ΑΙΓΑΛΙΩΤΙΣΣΑ ΝΕΟΓΝΟΛΟΓΟΣ (Δ/ΝΤΡΙΑ ΕΣΥ)

ΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

ΣΤΟ ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ»

DASKALARX

 

 

 

 

Η κατ’ εξοχήν εργατούπολη της Δυτικής Αθήνας, το Αιγάλεω, πάντα είναι υπερήφανο για τα λαμπρά μυαλά που ξεκίνησαν από τούτο τον ταπεινό τόπο, και σε κάθε ευχάριστη αφορμή, θεωρούμε εύλογο και με σεβασμό να παρουσιάζουμε τις δράσεις τους και τα επιτεύγματα τους, ως ξεχωριστά παραδείγματα για τις νέες γενιές της πόλης μας. Διαβάσαμε – «αλιεύσαμε» από το lifo.gr, για μια πρωτοποριακή επέμβαση εμβρύου, που έγινε πριν λίγες μέρες στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» στο Χαϊδάρι, όπου μεταξύ των κορυφαίων ιατρών, που έλαβαν μέρος, ήταν και η Αιγαλιώτισσα, κ. Άννα Δασκαλάκη (κεντρική φώτο).

Η συμπολίτισσα μας, με την τεράστια επιστημονική διαδρομή στην Ιατρική, είναι Παιδίατρος, Νεογνολόγος, Διεθνώς Πιστοποιημένη σύμβουλος θηλασμού (IBCLC), και Δ/ντρια ΕΣΥ στο ΠΓΝ Αττικόν (Μονάδα Προώρων Νεογνών).

Όσο αφορά το ιατρικό γεγονός, πρόκειται για πρωτοποριακή ενδομήτρια επέμβαση και τοκετό, σε έμβρυο με γιγαντιαίο λεμφαγγείωμα, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ομάδα ενδομητρίων επεμβάσεων της Γ΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», πριν λίγες μέρες. Ο όγκος, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στη διεθνή βιβλιογραφία, ξεκινούσε από τον τράχηλο του εμβρύου και επεκτεινόταν στη μασχαλιαία χώρα και τον θώρακα.

Η ενδομήτρια επέμβαση έγινε από τον Μαιευτήρα - Γυναικολόγο κ. Γεώργιο - Κωνσταντίνο Παπαϊωάννου, υπεύθυνο της Μονάδας Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Θεραπείας Εμβρύου «Κύπρος Νικολαϊδης», υπό την επίβλεψη της Διευθύντριας της Κλινικής καθηγήτριας κ. Σοφίας Καλανταρίδου. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του σπανίου αυτού περιστατικού υπήρξε προετοιμασία με προγραμματισμένες συναντήσεις σε όλη τη διάρκεια της κύησης και συντονισμένη προσπάθεια οργάνωσης της πραγματοποίησης του τοκετού από πολλές Κλινικές του Νοσοκομείου.

Ιδιαίτερα θα πρέπει να αναφερθεί ότι, εκτός από τα ανωτέρω μέλη της Γ΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, σημαντική συμβολή στην επιτυχή διεκπεραίωση του περιστατικού, είχαν η καθηγήτρια - διευθύντρια της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ. κ. Β. Παπαευαγγέλου, η συμπολίτισσα μας, Αιγαλιώτισσα, διευθύντρια της Μονάδας Προώρων Νεογνών κ. Άννα Δασκαλάκη, ο διευθυντής της Παιδοχειρουργικής ΕΚΠΑ αν. καθηγητής κ. Ν. Ζάβρας, ο παιδοχειρουργός αν. καθηγητής κ. Χ. Σαλάκος, η καθηγήτρια της Β΄ Αναισθησιολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ κ. Π. Ματσώτα, ο καθηγητής - διευθυντής της Β΄ ΩΡΛ Κλινικής ΕΚΠΑ κ. Θ. Νικολόπουλος και ο επ. καθηγητής της Β΄ ΩΡΛ Κλινικής ΕΚΠΑ κ. Α. Δελίδης.

Η ενδομήτρια επέμβαση αφορούσε προσπάθεια μείωσης του μεγέθους του όγκου, διότι το τεράστιο μέγεθός του καθιστούσε επικίνδυνη ή, και αδύνατη την έξοδο του εμβρύου από την μήτρα.

Ο κ. Παπαϊωάννου πραγματοποίησε αρχικά παρακέντηση υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση και εκκένωση των πολλαπλών κυστικών μορφωμάτων, που υπήρχαν στο γιγαντιαίο λεμφαγγείωμα. Για την πρόληψη αναμενόμενων πιθανών επιπλοκών, όπως επείγουσα ανάγκη τραχειοστομίας του νεογνού ή, άμεσης διαδερμικής παροχέτευσης του λεμφαγγειώματος, ο τοκετός ολοκληρώθηκε με καισαρική τομή, υπό συνδυασμένη υπαραχνοειδή - επισκληρίδειο αναισθησία, με την παρουσία των παραπάνω στελεχών του νοσοκομείου, καθώς και των διευθυντών ΕΣΥ της ΩΡΛ Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Π. και Α. Κυριακού» Α. Ψαρομμάτη και Α. Ραδιώτη και της καθηγήτριας του Β΄ Εργαστηρίου Ακτινολογίας ΕΚΠΑ Ε. Αλεξοπούλου.

Η μετεγχειρητική πορεία της μητέρας ήταν άριστη. Το νεογνό γεννήθηκε σε πολύ καλή κατάσταση, δεν χρειάστηκε ανάνηψη και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του νοσοκομείου για σταθεροποίηση λόγω της οριακής προωρότητάς του και για περαιτέρω αντιμετώπιση του λεμφαγγειώματος.

 

 

Η ΑΙΓΑΛΙΩΤΙΣΣΑ ΑΝΝΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

 

 

Η δραστήρια συμπολίτισσα μας, Αιγαλιώτισσα, Παιδίατρος, Νεογνολόγος και Διεθνώς Πιστοποιημένη σύμβουλος θηλασμού (IBCLC), κ. Άννα Δασκαλάκη, είναι Δ/ντρια ΕΣΥ στο ΠΓΝ Αττικόν. Έκανε το αγροτικό της για σχεδόν δύο έτη στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, όπου ως πρώτος βοηθός συμμετείχε σε πάρα πολλά χειρουργεία.

Ακολούθως εργάστηκε στο Hôpital "ROBERT DEBRÉ" στο Παρίσι με Γαλλική Κρατική Υποτροφία, ενώ το 1994 απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα. Συνέχισε στην Γαλλία με εξειδίκευση στη νεογνική και παιδιατρική υπερηχογραφία και εργάσθηκε ως παιδίατρος σε δομές μητέρας – παιδιού. Από το 1995 έως το 2004 διετέλεσε Επιμελήτρια Β΄ στη ΜΕΝΝ της Β΄ ΠΚ του Νοσοκομείου Παίδων "Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ", ενώ από το 2004 έως το 2010 Διετέλεσε Επιμελήτρια Α ́ στη Μ.Ε.Ν.Ν. της Γ΄ Παιδιατρικής κλινικής του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ». Από το 2010 έως σήμερα είναι Διευθύντρια ΕΣΥ στην ίδια κλινική.

 

 

 

AKMONSA