ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΤΗΝΙΑΚΟΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

 

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

 

 

Σημάδια ολιγωρίας από τη Δημοτική Αρχή


Την έντονη ανησυχία τους για τον κίνδυνο μιας ακόμη χαμένης περιόδου για την πρόοδο της πόλης μας εξέφρασαν ο επικεφαλής και οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Χαϊδάρι ξανά» με αφορμή την ολιγωρία που φαίνεται να επιδεικνύει για διάφορα σημαντικά θέματα η Διοίκηση του Δήμου. Αυτή τη φορά σειρά είχε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) Δυτικής Αθήνας.


 

Φωτο αρχείου: Από περιοδεία – συζήτηση του Β. Ντηνιακού με τους κατοίκους στο θεατράκι της Γρηγορούσας, έναν από τους δύο θύλακες που περιλαμβάνονται στο ΣΟΑΠ για το Χαϊδάρι

Το ΣΟΑΠ Δυτικής Αθήνας εκπονήθηκε από τον ΑΣΔΑ (στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας με τον Οργανισμό Αθήνας με τεχνική στήριξη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) με στόχο να παράσχει χρήσιμα εργαλεία στους Δήμους μέλη του, μεταξύ των οποίων και το Χαϊδάρι, για την εύστοχη υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ.
Όσο αφορά στο δήμο Χαϊδαρίου οι θύλακες (περιοχές με έντονα προβλήματα) που επικεντρώνεται το πρόγραμμα του ΣΟΑΠ και έχουν επιλεγεί είναι δύο: Τμήμα της Γρηγορούσας (δεξιά της Φαβιέρου) και η συνοικία της Αστυθέας, ως τμήμα περιοχής τριών Δήμων γύρω από τον σταθμό του μετρό Αγ. Μαρίνα.

Δημόσια διαβούλευση χωρίς δημότες και Δημοτικό Συμβούλιο
Αν και το Σχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τα τέλη του καλοκαιριού του 2014, τόσο η προηγούμενη όσο και η νυν Δημοτική Αρχή δεν ενημέρωσαν ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά ούτε και τους δημότες και φορείς προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά με προτάσεις τους, βάσει των πραγματικών αναγκών της πόλης, στην κατάρτιση του Σχεδίου και στην τελική επιλογή των θυλάκων.

Άρα, τελικά ο Δήμος Χαϊδαρίου, δεν ασχολήθηκε και τελικά δεν κατέθεσε ουσιαστικές προτάσεις για τα στοιχεία που αφορούσαν στις ανάγκες της πόλης μας.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Χαϊδάρι ξανά» Βαγγέλης Ντηνιακός, κατά την τοποθέτησή του, στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, τόνισε πως η Δημοτική Αρχή εμφανίστηκε απρόθυμη να συνεργαστεί σε αυτό το επίπεδο και χαρακτηρίστηκε από μια «περίεργη μυστικότητα» αφού «σχεδόν απέκρυψε την ύπαρξη του Σχεδίου».

 

Συμπλήρωσε δε πως, από την ενέργεια αυτή, προκύπτουν και μια σειρά ερωτημάτων «ως προς το ποια ήταν τελικά η συμμετοχή του Δήμου μας σε αυτό το Σχέδιο, στην καταγραφή – αξιολόγηση και ιεράρχηση των κοινωνικών ιστών και των συνοικιών και ποιος τελικά και με ποια κριτήρια έλαβε τις τελικές αποφάσεις για τις περιοχές και τις παρεμβάσεις που θα ενταχθούν σε αυτό».

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του τόνισε πως «από την «Προκαταρκτική Έκθεση Ανάλυσης και Στρατηγικής» του ΣΟΑΠ, αντίγραφο της οποίας μας χορηγήθηκε μόλις τέσσερις ημέρες πριν το δημοτικό συμβούλιο, και ειδικότερα από την έρευνα που αναφέρεται ότι διενεργήθηκε για την αξιολόγηση προβλημάτων από τα πολιτικά και διοικητικά πρόσωπα των οκτώ δήμων, προκύπτει ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή απείχε προκλητικά. Οι 13 σελίδες (σελ. 122-135) με τις ενδεχόμενες απαντήσεις του Δήμου μας είναι όλες κενές» γεγονός που παραδέχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και ο αρμόδιος εντεταλμένος μηχανικός του ΑΣΔΑ.

