ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΗΜΕΡΑ

 

Όπως ενημερώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για την κοινωνική υπηρεσία του δήμου μας, θα χρειαστούν δύο χρόνια έως ότου δημιουργηθούν δημοτικά ιατρεία στο Χαϊδάρι. Έως τότε ελπίζουμε να έχουν προχωρήσει και οι όποιοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, με την ευχή ν’ ανακουφίσουν τους αδύναμους και να μην χρειάζεται η παρέμβαση των παραφορτωμένων δήμων που τρέχουν και δεν φτάνουν. Το θέμα όμως είναι τι γίνεται σήμερα όταν πολλοί μιλούν για πόλεμο αλλά τα πρόχειρα χειρουργεία μετώπου είναι ανεπαρκή. Σε παλαιότερη επικοινωνία μας με την τεχνική υπηρεσία ήταν πρόδηλη μια δυστοκία στην εξεύρεση, διαρρύθμιση ή/και αδειοδότηση σχετικής υποδομής ιατρείου. Οι μάχες όμως εξακολουθούν να μαίνονται. Οι σκέψεις που ακολουθούν και δημοσιεύτηκαν τέλη του 2013, μετά από ερέθισμα φίλου ιατρού, αποσκοπούν και τώρα στην άμεση, μερική έστω, κάλυψη των αναγκών. Έχουν ως προϋπόθεση προσκλητήριο ανοικτό αλλά και προσωπικό προς τους λειτουργούς του Ιπποκράτη και εφόσον η ανταπόκριση τους το επιτρέψει το κτιριακό δεν θα σταθεί εμπόδιο. Η δεδομένη, θέλουμε να πιστεύουμε, πολιτική βούληση, θα οδηγήσει σε λύσεις. Οι παρακάτω προτάσεις ίσως διευκολύνουν τον σχετικό προβληματισμό.

Κοινωνικό Ιατρείο
στο Δήμο Χαϊδαρίου( Δεκ. 2013)
Οι εξελίξεις στην πρωτοβάθμια υγεία είναι ανησυχητικές. Υποδομές περιθωριοποιούνται και δομές καταργούνται, νέα σχήματα θα δοκιμαστούν και οι ανασφάλιστοι πληθαίνουν.
Η ανάγκη για πρόσβαση στο γιατρό οξύνεται, και ενώ υπάρχουν ιατροί πρόθυμοι να συμβάλλουν εθελοντικά στην υπηρεσία όσων βρίσκονται εκτός συστήματος, στο Χαϊδάρι λείπει μια (ή και περισσότερες) δημοτικές δομές.
Η πληροφόρησή μας από το Δ. Χαϊδαρίου αναφέρει πως υφιστάμενοι χώροι, π.χ. ΚΑΠΗ, δεν μπορούν (έως τώρα) να αδειοδοτηθούν (και) ως ιατρεία.
Μήπως μια άμεση λύση χώρου θα μπορούσε να βρεθεί στα νοσοκομεία της περιοχής μας, π.χ. σε ανενεργές αίθουσες που με την κατάλληλη προετοιμασία θα φιλοξενήσουν το κοινωνικό ιατρείο;

 

Η λειτουργία ιατρείου μέσα π.χ. σ’ ένα από τα ψυχιατρικά νοσοκομεία της περιοχή μας, θα μπορούσε να υποστηριχθεί και από το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου. Θα έφερνε σε άμεση επαφή δημότες και εργαζόμενους, θα διευκόλυνε την επικοινωνία και ενημέρωση για την υγεία στο δήμο μας, στη χώρα μας.
Η παρουσία του προσωπικού των ψυχιατρικών νοσοκομείων με την εμπειρία που διαθέτουν ίσως να είναι η πλέον κρίσιμη, δεδομένης της κακής συναισθηματικής / ψυχολογικής κατάστασης πολλών ανθρώπων. Είναι δε μια ευκαιρία να δείξουν τη σημασία της παρουσίας τους στο Χαϊδάρι και μ’ αυτό τον τρόπο.
Έως ότου προχωρήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η οργάνωση δημοτικού ιατρείου, ο δήμος πρέπει να καταγράψει, εκτός από τις ανάγκες, και το εθελοντικό δυναμικό ιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών ή/και άλλων από τον χώρο της υγείας και όχι μόνο, που επιθυμούν και δύνανται να προσφέρουν στους συμπολίτες τους. Με περίσσευμα ψυχής τώρα που στερεύουν οι πόροι.
Η έγκαιρη προετοιμασία π.χ. ενημερώνοντας τον ιατρικό κόσμο της περιοχής (με επιστολές, ανακοινώσεις, επαφές κ.ά.) εγγυάται την καλύτερη δυνατή υλοποίηση.
Κίμων Ε. Φουντούλης