ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΑΣΤΕΡΑ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

 

ARXXXAST1

 

 

Και με την… βούλα, επίσημο ποδοσφαιρικό σωματείο, καταγεγραμμένο στα επίσημα… κιτάπια του Υπουργείου Πολιτισμού και καταχωρημένο στην λίστα Ηλεκτρονικού Μητρώου Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ, είναι πλέον ο Αστέρας Χαϊδαρίου, μετά από τεράστιο και πολυετή αγώνα των παραγόντων του.

Ο Αστέρας Χαϊδαρίου μετά την Αθλητική Αναγνώριση, που είχε λάβει από την ΓΓΑ τον περασμένο Φεβρουάριο, καταχωρήθηκε και επίσημα στο Αθλητικό Μητρώο πριν λίγα 24ωρα και συγκεκριμένα στις 12 Αυγούστου 2021.

Μια τεράστια δικαίωση για την αθλητική ποδοσφαιρική οικογένεια του Αστέρα Χαϊδαρίου και ειδικά για παράγοντες της ομάδας, τον κ. Γιάννη Αρβανίτη, την κ. Νίκη Κυριαζοπούλου και ολίγους στενούς συνεργάτες τους, οι οποίοι έχοντας ως εφόδια την διαφάνεια, την τυπικότητα, το αθλητικό ήθος, αλλά και την υπομονή, στάθηκαν όρθιοι απέναντι σε εμπόδια και… τρικλοποδιές, άντεξαν όλα αυτά τα τελευταία χρόνια και τελικά αποδόθηκε η απλή αυτονόητη «αθλητική και ποδοσφαιρική δικαιοσύνη», με την καταχώρηση του σωματείου στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων της ΓΓΑ. Να σημειωθεί ότι σε όλη αυτή την περιπέτεια της ομάδας – σας την παραθέτουμε παρακάτω – ευτυχώς που υπάρχει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Σημαντική η λεπτομέρεια, θα καταλάβετε.

Ο Αστέρας Χαϊδαρίου, εμφανίσθηκε στα αθηναϊκά ποδοσφαιρικά δρώμενα (Γ΄ ΕΠΣΑ) εν έτει 2015 – ως συνέχεια του Ακάδημου - επί Προεδρίας του κ. Γιάννη Αρβανίτη, που πίστευε ότι όλα είναι… αγνά. Και εννοείται, πως πίστευε, ότι ο αθλητισμός και η πολιτική δεν συναντούνται…

Ο Αστέρας Χαϊδαρίου, τότε, επί Προεδρίας Γιάννη Αρβανίτη, δεν υπέκυψε σε τοπικές πολιτικές - αυτοδιοικητικές πιέσεις, να «ακολουθήσει γραμμή», και διατήρησε ανεξάρτητο - αυτόνομο προφίλ και πορεία!

Έτσι, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 και Δημοτικής Αρχής Χαϊδαρίου επί Μιχάλη Σελέκου (ΚΚΕ), ο σύλλογος ξαφνικά βρέθηκε ξαφνικά στο στόχαστρο. Κάποιες... καταγγελίες για τυχόν παραλείψεις (μη τήρηση σωστών διαδικασιών στα βιβλία του, κτλ. / τέτοια ανάλογα ζητήματα λήγουν συνήθως με διοικητικά πρόστιμα), ήταν η αιτία να «κυνηγηθεί» ο σύλλογος μέχρι εκεί που δεν παίρνει…

Η Περιφέρεια Αττικής επί Ρένας Δούρου (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) με συνοπτικές διαδικασίες «υποβίβασε» τον σύλλογο από αθλητικό σε πολιτιστικό! Δηλαδή ένα πολιτειακό όργανο αποφάσισε να «διαλύσει» ένα ποδοσφαιρικό σωματείο (αυτό που σας γράψαμε παραπάνω, ευτυχώς που υπάρχει και αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου)! Ακολούθως και το Υφυπουργείο Αθλητισμού επί Γιώργου Βασιλειάδη (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ)… εννοείται ότι αφαίρεσε την αθλητική αναγνώριση του σωματείου.