«Καλές οι συμβουλές από τις εταιρείες και τα Πανεπιστήμια, αν και κοστίζουν ακριβά. Ωστόσο οι ανάγκες θα πρέπει να καθορίζονται από τους δημότες με βάση την πραγματική διαβίωσή τους και την επιθυμία τους για καλύτερη ποιότητα ζωής» ανέφεραν σχετικά οι Σύμβουλοι του συνδυασμού.

Προχειρότητα και «σύγχυση» από τη Δημοτική Αρχή
Ασχολίαστο δεν θα μπορούσε να μείνει και το γεγονός πως, για ακόμη μια φορά, (όπως είχε συμβεί και στο άμεσο παρελθόν με το θέμα του παλαιού Δημαρχείου), το θέμα προς συζήτηση έφτασε στους Δημοτικούς Συμβούλους χωρίς να υπάρχει καμία τεχνική μελέτη ή εξειδικευμένη πρόταση για το Χαϊδάρι.

«Το γεγονός αυτό δείχνει τη, μέχρι στιγμής, πλήρη αδράνεια τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής Δημοτικής Αρχής, ως προς την εκπόνηση συγκεκριμένων μελετών για συγκεκριμένα ζητήματα της πόλης, προϋπόθεση απαραίτητη για την αξιοποίηση τεχνοκρατικών εργαλείων και την απορρόφηση των πόρων που προκύπτουν από προγράμματα όπως το ΣΟΑΠ», τόνισε στην ομιλία του ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Τσατσαμπάς.

Ερωτήματα, που οι απαντήσεις τους ίσως και να αποτελούν εξήγηση για τη μέχρι στιγμής έλλειψη έντονου ενδιαφέροντος από τη Δημοτική Αρχή για την αξιοποίηση του ΣΟΑΠ που στοχεύει στη χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά προγράμματα, προέκυψαν κατά τη συζήτηση και από τη μέχρι σήμερα στάση του δημάρχου Μιχάλη Σελέκου, αφού πάντα κατά το παρελθόν υπήρξε αντίθετος και καταψήφιζε όλα τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη περισσότερο σε ό,τι αφορούσε τη σύμπραξη του Ιδιωτικού με το Δημόσιο τομέα. Άλλωστε και ο ίδιος στην εισηγητική του ομιλία δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό του ως προς το θέμα της «προέλευσης» των χρημάτων αυτών.

Οι προτάσεις από τον Βαγγέλη Ντηνιακό
«Παρά τις παραπάνω αδυναμίες, το θέμα του ΣΟΑΠ είναι μία πρόκληση στην οποία, έστω και τώρα και υπό αυτές τις συνθήκες, πρέπει να ανταποκριθεί η Δημοτική Αρχή και να κάνει ό,τι μπορεί για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες και τις προοπτικές που ανοίγονται. Το ΣΟΑΠ μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την πολυπόθητη αναβάθμιση της πόλης μας. Το θέμα είναι αυτό το εργαλείο εάν, πώς και πόσο θα το χρησιμοποιήσει η ίδια η Δημοτική αρχή» κατέληξε ο Βαγγέλης Ντηνιακός, για να παραθέσει τις προτάσεις του συνδυασμού «Χαϊδάρι ξανά», όπως αυτές θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο ΣΟΑΠ:

1) Σύνδεση με Μετρό: «Στην ανάλογη ενέργεια του ΣΟΑΠ που αφορά τα ΜΜΜ (Μέσα Μαζικής Μεταφοράς) δεν περιλαμβάνεται καμία αναφορά για σύνδεση του Δήμου μας με τις υπάρχουσες γραμμές του Μετρό. Να δημιουργηθούν τρεις στάσεις- επέκτασης της γραμμής του Περιστερίου- μία στο Αττικό, μία στο Δαφνί και μία στο Σκαραμαγκά και να ενωθεί αυτή η γραμμή μέσω του σταθμού Αγ. Μαρίνας με τον κλάδο προς Πειραιά. Σε συνεργασία με την υποενότητα του Θριασίου πεδίου, πρέπει το Μετρό να φτάσει μέχρι και τον Σκαραμαγκά. Έτσι θα εξυπηρετηθεί ολόκληρος ο Δήμος αλλά και η βιομηχανική ζώνη του Θριασίου πεδίου και οι κάτοικοι των δήμων της Δυτικής Αττικής».

2) Αντιπλημμυρικά έργα: «Αντιμετώπιση μέσω των ενεργειών του ΣΟΑΠ, των ιδιαίτερων πλημμυρικών φαινομένων που εντοπίζονται στο σύνολο του Δήμου μας».

