ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ & ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΪΔΑΡΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΣΕΛΕΚΟ

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ & ΠΟΣΟ ΟΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ

 

 

Με απαλλαγές και μειώσεις στους δημότες κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο του Χαϊδαρίου, ύστερα από πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

Συγκεκριμένα από πλευράς της Δημοτικής Αρχής τονίστηκαν τα εξής:

Από την στιγμή που αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου, θέσαμε την ανάγκη αναπροσαρμογής δημοτικών τελών για τους συνδημότες μας, τους χαμηλόμισθους, τις τρίτεκνες - πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, τα Α.Μ.Ε.Α, τους άπορους.

Συνεχίζοντας την πολιτική ανακούφισης στα λαϊκά νοικοκυριά της πόλης για τα δημοτικά τέλη του 2015 έχουμε ως βασικό κριτήριο τη διαφορετική ταξική θέση των φορολογούμενων. Καταργούμε ή μειώνουμε κατά πολύ τα Δημοτικά Τέλη σε άνεργους, άπορους, ευπαθείς ομάδες, Α.Μ.Ε.Α, νέους επαγγελματίες.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι με τα παραπάνω δεν λύνεται το πρόβλημα του λαϊκού νοικοκυριού, αυτό της κακοπληρωμένης ή απλήρωτης εργασίας, της ανεργίας, των απολύσεων, των χαρατσιών. Εξάλλου αυτά είναι που κάνουν αδύνατη την εκπλήρωση των υποχρεώσεων- πληρωμής των εργαζόμενων δημοτών. Επιδιώκουμε, όμως, με την πρόταση που κάνουμε να δώσουμε μία ανάσα από την ασφυκτική κυβερνητική φοροληστεία.

Δεν αποδεχόμαστε την αύξηση της ανταποδοτικότητας, τα νέα τέλη και παράβολα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, τη διεύρυνση της φορομπηχτικής πολιτικής συγκυβέρνησης και ΕΕ, που η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών ονομάζει «βελτίωση της εισπραξιμότητας ιδίων εσόδων».

Στις σημερινές συνθήκες παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης τονίζουμε την ανάγκη ο λαός να παλέψει διεκδικώντας την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των υπηρεσιών, που θα συνδυαστεί με την άμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών τελών, με στόχο την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών και άλλων τελών, δηλαδή την κατάργηση κάθε είδους συμμετοχής των εργαζομένων. Τα έσοδα να προέρχονται από τη φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης στα οικιακά τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ, στην εκπαίδευση και στην υγεία.

 

Τα τέλη καθορίστηκαν ως εξής:

Α. Πολύτεκνοι

Για τις πολύτεκνες - τρίτεκνες οικογένειες, μείωση των τελών σε ποσοστό 75%, για μέχρι 45,000 € και μείωση σε ποσοστό 50% για εισόδομα μεγαλύτερο των 35,000 €

 

Β. Α.Μ.Ε.Α.

Για τα άτομα με αναπηρίες (Α.Μ.Ε.Α.) 67% και άνω ή μέλη των οικογενειών τους εφόσον συγκατοικούν, απαλλαγή από των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού με ετήσιο εισόδημα 35,000 € , ή 50% απαλλαγή για εισόδημα μεγαλύτερο των 35,000 €

 

 Γ. Άποροι και μακροχρόνια άνεργοι

Για άπορους και μακροχρόνια ανέργους με ετήσιο εισόδημα έως 8,000€, προσαυξανόμενο κατά 2,000 €   για κάθε προστατευόμενο τέκνο, πλήρη απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

 

 Δ. Κατοικίες

Κατοικίες έως 80τ.μ. μείωση τελών κατά 11,5%

Επίσης

1.       Για καταστήματα (εκτός εστίασης) κάτω των 100τ.μ. μείωση κατά 10% στα δημοτικά τέλη.

2.      Για τους νέους επαγγελματίες με επαγγελματική έδρα στο Χαϊδάρι, 50% μείωση για τα τρία πρώτα έτη λειτουργίας.