…Ευθύς αμέσως, μετά τις παραπάνω αποφάσεις, η τότε Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου (ΚΚΕ),  απαγόρευσε στα τμήματα του Αστέρα Χαϊδαρίου (ανδρικά και ακαδημίες) να προπονούνται στην πόλη μας. Έτσι οι Χαϊδαριώτες αθλητές (μικροί και μεγάλοι) μαζί με τους γονείς τους, οδηγήθηκαν σε… αναγκαστικό… εκτοπισμό και ευτυχώς που βρέθηκε η ιστορική ΑΠΕ Αγία Ελεούσα, που παρείχε… στέγη στο γήπεδο Ριμινίτικα Αγίας Βαρβάρας, για τον… εξόριστο Αστέρα Χαϊδαρίου! Έτσι εκατοντάδες Χαϊδαριώτες πήγαιναν κάθε μέρα στην γειτονική Αγία Βαρβάρα.

Το δε παράδοξο – λόγω του αυτοδιοίκητου που αναφέρουμε συνέχεια – είναι ότι, μπορεί το Υφυπουργείο Αθλητισμού, η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Χαϊδαρίου – δηλαδή τρεις πολιτειακές αρχές – να μην αναγνώριζαν τον Αστέρα Χαϊδαρίου, αλλά η ομάδα της πόλης μας λάμβανε κανονικά μέρος στα επίσημα πρωταθλήματα της Αθήνας, καθώς οι αρμόδιοι αθλητικοί διοργανωτές του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και την Αθήνα (το αυτοδιοίκητο που λέμε), η ΕΠΟ και η ΕΠΣΑ δηλαδή, ουδέποτε διανοήθηκαν να «διαλύσουν» σωματείο, με απόφαση πολιτειακού φορέα, λόγω μιας απλής γραφειοκρατικής παράβασης. Το πολύ, πολύ, να έπεφτε κανά πρόστιμο δηλαδή και η ζωή συνεχίζεται…

Αλλά εδώ είπαμε, είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε – γέλασε, και αφού ο Πρόεδρος Γιάννης Αρβανίτης δεν υπέκυψε το 2015 σε τοπικές αυτοδιοικητικές - πολιτικές πιέσεις, ο σύλλογος έπρεπε να διαλυθεί. Ευτυχώς, όμως, που υπάρχει ποδοσφαιρικό αυτοδιοίκητο!

Και συνεχίζουμε την ιστορία μας…

Αυτές οι πολιτειακές αποφάσεις, κάποια στιγμή διαβιβάστηκαν, αρχικά στην ΕΠΣΑ, κατόπιν στην ΕΠΟ, και περίπου το 2018 (ακόμη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), ως όφειλε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, έφερε το θέμα να εξεταστεί και να δικαστεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας.

Όπου εκεί έλαμψε η αλήθεια, και ο Αστέρας Χαϊδαρίου, τιμωρήθηκε με ένα μικρό απλό πρόστιμο και εντολή να επικαιροποιήσει τα βιβλία του.

Οι παράγοντες του Αστέρα Χαϊδαρίου, ο κ. Αρβανίτης και η κ. Κυριαζοπούλου, προχώρησαν στις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες (υπενθυμίζουμε ότι η ανδρική ομάδα και τα τμήματα υποδομών κανονικά λάμβαναν και λαμβάνουν μέρος στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ), ενώ κάπου στα τέλη Άνοιξης – αρχές Καλοκαιριού 2019, είχαμε αλλαγές στην χώρα μας, καθώς λόγω των εκλογών, άλλαξαν οι ηγεσίες σε κυβέρνηση, υπουργεία, περιφέρεια, Δήμο Χαϊδαρίου, κτλ.

