ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

ΕΤΟΙΜΗ Η ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ

 

MONI SEPTEMBRIOU

 


Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης της Μονής Δαφνίου, μνημείο που περιλαμβάνεται στον Παγκόσμιο Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές στους σεισμούς του 1999.

Οι σκαλωσιές σιγά-σιγά ξηλώνονται και το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Την ίδια περίοδο αναμένεται να είναι έτοιμα και τα αντίγραφα των τριών ιωνικών κιόνων πάνω στους οποίους πατούσαν τα τόξα του εξωνάρθηκα, αφού τα πρωτότυπα αποσπάστηκαν από το μνημείο με εντολή του λόρδου Ελγιν.

Το έργο της αποκατάστασης, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, υλοποιείται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.

 

 

 

KIOONOKRANO VRETANIA

 

[Το κιονόκρανο από τη Μονή Δαφνίου στο Βρετανικό Μουσείο]

 

 

 

IONIKOS KIONAS

 

[Ιωνικός Κίονας στον πρόναο της Μονής Δαφνίου - Αρχείο Γιάννη Ιγγλέση (1996;) από το Ιστορικό Λεύκωμα του Κώστα Φωτεινάκη "Χαϊδάρι - τόπος και άνθρωποι/ Παρατηρείστε τις ομοιότητες του κιονόκρανου με εκείνου που είναι στο Βρετανικό Μουσείο]

 

 

PANTOKRATOR

 

"Ο Παντοκράτορας στον τρούλο, η μεγαλύτερη σε μέγεθος και κλίμακα παράσταση της μονής Δαφνίου, επιβάλλεται στον κεντρικό χώρο του ναού με την ιδιαίτερη αυστηρότητα αλλά και γλυκύτητα της έκφρασης που δεν είναι δυνατόν να αποδοθούν φωτογραφικά."

 

ΠΗΓΗ: ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