ΜΑΡΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: «Ο ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΕΠΙΤΕΛΕΙ

ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ»

VLAXARX

 

 

 

 

Πολλά χρόνια συμμετέχει στα τοπικά αυτοδιοικητικά και στα κοινά της πόλης μας του Αιγάλεω, ο Αρχιτέκτονας, παλαιός Γραμματέας της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Αιγάλεω (και ιστορικό στέλεχος του κόμματος στα δυτικά προάστια), και αδελφός του νυν Δημάρχου Πετρούπολης Στέφανου Βλάχου, ο κ. Μάριος Βλάχος (κεντρική φώτο).

Με την δική του «οπτική», εν μέσω αυτών των ειδικών καταστάσεων που ζει η χώρα μας και στο προσκήνιο, δικαίως, είναι ο Λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο κ. Βλάχος κατέθεσε την άποψη του, που έχει ως εξής:

«Παρά την μεγάλη αποδοχή που δίκαια κέρδισε ο ΤΣΙΟΡΔΑΣ στο λαό, ανεξαρτήτως ιδεολογικοπολιτικής τοποθέτησης, (κρίνεται το πρόσωπο και όχι το ιδεολογικό πλαίσιο στο οποίο είναι ενταγμένο), δεν λείπουν οι από διάφορες σκοπιές προσπάθειες ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ του.
Αναφέρομαι μόνο σε μία, λόγω οικονομίας του κειμένου. Ειδικότερα σε όσους από επιστημονικοφανή θέση εκκινούντες, στηλιτεύουν την ανθρώπινη συναισθηματική του ΦΟΡΤΙΣΗ, όταν αντέκρουσε με δραματικούς τόνους, τον κυνικό κοινωνικό Δαρβινισμό της επιλεκτικής επικράτησης των ισχυρών βιολογικά ΝΕΩΝ, έναντι των ασθενέστερων ηλικιωμένων ''παππούδων και γιαγιάδων'' (Θέση που ενυπάρχει στην Βιταλιστική ιδεολογία, Φασιστική και Σταλινική, που αμφότεροι αυτοπροσδιορίζονται ως η ''νιότη της ανθρωπότητας'', που θα πρέπει βίαια να κυριαρχήσει, συντρίβοντας το σάπιο και φθαρμένο παλιό ).
Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ διατείνονται, πρέπει για να είναι πειστικός, να στέκεται πάνω απ' τις ανθρώπινες αδυναμίες, να είναι μόνο στεγνός διαχειριστής αριθμών και στατιστικών στοιχείων. Τεράστια πλάνη. Ο επιστήμονας, όταν απευθύνεται στου πολίτες, δεν βρίσκεται αποστασιοποιημένος σε μια ΟΛΥΜΠΙΑ ΑΤΑΡΑΞΙΑ, μακριά απ’ τα ανθρώπινα τεκταινόμενα, γίνεται κοινωνός ως μέλος και ο ίδιος της ανθρώπινης κοινότητας, των φόβων και της αγωνίας όλων των μελών που την συναποτελούν.
Οι στεγνοί ΑΡΙΘΜΟΙ, όσο αληθινοί κι αν είναι, αν στην εκφορά τους δεν ενυπάρχει το Αριστοτελικό ''ΠΑΘΟΣ'', όπως το διδάσκει ο μέγιστος φιλόσοφος στην ''ΡΗΤΟΡΙΚΗ'' του, καθίστανται αναποτελεσματικοί στο να συγκλονίσουν τις συνειδήσεις των πολιτών, ώστε να αντιληφθούν την κρισιμότητα των καταστάσεων που βιώνουμε, καθορίζοντας ανάλογα την συμπεριφορά, ως προς την ΗΘΙΚΗ υποχρέωση απέναντι στους ''παππούδες και στις γιαγιάδες''.
Ας αναλογισθούμε για παράδειγμα, πόσο καταλυτικά επέδρασε η φράση του ΤΣΩΡΤΣΙΛ, στο διάγγελμα προς τους Βρεττανούς ''Το μόνο που σας υπόσχομαι είναι δάκρυα και αίμα'' στην τόνωση του πατριωτικού αισθήματος και στην ανύψωση του ηθικού τους, για την αντιμετώπιση της ΧΙΤΛΕΡΙΚΗΣ επίθεσης. Η ΙΣΤΟΡΙΑ, είναι γεμάτη από ανάλογα παραδείγματα που υποδηλώνουν την τεράστια σημασία που έχουν τα πρόσωπα, πέρα απ’ τις Στρουκτουραλιστικές αυταπάτες, στο ιστορικό γίγνεσθαι.
Σήμερα, σε συνθήκες ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ - ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ, που οι επιστήμονες εκ των πραγμάτων, είναι και ΤΑΓΟΙ της κοινωνίας, δεν αρκεί ένας στεγνός τεχνοκρατικός λόγος, αναδύεται έκδηλη η προσμονή μιας ΕΛΠΙΔΑΣ, μιας ΨΥΧΙΚΗΣ ΑΝΑΤΑΣΗΣ.
Ο ΤΣΙΟΡΔΑΣ επιτελεί άριστα το καθήκον του».

 

 

MKMAK