Πράγματι, ο νέος φάκελος που κατατέθηκε από τον Αστέρα Χαϊδαρίου στην Περιφέρεια Αττικής (Διοίκηση Γιώργου Πατούλη) έγινε δεκτός ως πλέον επικαιροποιημένος, …αψεγάδιαστος και τεκμηριωμένος, όπου ακόμη και εκεί, χρειάστηκε… παρέμβαση, μιας και ενώ χρειαζόταν μία (1) τελική υπογραφή, ο φάκελος ήταν... ξεχασμένος (;) σε συρτάρι, παραπάνω από τον κανονικό χρόνο (… κάποιος τον άφηνε για να… ωριμάσει)!

Με αυτά και αυτά, ο σύλλογος αφού ήταν νόμιμος, με την ανάληψη της Δημοτικής Αρχής Χαϊδαρίου από τον Βαγγέλη Ντηνιακό το 2019, επέστρεψε στην πόλη μας, ύστερα από δύο (2) χρόνια… εξορίας!

Κατόπιν, ήρθε ο νόμος Αυγενάκη, που καλούσε τα σωματεία να καταθέσουν τους φακέλους τους για να λάβουν την αθλητική αναγνώριση και ακολούθως να καταχωρηθούν στο ηλεκτρονικό μητρώο της ΓΓΑ.

Τι να κάνουν και οι παράγοντες του Αστέρα Χαϊδαρίου, ακολούθησαν τον κανονικό… δρόμο, έχοντας στα χέρια τους όλα τα νόμιμα έγγραφα και ένα πλήρες φάκελο όπως όλα τα αθηναϊκά ποδοσφαιρικά σωματεία.

Πέρναγαν οι ώρες, οι μέρες, τα σωματεία της χώρας μας και της Αθήνας (ο Αστέρας Χαϊδαρίου είχε την ίδια νομική εκπροσώπηση – την καλύτερη – με την πλειοψηφία των αθηναϊκών σωματείων) λάμβαναν Αθλητική Αναγνώριση, έμπαιναν στο Μητρώο της ΓΓΑ, αλλά ο Αστέρας Χαϊδαρίου πουθενά…

Όταν έχεις καεί από τον χυλό, φυσάς και το γιαούρτι λέει ο θυμόσοφος λαός μας, και κάπου εκεί τον Ιανουάριο που πέρασε, τα… φίδια έζωσαν τους παράγοντες του Αστέρα Χαϊδαρίου. Είχαν την υποψία… ότι πάλι κάποιο εμπόδιο είχε μπει… είναι και πολλά τα συρτάρια των υπηρεσιών!

Όλως τυχαίως, η διακεκριμένη παράγοντας του σωματείου, Πολιτικός Μηχανικός, κ. Νίκη Κυριαζοπούλου, που έτρεχε αυτή την γραφειοκρατική διαδικασία του Αστέρα Χαϊδαρίου, σε επαφή της με αρμόδια υπηρεσία, πήρε την διαβεβαίωση υπαλλήλου τμήματος, ότι ο φάκελος ήταν άρτιος και άψογος (είχε ελεγχθεί) και ήταν θέμα ωρών ο σύλλογος να λάβει την Αθλητική Αναγνώριση.

Πέρασαν οι ώρες, πέρασαν οι μέρες, και η Νίκη Κυριαζοπούλου έχοντας… ζωστεί, κυριολεκτικά, από τα φίδια, έκανε νέα επαφή με την υπάλληλο… Ο φάκελος, όπως έμαθε, που ήταν έτοιμος για υπογραφή και την λήψη Αθλητικής Αναγνώρισης, είχε πάει σε άλλο συρτάρι… ή, θα είχε παραπέσει…

Στην Ελλάδα είμαστε, μην σας κάνει εντύπωση για τα παραπάνω. Όποιος και όπως μπορεί θα σου βάλει εμπόδια και τρικλοποδιές…

