ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

 

ASPROGERAKAS-01

 

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

 

Η κρίση, μας λένε, ξεπερνιέται.

 

Μετά από οχτώ χρόνια η κρίση έχει ξεπεραστεί. Η χώρα εξέρχεται από τα Μνημόνια. Η "κανονικότητα" επανέρχεται. Η ανάπτυξη, σιγά-σιγά, επανέρχεται. Η ανεργία μειώνεται. Η χώρα παράγει υπερ-πλεονάσματα, καλύπτοντας τις μνημονιακές της υποχρεώσεις και όπου να΄ ναι βγαίνει στις αγορές.

Αυτό είναι το αφήγημα της κυβέρνησης και των εταίρων-δανειστών.

 

Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

 

Η οικονομία σέρνεται και η αγορά στενάζει από την υπερφορολόγηση.

To ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων επιχειρήσεων, δικτύων και υποδομών συνεχίζεται.

Το μνημονιακό νομοθετικό καθεστώς των 714 εφαρμοστικών νόμων και των δεκάδων χιλιάδων Υπουργικών Αποφάσεων και εγκυκλίων παραμένει σε ισχύ, σηματοδοτώντας ένα δυσοίωνο μέλλον.

Η χώρα έχει δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060 και η δημόσια περιουσία έχει υποθηκευτεί για σχεδόν 100 χρόνια.

Τα χιλιάδες άδεια και κλειστά καταστήματα στους πιο κεντρικούς δρόμους είναι η πραγματική εικόνα της αγοράς.

Εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν πλήρως φτωχοποιηθεί και αδυνατούν όχι μόνο να πληρώσουν τους εξωφρενικούς φόρους, αλλά και να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης.

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι άστεγοι, εκατοντάδες χιλιάδες οι ανασφάλιστοι, που επιβιώνουν με επιδόματα πείνας, σε συνθήκες εξαθλίωσης και εκατομμύρια οι υπερχρεωμένοι, οι οποίοι ζουν με τον εφιάλτη των δικαστηρίων και των κατασχέσεων.

Εξακόσιες χιλιάδες, νέοι στην πλειοψηφία τους, έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα, που καταγράφει αρνητικό ρεκόρ γεννήσεων.

 

Η κατάσταση στους δήμους.

 

Η κατάσταση αυτή δεν είναι μια απλή περιγραφή. Επηρεάζει κάθε πτυχή της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής.

Η αδυναμία των περισσότερων δήμων να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του, πέρα από τις ικανότητες των δημοτικών αρχόντων, έχουν άμεση σχέση με τον οικονομικό τους στραγγαλισμό από την κεντρική διοίκηση.

Ο νέος νόμος "Κλεισθένης" ως συνέχεια του "Καλλικράτη" που αφορά στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποδέχεται πλήρως την εποπτεία και την εφαρμογή των μνημονίων.

Το "Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας" διατηρεί και διευρύνει το ρόλο του και μετατρέπεται σε μόνιμο μηχανισμό. Οι αναφορές στην οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, με τη διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση, ανοίγουν τις πύλες και για αυτοδιοικητικούς φόρους ή για τη μεταφορά εξ ολοκλήρου του αντιλαϊκού ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αυτό συνεπώς που συμβαίνει με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία 8 χρόνια είναι η κατάργηση της όποιας αυτοτέλειας της Τ.Α., που ουσιαστικά οδηγεί στην κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της.

 

… και οι δημοτικές παρατάξεις.

 

Στο Χαϊδάρι οι δημοτικές παρατάξεις και οι επικεφαλής τους, που πρόσκεινται τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην μνημονιακή "αντιπολίτευση", όχι μόνο δεν αμφισβητούν την κατάσταση που επικρατεί στους δήμους και το πλαίσιο λειτουργίας που τους έχει επιβληθεί, αλλά άκριτα δέχονται και τις συνέπειές του.

Καμία ουσιαστική διαφορά δεν υπάρχει μεταξύ τους ούτε στις θέσεις, ούτε και στις πρακτικές τους. Υπάρχει μεταξύ τους μια απόλυτη συμφωνία και ταύτιση.

Προσπαθούν να παρουσιαστούν ότι είναι δήθεν ανεξάρτητοι από κόμματα, ότι είναι οραματιστές και καλοί διαχειριστές. Τίποτα από αυτά δεν καταφέρνουν, δεν πείθουν. Γιατί το παρελθόν τους δεν τους δίνει αυτό το δικαίωμα.

Και δεν το καταφέρνουν, γιατί δεν παίρνουν θέση στα μεγάλα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί δεν θέλουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν και να συγκρουστούν και έτσι δεν μπορούν να είναι δίπλα στους κατοίκους.

 

Γιατί εμείς;

 

Γιατί οι περισσότεροι από αυτούς που διεκδικούν την ψήφο μας έχουν δοκιμαστεί στη διαχείριση και τα αποτελέσματα των πολιτικών και πρακτικών τους είναι η σημερινή πραγματικότητα.

