ΤΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ

ΑΙΓΑΛΕΩ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

ΜΕ ΤΟ ERASMUS+

 

 

ESPERINO LUK ARXIKH

 


Από τις 18 έως τις 22 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην πόλη Opole Lubelskie της Πολωνίας η 3η εκπαιδευτική διεθνική δραστηριότητα του προγράμματος «70 Υears of European History (1945-2015)» το οποίο διενεργείται στα πλαίσια της Δράσης ΚΑ2/ Στρατηγικές Συμπράξεις αποκλειστικά μεταξύ σχολείων του Erasmus+ και επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το «70 Υears of European History (1945-2015)» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν σχολεία από 8 ευρωπαϊκές χώρες (Τσεχία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία) και συντονίζεται από το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Αιγάλεω.

Η ελληνική αποστολή αποτελούνταν από το Διευθυντή του σχολείου Δημόπουλο Παρασκευά, τις εκπαιδευτικούς:  Κουνδουράκη Ευτυχία, Πεφάνη Κωνσταντίνα και Πανταζέλου Ελένη και τους μαθητές: Γιαννούση Γεώργιο και Νάνο Ιωάννη.

Η συνάντηση αυτή, που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το σχολείο Liceum Ogólnokształcące im. Adama Mickiewicza, ήταν η τελευταία για το σχολικό έτος 2015- 2016 και κατά τη διάρκεια της πενήντα περίπου μαθητές και εκπαιδευτικοί πήραν μέρος σε μια σειρά από δραστηριότητες και εξορμήσεις τόσο εκπαιδευτικού όσο και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα οι μαθητές:
-πήραν μέρος σε εργαστήριο συνεργατικής μάθησης με τίτλο «Once upon today.. in Europe» κατά τη διάρκεια του οποίου παρακολούθησαν συνεντεύξεις ανθρώπων με προσωπικές εμπειρίες από διάφορα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ευρώπη τα τελευταία 70 χρόνια. Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το πως διαμορφώνεται η ιστορική αλήθεια μέσα από προσωπικές εμπειρίες.
-πήραν μέρος σε μουσικό φεστιβάλ με τίτλο «History through songs», έπαιξαν μουσική και ερμήνευσαν τραγούδια που αναφέρονται σε στιγμές της ιστορίας της κάθε συμμετέχουσας χώρας.
-παρακολούθησαν παρουσίαση της ιστορίας του εργατικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη» και του ιδρυτή του και μετέπειτα πρόεδρου της Πολωνίας, Λεχ Βαλέσα.

Και οι καθηγητές:
-παρακολούθησαν μάθημα ιστορίας με θέμα «The rise and the fall of the Iron Curtain» και στη συνέχεια συζήτησαν πάνω στον τρόπο διεξαγωγής του μαθήματος, τη δομή και τους στόχους του.
-παρακολούθησαν παρουσίαση των web 2.0 εφαρμογών Hot potatoes και Quiz builder με στόχο την εφαρμογή τους στην τάξη
-συνεργάστηκαν πάνω στη δημιουργία φύλλων εργασίας και φύλλων αξιολόγησης
-συνεδρίασαν για την συνολική εκτίμηση και αξιολόγηση της μέχρι τότε πορείας του project, την αντιμετώπιση προβλημάτων και τον σχεδιασμό περαιτέρω δράσεων.

Και τέλος όλοι μαζί:
-Ξεναγήθηκαν στις πόλεις Λούμπλιν, Κρακοβία και Βαρσοβία.
-Επισκέφτηκαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης Auschwitz και Majdanek.

Ειδικά η επίσκεψη στο στρατόπεδο Auschwitz – Birkenau, στα προάστια του Οσβιέτσιμ, 60 περίπου km δυτικά της Κρακοβίας - στο οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο από τους Ναζί χιλιάδες άνθρωποι- αποτέλεσε μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τους πενήντα περίπου μαθητές και καθηγητές του προγράμματος που βρέθηκαν εκεί και ένα μοναδικό μάθημα ιστορίας, στο πιο ζωντανό ίσως μνημείο της ανθρώπινης θηριωδίας που υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

         Αλλά και στους υπόλοιπους τομείς η διοργάνωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και οι στόχοι της δραστηριότητας εκπληρώθηκαν στο ακέραιο. Το κλίμα μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ιδιαίτερα θερμό και φιλικό. Οι μαθητές μας δήλωσαν κατενθουσιασμένοι  από τη φιλοξενία, αλλά και από το γεγονός ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ένα διαδραστικό, συνεργατικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον μάθησης με πολλαπλά οφέλη και να αγγίξουν ουσιαστικά κομμάτια της σύγχρονης Ευρωπαϊκής ιστορίας.

Το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Αιγάλεω  ευχαριστεί θερμά όλους όσους βοήθησαν στην υλοποίηση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2015-2016 και είναι έτοιμο να συνεχίσει το Ευρωπαϊκό του ταξίδι, στα πλαίσια του προγράμματος «70 Years of European History» μέσα στην επόμενη χρονιά.

 

ESPERINO LUK 01

 

 

ESPERINO LUK 02

 

ESPERINO LUK 03

 

ESPERINO LUK 04

 

ESPERINO LUK 05

 

ESPERINO LUK 06