ΔΗΜΟΣ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ :

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΕΔΑΦΟΥΣ

ΣΤΑ ΕΛΠΕ ΓΙΑ ΤΟ 2022

 

 

 

281749389 415592290572945 7919042885206318856 n

 

 

 

 

 

 

Δήλωση του Δημάρχου Βαγγέλη Ντηνιακού σχετικά με την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη διεκδίκηση του τέλους χρήσης υπεδάφους από τον Δήμο μας.
Ο Δήμος Χαϊδαρίου προχώρησε στη βεβαίωση του τέλους χρήσης υπεδάφους στα ΕΛΠΕ για το 2022, διεκδικώντας από την εταιρεία ένα ποσό περίπου 1.300.000 Ευρώ για το έτος αυτό και φυσικά και για τα επόμενα. Όπως ενημέρωσα το Δημοτικό μας Συμβούλιο κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, το σημαντικό αυτό ετήσιο έσοδο για τον Δήμο μπορούσε να έχει βεβαιωθεί (και τουλάχιστον κατά ένα μέρος να έχει ήδη εισπραχθεί) για όλα τα έτη από τα μέσα της δεκαετίας του 2010.
Ο κ. Σελέκος, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, δεν γνώριζε τη σχετική δυνατότητα και δεν πραγματοποίησε τις απαιτούμενες ενέργειες. Επιβεβαιώνει δηλαδή αυτό ακριβώς που είπα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβούλιου και το οποίο είχε αμφισβητήσει, ισχυριζόμενος ότι «το τέλος πάντα πληρωνόταν». Ο κ. Σελέκος βγάζει ψεύτη τον εαυτό του μέσα σε λίγες μέρες και υπάρχουν τα πρακτικά του ΔΣ για να το επιβεβαιώσουν.
Η δική μας Δημοτική Αρχή από την αρχή της θητείας μας ξεκίνησε την αναζήτηση κάθε πιθανής πηγής νέων εσόδων για τον Δήμο, όπως είχαμε δεσμευτεί. Τον Νοέμβριο του 2019 ενημερώσαμε αναλυτικά το ΔΣ για τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του Δήμου και συγκεκριμένα για το πρόβλημα των υπέρογκων ανελαστικών δαπανών συγκριτικά με τα έσοδα του Δήμου, τα οποία πρέπει να αυξηθούν. Στην προσπάθειά μας αυτή για το «νοικοκύρεμα» των Οικονομικών του Δήμου μιλήσαμε με άλλους Δημάρχους, ζητήσαμε τη συνδρομή έμπειρων εξωτερικών συνεργατών, αφιερώσαμε πολύτιμο χρόνο στην έρευνα.
Μέσα από την αναζήτησή μας αυτή μάθαμε το 2021 για τη δυνατότητα επιβολής του συγκεκριμένου τέλους. Η επιβολή του τέλους χρήσης υπεδάφους προβλέπεται ως δυνατότητα από τον σχετικό Νόμο που ρυθμίζει συνολικά τα θέματα των Δημοτικών τελών. Οι Δήμοι της χώρας δεν είχαν ενεργοποιήσει την επιβολή του για τους αγωγούς πετρελαιοειδών μέχρι τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, οπότε ξεκίνησαν τις σχετικές διαδικασίες και σταδιακά καταλόγισαν τα οφειλόμενα ποσά.
Εμείς φροντίσαμε άμεσα για την ψήφισή του από το ΔΣ τον Μάρτιο του 2022 και στη συνέχεια για τη βεβαίωσή του στα ΕΛΠΕ για το έτος 2022. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι ο κ. Σελέκος και η παράταξή του είχαν ψηφίσει «λευκό» στο ΔΣ για την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους.
Τα πράγματα λοιπόν είναι ξεκάθαρα. Ο κ. Σελέκος, όπως και σε τόσα άλλα σημαντικά θέματα του Δήμου, δεν έδειξε την απαιτούμενη επιμέλεια και το σημαντικό αυτό έσοδο για την πόλη χάθηκε για αρκετά χρόνια. Όπως χάθηκαν τόσα έργα, είτε επειδή δεν τα διεκδίκησε είτε επειδή τα αμέλησε με αποτέλεσμα να απενταχθούν.