Γιατί τα προβλήματα περισσεύουν.

Γιατί εμείς πιστεύουμε και παλεύουμε για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που δε θα είναι υποταγμένη στους μνημονιακούς νόμους.

Γιατί εμείς θέλουμε μια ζωντανή, οικονομικά εύρωστη Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα παλέψουμε μαζί με τους δημότες για να επιστραφεί το κλεμμένο 60% από τους θεσμοθετημένους πόρους.

Γιατί εμείς θα αγωνιστούμε να καταργηθεί ο μνημονιακός "Καλλικράτης" που είναι μια αντιδημοκρατική, συγκεντρωτική μεταρρύθμιση, όπως και η καρικατούρα του ο "Κλεισθένης".

Γιατί στην πόλη μας λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στη χώρα, το Αττικό νοσοκομείο, αλλά οι συνθήκες υγείας διαρκώς υποβαθμίζονται, λόγω των περικοπών και της έλλειψης προσωπικού με τους εργαζόμενους να βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους και τους ασθενείς να βιώνουν έναν καθημερινό Γολγοθά.

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού έχει ουσιαστικά καταργηθεί πριν ακόμα λειτουργήσει. Για ολόκληρη την πόλη διατίθεται μόνο 1 γιατρός, όταν απαιτούνται πάνω από 30 και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη.

Γιατί οι εικόνες με τα εκατοντάδες ράντζα στους διαδρόμους του νοσοκομείου δεν είναι εικόνες ευρωπαϊκής χώρας.

Γιατί ζούμε σε μια πόλη χωρίς πεζοδρόμια.

Σε μια πόλη που οι μητέρες με ανήλικα παιδιά, οι υπερήλικες και τα άτομα με κινητικές δυσκολίες είναι αδύνατο να κυκλοφορήσουν.

Γιατί κάθε χρόνο θρηνούμε νεκρούς στους δρόμους της πόλης μας.

Γιατί στα σχολεία έγινε αισθητική αναβάθμιση, όμως τα σχολικά κτήρια έχουν σοβαρά προβλήματα στις υποδομές τους (μονώσεις, σύστημα θέρμανσης).

Γιατί τα περισσότερα νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ακατάλληλα και απαράδεκτα κτήρια.

Γιατί η δημοτική αρχή, παρά τις προσπάθειές της, δεν τα κατάφερε στην καθαριότητα.

Γιατί οι ξέχειλοι και βρωμεροί κάδοι έγιναν συνηθισμένη εικόνα.

Γιατί η πόλη μας, σε πολλά σημεία, πνίγεται σε κάθε νεροποντή παρότι είναι χτισμένη σε έδαφος με κλίση.

Γιατί είναι η μοναδική πόλη στην περιοχή στην οποία δεν υπάρχει σταθμός μετρό. Επειδή όλοι εκείνοι που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών δεν έκαναν τίποτε όταν έπρεπε.

Γιατί η μετακίνηση των πολιτών με τις δημόσιες συγκοινωνίες του ΟΑΣΑ διαρκώς υποβαθμίζεται, με αποτέλεσμα για αποστάσεις ελάχιστων χιλιομέτρων μέσα στην πόλη να χρειάζεται κανείς, μαζί με την αναμονή, πάνω από μισή ώρα.

Γιατί εμείς σε όλα αυτά τα προβλήματα δε θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά για να πούμε "αυτή είναι η κατάσταση, δεν αλλάζει τίποτα". Όλα αλλάζουν, αρκεί όλοι να το θέλουν και αυτό πρέπει να γίνει σήμερα και όχι να το παραπέμπουμε στις καλένδες.

 

Εμείς δεν θα σας πούμε ότι είμαστε ανεξάρτητοι.

 

Δεν θα σας πούμε ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα.

Εμείς πιστεύουμε ότι τα προβλήματα της πόλης μας και οι λύσεις τους έχουν χρώμα και είναι βαθιά πολιτικά.

Το ότι μια πόλη χτίστηκε στο Δάσος χωρίς ελεύθερους χώρους. Χωρίς δρόμους και πεζοδρόμια. Χωρίς κοινόχρηστους χώρους για σχολεία και παιδικούς σταθμούς.

Το ότι καταπατήθηκαν και κλείστηκαν όλα τα ρέματα με αποτέλεσμα σημεία της πόλης να πλημμυρίζουν, περιουσίες να χάνονται και άνθρωποι να κινδυνεύουν.

Για όλα αυτά υπεύθυνη είναι η πολιτική που έβαζε πάνω από το συμφέρον των πολιτών τα κέρδη των λίγων. Των καταπατητών και των εμπόρων γης που κερδοσκοπούσαν πάνω στην ανάγκη των πολιτών να αποκτήσουν ένα κεραμίδι για την οικογένειά τους ή ένα αξιοπρεπές σπίτι.

Αυτή την πολιτική υπηρέτησαν πιστά πολλοί από αυτούς που σήμερα ζητάνε την ψήφο μας.

