ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ;

Ένα χρόνιο πρόβλημα που επαναφέρουν στην επιφάνεια οι κάτοικοι!

 

MANIS arxiki

 

 

Το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων για το Δάσος Χαϊδαρίου επανέφερε με ερώτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο (27η Τακτική Συνεδρίαση, 19-12-2017) ο Ηρακλής Δρούλιας θέλοντας να πληροφορηθεί για την τύχη των σχετικών μελετών τόσο για το Βορειοδυτικό Δάσος και την Αφαία όσο και για το Ανατολικό, το τμήμα του στρατοπέδου, τη Ρίμινι και την περιοχή του Αη Γιώργη. Ο κ. Δρούλιας μετέφερε επίσης στο Δημοτικό Συμβούλιο την αγωνία κατοίκων του Δάσους επί των οδών Μάνης και Σουκαντζίδη, οι οποίοι θορυβημένοι από τη θεομηνία της Μάνδρας περιέγραψαν σε επιτόπια συνάντηση μαζί του τον φόβο τους σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Ζήτησε μάλιστα από τον Δήμαρχο να δεχτεί στο Γραφείο του την Επιτροπή κατοίκων, όπως ήταν επιθυμία της, για να του εκθέσουν οι ίδιοι τον προβληματισμό τους.

 

MANIS 02

 

Το μπαζωμένο νταμάρι στο Δάσος (πρώην Χαμηλοθώρη) που ορίζεται από τις οδούς Βεργίνας, Κοτοπούλη, Μάνης και Παξινού αποτελεί για τους κατοίκους μείζον πρόβλημα, καθώς τα μπάζα υποχωρούν σιγά-σιγά και σε αρκετά σημεία έχουν υπερκαλύψει το τειχίο, που προστατευτικά έχει μπει κατά μήκος των οδών Μάνης και Παξινού. Οι κάτοικοι φοβούνται μήπως σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης υποχωρήσει το αντιστήριγμα και πνιγούν σε λάσπες και νερά, όπως συνέβη αρκετά χρόνια πριν , σύμφωνα με μαρτυρία του κ. Γιάννη Ανδριανού, κατοίκου επί πενήντα χρόνια της περιοχής.

Η κακοτεχνία της οδού Μάνης από το ύψος της Παξινού και κάτω είναι το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα. Ο δρόμος κατηφορικός έχει κατασκευαστεί με αριστερή κλίση ψηλότερα από τις αυλές των κατοικιών που είχαν ήδη με άδεια κτιστεί, με αποτέλεσμα ο όγκος του νερού που κατεβαίνει ορμητικά από τη Μάνης και σχηματίζει λίμνη στη συμβολή της με τη Σουκαντζίδη να απειλεί τα σπίτια και τη ζωή των κατοίκων αλλά και των διερχομένων από την περιοχή. Οι κάτοικοι είχαν κάνει κι άλλες φορές ανάλογες ενέργειες με έγγραφά τους στον Δήμο, στην Περιφέρεια, στην ΕΥΔΑΠ, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά το πρόβλημα μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί και ζήτησαν από τον Δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Πιέζουν για άμεσες λύσεις, επειδή θεωρούν χρονοβόρα διαδικασία την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων.

Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 ο Δήμαρχος επισκέφτηκε με μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας την περιοχή και άκουσαν με πολλή προσοχή τα αιτήματα των κατοίκων. Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι προηγείται το αντιπλημμυρικό πρόγραμμα, το οποίο θα μειώσει τον όγκο των υδάτων και για το οποίο οι σχετικές μελέτες βρίσκονται στην ολοκλήρωσή τους, αλλά και η Τεχνική Υπηρεσία θα προσπαθήσει να κάνει όσες παρεμβάσεις είναι δυνατό να γίνουν. Οι κάτοικοι πάντως δήλωσαν ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα τους, μέχρι να δουν τα αιτήματά τους να ικανοποιούνται.

                                                          Για την Επιτροπή Κατοίκων  

                                                 Αγγελική Γκανά - Ρηγάκη

 

MANIS 01

 

MANIS 03

 

MANIS 04