ΜΠΙΡΜΠΑΣ: «…Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΤΕΡΑΤΩΝ

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ»

birarx

 

 

 

…Τεκτονικές αλλαγές παγκοσμίως λόγω του Κορωνοϊού και ο πρώην Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δημήτρης Μπίρμπας, εκ των ιδρυτικών μελών του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ (νυν μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ), δίνει το δικό του στίγμα, γράφοντας (Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020) στον προσωπικό διαδικτυακό λογαριασμό του:

«Βρισκόμαστε στην στιγμή μηδέν για το ευρωπαϊκό εγχείρημα; το Βερολίνο έχει, δυστυχώς, το κλειδί. Όπως έλεγε αγαπημένος σύντροφος, που μας λείπει, το δίλλημα πριν τριάντα χρόνια ήταν ευρωπαϊκή Γερμανία ή γερμανική Ευρώπη. Μετά το Brexit φαίνεται να έχει γύρει. Η παρούσα κρίση είναι ίσως η τελευταία αν δεν υποχωρήσουν οι καθ έξι, κοντόφθαλμες και επιρρεπείς σε βοναπαρτισμούς όταν αισθάνονται ισχυρές, Γερμανικές ελίτ. Ας ξαναδιαβάσουμε τον ιδρυτή Μπίσμαρκ, για να κατανοήσουμε τις βαλκυρίες που τις κατατρέχει

...το πεπρωμένο των αδύναμων είναι να τους καταβροχθίζουν οι δυνατοί… Ο γερμανικός εθνικισμός που αναβιώνει, ενισχυμένος από την τρέχουσα υγειονομική κρίση πρέπει να αναχαιτισθεί. Η Μέρκελ καλείται να επιτελέσει το έργο που της ανέθεσε ο μέντορας της Κολ, να προχωρήσει σταθερά στον ευρωπαϊκό δρόμο. Οι τακτικισμοί έχουν τα όρια τους. Οι "νεοκομμουνιστές" Ντράγκι και Λαγκάρντ της τον δείχνουν.

Θέλω να ελπίζω ότι οι επόμενες δέκα μέρες δεν θα είναι " οι δέκα μέρες που άλλαξαν τον κόσμο" από την αντίστροφη φορά του ρολογιού.
Η πανδημία θα έχει δείξει, σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος των παγκόσμιων επιπτώσεων της και το ευρωπαϊκό εγχείρημα την αντοχή των θεμελίων του. Όσοι επιχαίρουν με την βαθιά ρωγμή της Ένωσης (που σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει σήμερα τις προσδοκίες και τις ανάγκες των ευρωπαϊκών λαών και απαιτεί ριζική κοινωνική στροφή) και επιζητούν την διάλυση της, στο πλαίσιο μιας πρωτόγνωρης συστημικής κρίσης που αναβιώνει τα εθνικιστικά φαντάσματα, θα πρέπει να σκέφτονται ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα που περιγράφει μια άλλη ρήση του Μπίσμαρκ... τα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα δεν θα διευθετηθούν με ομιλίες και αποφάσεις της πλειοψηφίας, αλλά με σίδερο και αίμα (ελπίζω μεταφορικά).
Η " εποχή των τεράτων" ποτέ δεν ήταν πιο κοντά. Χρέος όλων μας να την αποτρέψουμε. Θέλω να ελπίζω ότι η ελληνική παρουσία στο επόμενο συμβούλιο κορυφής δεν θα αρκεστεί στον ρόλο του "φτωχού συγγενή της καλής οικογένειας"».

 

 

CLAJNEW