Το θέμα θα μπορούσε να έχει λήξει χωρίς συνέχεια, αν ο κ. Σελέκος στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ είχε πει απλώς «δεν το γνωρίζαμε, συμφωνούμε με τη διεκδίκηση του ποσού υπέρ του Δήμου». Πόσο δύσκολο είναι πια να παραδεχθεί έστω και για μια φορά ότι κάπου έκανε λάθος;
Αντί γι' αυτό όμως, αρχικά είπε ψέματα στο ΔΣ ότι «το τέλος πάντα πληρωνόταν» και μάλιστα το ψέμα του αυτό έγινε αντιληπτό από όλους όσους βρίσκονταν στην αίθουσα. Ακόμη χειρότερα, εξέδωσε στη συνέχεια μια πραγματικά κατάπτυστη ανακοίνωση στην οποία:
- Επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες του στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, κάτι που θα αφήσουμε αχαρακτήριστο. Όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν τις δήθεν «φιλεργατικές» διακηρύξεις του, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτούν.
- Κατηγορεί τη σημερινή Δημοτική Αρχή γιατί δεν ανακαλύψαμε τη σχετική δυνατότητα από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τον Δήμο! Προφανώς ακόμη και τώρα δεν έχει αντιληφθεί πόση δουλειά χρειάζεται για να έρθουν τελικά θετικά αποτελέσματα. Δουλειά που η προηγούμενη Διοίκηση δεν έκανε ποτέ, με αποτέλεσμα ακόμη και στα έργα της ΟΧΕ να χρειαστεί να διορθωθούν και να συμπληρωθούν οι μελέτες,
- Παραχαράσσει για άλλη μια φορά την οικονομική κατάσταση του Δήμου, καθώς ισχυρίζεται ότι τα Δημοτικά έσοδα τα τελευταία χρόνια από κρατικές επιχορηγήσεις ήταν αρκετά για περισσότερες υπηρεσίες και έργα. Όμως στην ΚΕΔΕ πριν δυο μήνες άλλα έλεγε ο κ. Σελέκος, μίλησε (σωστά) για μεγάλη υποχρηματοδότηση των Δήμων ενάντια στην οποία οφείλουν να αγωνιστούν. Στην ΚΕΔΕ λέει την αλήθεια και στους Χαϊδαριώτες ψέματα.
- Το χειρότερο απ’ όλα, αντιλαμβανόμενος πόσο σαθρά είναι τα επιχειρήματά του, καταφεύγει στη λασπολογία γράφοντας για «δωράκια» σε εταιρείες μελετών. Μιλάει άραγε για τις μελέτες που δεν είχε καταρτίσει και υπήρχε κίνδυνος να χαθούν ακόμη και τα έργα που υποχρεωτικά (με βάση τον πληθυσμό του) πήρε ο Δήμος μας από την ΟΧΕ;
Από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η γραφειοκρατική νοοτροπία που είχε ο κ. Σελέκος ως Δήμαρχος. Τα περίμενε όλα έτοιμα από τις Υπηρεσίες, χωρίς καμία προσπάθεια της Διοίκησής του για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του Δήμου. Με αποτέλεσμα η πόλη μας να βαλτώσει και ο Δήμος να απειληθεί με οικονομικό αδιέξοδο. Αυτή τη συνολική αποτυχία του κ. Σελέκου απέρριψαν οι Δημότες το 2019.
Θα περιμέναμε ο κ. Σελέκος να περιοριστεί στα όσα γράφει στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσής του. Να «συμβάλλει με κάθε τρόπο στην είσπραξη» του ποσού. Επίσης, να έχει το θάρρος να παραδεχθεί μερικά έστω από τα λάθη και τις παραλείψεις του και να κάνει την αυτοκριτική του. Αντίθετα, συνεχίζει να παραπληροφορεί και να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Θα κριθεί και για αυτό από τους Δημότες.