Έτσι στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, αφού είδαν και αποείδαν, ο Γιάννης Αρβανίτης και η Νίκη Κυριαζοπούλου (που… ενεπλάκησαν με το αθηναϊκό ποδόσφαιρο, πιστεύοντας, αγνά, ότι μπορούν να προσφέρουν), συνέταξαν μία επακριβής αναλυτική επιστολή και παραθέτοντας ολόκληρο τον φάκελο με τα έγγραφα της ομάδας, την έστειλαν όσο πιο ψηλά γίνεται… Στο Μέγαρο Μαξίμου. Επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Περίπου δύο (2) μέρες μετά, στέλεχος του Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας ήδη μελετήσει τον φάκελο, επικοινώνησε μαζί τους (και, όμως έγινε και αυτό), και τους ανέφερε, πρώτον ότι του κάνει εντύπωση ο χρόνος… ωρίμανσης του θέματος επί ενός φακέλου που ήταν πεντακάθαρος, όπως επίσης και για το… εμφανές πολιτικό «κυνήγι» που υπέστη ο σύλλογος.

Πράγματι, έπειτα από λίγα 24ωρα, κατόπιν άνωθεν εντολής προς ανώτατο στέλεχος του Υφυπουργείου Αθλητισμού, υπήρξε κινητοποίηση, ο φάκελος βρέθηκε (…μάλλον θα είχαν μπερδευτεί με τα ρεπό και τις άδειες – πανδημίας γαρ - υπάλληλοι και στελέχη αρμόδιας υπηρεσίας) σε… συρτάρι, και την ίδια μέρα, μετά από λίγες ώρες, στις 19 Φεβρουαρίου 2021, ο Αστέρας Χαϊδαρίου έλαβε αρχικά την Αθλητική Αναγνώριση.

Και φτάνοντας, στο καλοκαίρι του 2021, πριν λίγες μέρες, στις 12 Αυγούστου 2021, ο Αστέρας Χαϊδαρίου καταχωρήθηκε στο Ηλεκτρονικό Μητρώο της ΓΓΑ ως επίσημο ποδοσφαιρικό σωματείο.

Μπορεί να σας κούρασε το παραπάνω ογκώδες κείμενο, αλλά ήταν μία αληθινή ποδοσφαιρική ιστορία, που κράτησε έξι (6) ολόκληρα έτη! Και όλα αυτά για ένα σωματείο, που θέλει να αναδείξει το ποδόσφαιρο στα προάστια του Δυτικού Τομέα της Αθήνας.

Που θέλει να φέρει κοντά στο αθηναϊκό ποδόσφαιρο, γονείς, φιλάθλους, νέους παράγοντες, νέα παιδιά, χορηγούς. Αυτά που τα έχει ανάγκη το ποδόσφαιρο της Αθήνας.

Και ευτυχώς, που ο Γιάννης Αρβανίτης και η Νίκη Κυριαζοπούλου, που άντεξαν, είχαν ως «σύμμαχο» τις αμιγώς ποδοσφαιρικές αρχές, ΕΠΟ και ΕΠΣΑ – αυτοδιοίκητο γαρ – αλλά βρήκαν και «ευήκοα ώτα» στο Μέγαρο Μαξίμου, στο δίκαιο αίτημα τους.

 

Υ.Γ.: Επιτρέψτε μας. Το κείμενο είναι αφιερωμένο στον Γιάννη Αρβανίτη και την Νίκη Κυριαζοπούλου, που άντεξαν και πάλεψαν, σε όλα όσα υπέστησαν έξι (6) χρόνια! Παράγοντες, απλοί κάτοικοι του Χαϊδαρίου, επιτυχημένοι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι δύο, τους οποίους, μάλλον τους θέλει το αθηναϊκό ποδόσφαιρο, για να «χτιστεί» η επόμενη μέρα του!

 

* Ακολουθεί, και το πρωτοσέλιδο της μηνιαίας εφημερίδας μας «Χαϊδάρι Η Πόλη μας», τον περασμένο Απρίλιο του 2021, όπου υπάρχει το σχετικό «χτύπημα» στην πρώτη σελίδα, για την δικαίωση του Αστέρα Χαϊδαρίου (είχε λάβει την Αθλητική Αναγνώριση), έπειτα και από την παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου.

 

 

aaaax

 

 

 

AKMNEW21