα Ατταλειώτου Κυριακή,σημερινή Σχολική Σύμβουλο, κι αυτό γιατί ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Σχολείου Αιγάλεω δε δέχτηκε τη μετακίνηση του σχολείου αυτού στο νέο κτίσμα.
Το σχολικό κτίσμα-κόσμημα, σε λίγους μήνες, δέχτηκε και φιλοξένησε και άλλες σχολικές μονάδες, όπως παιδιά στον αυτισμό, παιδιά με κινητικά προβλήματα και σήμερα κλείνει αισίως δέκα χρόνια λειτουργίας.
Περήφανη για το αποτέλεσμα, ευχαριστημένη για το γόνιμο πείσμα, που δίνει έργο, ικανοποιημένη για την ανακούφιση, οικονομική και ψυχική δεκάδων οικογενειών από τον Πειραιά μέχρι και τους Αγίους Αναργύρους, ξέχασα τον όποιο μόχθο και την όποια αγωνία όλων αυτών των μηνών. Παράλληλα όμως και οι ΄΄μήνες’’ ξέχασαν εμένα…
Και βέβαια, πολύ καλά έκαναν, γιατί κανένα αποτέλεσμα δεν είναι έργο του ενός, αλλά της συνεργασίας και του κόπου των πολλών ,που δεν πρέπει να προκύπτει για να αποκομίσει κανείς εύσημα, αλλά για να ωφεληθεί ο πολίτης.Αυτό , όμως ,πολύ απέχει από το γεγονός της μη ενημέρωσης της κοινής γνώμης, της σίγησης και του ενταφιασμού μιας προσπάθειας και ενός αγώνα, σκληρού και επίπονου, εμπνευσμένου από τον πόνο των οικογενειών και των παιδιών τους.
Καμία δημοτική αρχή, ούτε κι αυτή που τότε υπηρετήθηκε, δεν έκανε ποτέ καμία αναφορά στον πείσμονα εργάτη αυτού του έργου, ούτε τότε, ούτε στα δέκα χρόνια, που ακολούθησαν.
Με υπέροχη και μόνη αναγνώριση την δεκαετή πλήρη λειτουργία του σχολικού συγκροτήματος , που λειτουργεί με πολλές σχολικές μονάδες, σήμερα, παίρνω το θάρρος, δίνοντας αξία στην κοινωνική ενημέρωση και μνήμη, δίκαια, να γιορτάσω και να ευχηθώ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ, ΓΟΝΙΜΑ,ΕΥΣΤΟΧΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ,ΜΟΝΑΔΙΚΑ…

 

Δήμητρα Κορμπά
Πρ.Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Αιγάλεω