3) Αξιοποίηση του Στρατοπέδου: «Το στρατόπεδο Χαϊδαρίου αποτελεί ιδιαίτερη και μοναδική περίπτωση για τη Δυτική Αθήνα. Να ελευθερωθεί από τις σημερινές εγκαταστάσεις και να κηρυχθεί ιστορικός τόπος. Να τιμηθεί η ιστορική μνήμη. Να δοθεί στους πολίτες της Δυτικής Αθήνας ως πνεύμονας πρασίνου και ως χώρος ιστορικής μνήμης και πολιτισμού».

4) Αφαία - Σκαραμαγκάς: «Η Αφαία αποτελεί μια έντονα υποβαθμισμένη περιοχή. Πρόκειται για μια περιοχή που περιβάλλεται από ρυπογόνες δραστηριότητες, χωροταξικά απομονωμένη, οικονομικά υποβαθμισμένη και χωρίς αποχέτευση. Μια από τις ενέργειες που προβλέπονται στο ΣΟΑΠ (αρ. 24 – Παρεμβάσεις ρυμοτομίας) θα μπορούσε να μεταμορφώσει την περιοχή της Αφαίας με τα νέα χρηματοδοτικά Προγράμματα. Επίσης, η ανάδειξη της ακτής του Σκαραμαγκά αποτελεί ένα υπερτοπικό θέμα. Θα πρέπει να αποδοθεί στην κοινή χρήση και όχι ως χώρος για την απόθεση containers».

5) Συγκρότηση ειδικής ομάδας μηχανικών με σκοπό τη διενέργεια των ειδικών μελετών που θα απαιτηθούν από τις επιμέρους Ενέργειες που προβλέπονται στο ΣΟΑΠ και τη γενικότερη προετοιμασία του Δήμου για τη λήψη της μέγιστης δυνατής χρηματοδότησης από τα Προγράμματα.

Στο ίδιο πλαίσιο, με παρέμβαση του στο Δ.Σ., ο δημοτικός σύμβουλος και πολιτικός μηχανικός Βασίλης Καρατζαφέρης, εκφράζοντας τις θέσεις της παράταξης «Χαϊδάρι ξανά», δήλωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται σήμερα να ψηφίσει ένα έτοιμο Σχέδιο που δημιουργήθηκε χωρίς τη συμμετοχή των Χαϊδαριωτών. Διερωτήθηκε αν η ψήφος έχει νόημα ή αν το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται από πολιτικό όργανο να γίνει υπηρεσιακό-εκτελεστικό. Τόνισε τέλος ότι σε αυτό το τελικό στάδιο της ψήφισης θα πρέπει τουλάχιστον να ενοποιηθούν οι δύο θύλακες που αφορούν τον Δήμο μας, προτείνοντας την ταυτόχρονη επέκταση τους στο σύνολο της περιοχής κάτω από την Στρατάρχου Καραϊσκάκη όπου περιλαμβάνεται και η περιοχή του Ελαιώνα, αλλά και τη δυνατότητα δημιουργίας νέων (θυλάκων).

Με την πρόταση του Βασ. Καρατζαφέρη. συμφώνησε στην τελική εισήγησή του και ο δήμαρχος Μιχ. Σέλεκος, ζητώντας ακόμη μεγαλύτερη επέκταση του θύλακα, ώστε να περιλαμβάνει το υπόλοιπο της Γρηγορούσας και τον Αγ. Γιώργη, γεγονός που καταγράφεται στα θετικά σημεία της συζήτησης του Δ.Σ.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, η δημοτική ομάδα του συνδυασμού «Χαϊδάρι ξανά» ψήφισε υπέρ του Σχεδίου ΚΥΑ του ΣΟΑΠ, διευκρινίζοντας ότι «παρά τις σοβαρές ενστάσεις μας για τα ελλιπή βήματα που ακολουθήθηκαν από τη μη ουσιαστική διαβούλευση του θέματος, η ψήφος μας είναι θετική για να μη θεωρηθεί ότι βάζουμε εμπόδια στις όποιες πιθανότητες προκύψουν από το Σχέδιο για την παραγωγή θετικού έργου στην πόλη μας. Περιμένουμε από την Δημοτική αρχή να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και δράσεις ώστε να κερδίσει το Χαϊδάρι όσο το δυνατόν περισσότερα από το Σχέδιο αυτό και θα παρακολουθούμε στενά κάθε ενέργεια για την επίτευξη του στόχου αναβάθμισης της πόλης μας».