Εμείς δεν σας υποσχόμαστε ότι, αν μας ψηφίσετε, θα λύσουμε όλα τα προβλήματα της πόλης σε μια νύχτα. Δεν έχουμε περίτεχνες ιδέες στα χαρτιά. Δεν πιστεύουμε στις «έξυπνες» και ανώδυνες λύσεις. Δεν κουβαλάμε «βαριά» ονόματα.

Εμείς δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε ενάντια στις πολιτικές που καταστρέφουν τη χώρα και δημιουργούν σοβαρά και πολλές φορές αξεπέραστα προβλήματα στους δήμους.

Να αγωνιστούμε για το δικαίωμα όλων των πολιτών να κινούνται με ασφάλεια στους δρόμους της πόλης.

Να αγωνιστούμε για να αποκτήσουν τα παιδιά ασφαλείς και καλαίσθητους ελεύθερους χώρους.

Για να βρίσκουν όλα τα παιδιά θέση στους παιδικούς σταθμούς χωρίς επιβάρυνση των οικογενειών τους.

Για να έχουν πρόσβαση σε όλους τους αθλητικούς χώρους όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα εκείνα των οποίων οι γονείς τους δεν έχουν να πληρώσουν.

Για να γίνει επιτέλους ο πολιτισμός ποιότητα της ζωής μας. Γιατί ο πολιτισμός περιλαμβάνει τους όρους ζωής, την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη, την ισότητα, τα δικαιώματα, την παιδεία, τους κανόνες της συμβίωσης, την προστασία των παιδιών, τα οράματα για το μέλλον μας.

Eμείς δεν θέλουμε μόνο την πόλη καθαρή. Θέλουμε διαχείριση σκουπιδιών προς όφελος των δημοτών και όχι προς όφελος των ιδιωτών.

Αντιστεκόμαστε στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας καθαριότητας και αγωνιζόμαστε για άμεσο κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή.

Δεσμευόμαστε να σταθούμε δίπλα σε κάθε δημότη που κινδυνεύει από τη φτώχεια και την υπερχρέωση, που του παίρνουν το σπίτι ή τη μικρή του επιχείρηση, που του κόβουν το ρεύμα και το νερό.

Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών των δήμων, που στέκονται ήδη και θα σταθούν και στο μέλλον δίπλα στους χιλιάδες φτωχοποιημένους και ευάλωτους συμπολίτες μας.

Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε απέναντι στις πολιτικές που στραγγαλίζουν τους δήμους, τους στερούν θεσμοθετημένους πόρους και θέλουν να μετατρέψουν το δήμο μας και τους άλλους δήμους σε άλλον έναν φορομπηχτικό μηχανισμό, την ώρα που οι οικογένειες πνίγονται στα χρέη και οι νέοι άνθρωπου εγκαταλείπουν τη χώρα.

Να αγωνιστούμε για να μην βρουν έδαφος φασιστικές, ρατσιστικές, ξενοφοβικές απόψεις και πρακτικές σε μια ιστορική - μαρτυρική πόλη όπως το ΧΑΪΔΑΡΙ, σύμβολο της πάλης κατά του φασισμού με τους χιλιάδες αγωνιστές που βασανίστηκαν και θυσιάστηκαν στο ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΧΑÏΔΑΡΙΟΥ.

 

Δημιουργήσαμε μια καινούρια Δημοτική Κίνηση.

 

Εμείς που πήραμε την πρωτοβουλία, δεν συμβιβαστήκαμε και δεν βολευτήκαμε με πολιτικές που θέλουν υποταγμένη την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα κελεύσματα των νεοφιλελεύθερων παρατηρητηρίων.

Θα δώσουμε και σε αυτές τις εκλογές τη μάχη με προσανατολισμό γνήσια προοδευτικό με όπλα μας τη συνέπεια και το ηθικό μας πλεονέκτημα, που δεν ανταλλάξαμε με κανενός είδους και μορφής αργύρια στην προηγούμενη διαδρομή μας.

Η δημοτική μας κίνηση δεν έχει καμιά εξάρτηση από συμφέροντα και μηχανισμούς.

Μόνο στην τοπική κοινωνία θα ανήκει και σε αυτή θα δίνει λογαριασμό.

Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης σε όσες και όσους (κινήσεις πολιτών, ανένταχτους κλπ.) θέλουν να συμβάλλουν και να αγωνιστούν για ανατροπή των πολιτικών που καταδικάζουν τη χώρα σε μόνιμη χρεοκοπία, που διώχνουν τους νέους από τη χώρα και κάνουν τη ζωή των πολιτών έναν καθημερινό εφιάλτη.

Για να προσπαθήσουμε ξανά, να προσπαθήσουμε καλύτερα. Για να μείνει ζωντανή η φωνή μας και να ακούγεται δυνατά σε όλους όσους την εμπιστεύονται και θέλουν να τη στηρίξουν.

Για όλα αυτά αγωνιζόμαστε και για αυτά διεκδικούμε την ψήφο σας.

 

                                                                                                       Χαϊδάρι, 06.03.2019

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΧΑÏΔΑΡΙΟΥ