Το όρος Αιγάλεω σε κίνδυνο

 

 

 γνωστοί – άγνωστοι που

 

 

«σκοτώνουν» το όρος Αιγάλεω

 

 

goyrdomixalhs arxikh 

 

 

 

 

 

 
Είναι απίστευτο πόση ασυνειδησία μπορεί να ανακαλύψει κανείς, στην ποσότητα, στο είδος και την προέλευση των αποβλήτων που ορισμένοι απορρίπτουν παράνομα στο όρος Αιγάλεω.
 
Με τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές παρούσες, γνωστοί – άγνωστοι συνεχίζουν να σπέρνουν με "προσανάμματα" το μοναδικό κομμάτι της φύσης που έχει απομείνει στην δυτική Αθήνα.  
 
Αυτό διαπιστώνουν καθημερινά, οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων περιοχής Αθήνας - Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) που αναγκάζονται να πραγματοποιούν συνεχώς «επιχειρήσεις» για τον εντοπισμό και άμεση, κατά το δυνατόν, απομάκρυνση απορριμμάτων και ογκωδών αποβλήτων από το βουνό.
 
Τα πάντα βρίσκουμε στο πλάι των δρόμων και στα ξέφωτα του δάσους που έχει απομείνει στο βουνό. Από ανακαινίσεις σπιτιών, σακούλες με μπάζα, λεκάνες τουαλέτας, απόβλητα παραγωγικών διαδικασιών, σαλονάκια που πάλιωσαν, χαλασμένες τηλεοράσεις κλπ.
 
 Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης "Το φαινόμενο δεν είναι τωρινό. Αντιθέτως, είναι η καθημερινότητα που αντιμετωπίζει ο ΠΕΣΥΔΑΠ στο βουνό".
 
Με τις παράνομες απορρίψεις, τοποθεσίες του όρους Αιγάλεω μετατρέπονται σε χωματερές, υποβαθμίζοντας και απειλώντας με φωτιά το τελευταίο δασικό οικοσύστημα της δυτικής Αθήνας.
 
Κάνοντας χρήση βαρέων μηχανημάτων, ο ΠΕΣΥΔΑΠ απομακρύνει κατά καιρούς μεγάλες ποσότητες αποβλήτων, ενώ έγκαιρα έχουν καθαριστεί και τα πρανή αρκετών δασικών δρόμων από ξερά χόρτα για να αποτραπεί η επέκταση έρπουσας φωτιάς στο δάσος. 
 
Και συνεχίζει ο πρόεδρος:
"Στόχος της καθημερινής παρουσίας και προσπάθειας μας στο βουνό, είναι να αντιμετωπιστεί η περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η πρόληψη πυρκαγιών στο όρος Αιγάλεω. 
 
Ταυτόχρονα φροντίζουμε να διευκολύνουμε δράσεις πυρόσβεσης αν εκδηλωθεί φωτιά, με την βελτίωση της προσβασιμότητας των πυροσβεστικών οχημάτων και με τον συνεχή έλεγχο και συμπλήρωση των δεξαμενών πυρασφαλειας».
 
Πέρυσι το καλοκαίρι ξέσπασαν στο όρος Αιγάλεω 11 πυρκαγιές! Φέτος εκδηλώθηκαν μέχρι στιγμής 5.  Όλες είχαν ως αρχικά σημεία ανάφλεξης, είτε τοποθεσίες παράνομης απόθεσης απορριμμάτων, είτε σημεία παραβατικής ανθρώπινης δραστηριότητας.
 
Ένα γεγονός που υποθάλπει την παραβατική συμπεριφορά και την ρυπογόνο δράση των  γνωστών – αγνώστων, είναι η έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου και παρουσίας στην περιοχή των αρμόδιων κρατικών αρχών για την αστυνόμευση του.
 
Ευθύνη, όμως,  γι’ αυτό το διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το βουνό, δεν έχουν μόνο όσοι εναποθέτουν εκεί τα παράνομα «φορτία» τους. Ευθύνη έχουν και όσοι πολίτες επιλέγουν να αναθέσουν την απομάκρυνση των πάσης  φύσεως απορριμμάτων τους, σε διάφορους πλανόδιους που προσφέρονται να το κάνουν, έναντι αμοιβής.
 
 Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτού του είδους τα απορρίμματα και μπάζα θα καταλήξουν σε κάποια περιοχή του βουνού, παρότι κάθε Δήμος διαθέτει υπηρεσία για την ΔΩΡΕΑΝ ασφαλή μεταφορά και διαχείριση τους, εάν ειδοποιηθεί έγκαιρα από κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη που θέλει να απαλλαγεί από αυτά.

 

 
Oros-Aigaleo
 
 
Oros-Aigaleo 2
 
 
Oros-Aigaleo 3
 
 
Oros-Aigaleo 4
 

 

Oros-Aigaleo 5