ksilouris arxiki

 

 

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ι.Λ.Ο.Α ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΥΛΟΥΡΗ

 

Ακόμα μια λαμπερή και από κάθε άποψη εντυπωσιακή εκδήλωση διοργάνωσε το Ιστορικό Λαογραφικό Οικομουσείο Αιγάλεω, αυτή τη φορά, για τα 35 χρόνια μνήμης Νίκου Ξυλούρη. Ο πολυχώρος πολιτισμού του Δήμου Αιγάλεω  ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΛΥΒΙ υποστήριξε με τον καλύτερο τρόπο την όμορφη εκδήλωση τιμής στο Νίκο Ξυλούρη και υποδέχθηκε πλήθος κόσμου, παρ’ όλη την κακοκαιρία.  Η έναρξη έγινε με το άκουσμα των τραγουδιών από το παραδοσιακό γραμμόφωνο του Ι.Λ.Ο.Α., που έπαιξε τον πρώτο δίσκο βινυλίου 33 στροφών του 1958, του Νίκου

Ξυλούρη όπου τον συνόδευε η Ουρανία Ξυλούρη. Το πλήθος μαγεύτηκε από την αρχοντική φωνή του αείμνηστου καλλιτέχνη ενώ εντυπωσιάστηκε από την εικόνα του Ξυλούρη που στο μισόφως, κινούνταν πάνω στη σκηνή με τη βοήθεια μιας ειδικής πλατφόρμας με ρόδες.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, για τον Αρχάγγελο της Κρήτης μίλησε με θερμά λόγια ο γνωστός ηθοποιός Γιάννης Βόγλης, ο σύντεκνος του Ξυλούρη Στέλιος Παπαδογιάννης και ο συνεργάτης του Ι.Λ.Ο.Α Νίκος Περίσσος εκ μέρους των νέων, ενώ ο Γιάννης Περράκης ανέγνωσε κείμενα για το Νίκο Ξυλούρη που είχαν γραφτεί το 1982. Μηνύματα με αφορμή την εκδήλωση, έστειλε ο δήμαρχος Ανωγείων Μανώλης Καλλέργης κι η γνωστή ηθοποιός Μαρία Τζομπανάκη.

 

ksilouris 1

 

Η σύζυγος του Νίκου Ξυλούρη, Ουρανία η οποία έδωσε το «παρών» στο Αιγάλεω ειδικά για την εκδήλωση του Ι.Λ.Ο.Α., συγκίνησε το πλήθος με την παρουσία και την ομιλία της ενώ ο πρόεδρος και ιδρυτής του Ι.Λ.Ο.Α Γιάννης Περράκης ως άριστος οικοδεσπότης, τίμησε τόσο την ίδια όσο και τους Γιάννη Βόγλη και Στέλιο Παπαδογιάννη, χαρίζοντάς τους ένα κρητικό μαχαίρι.
Από την όμορφη εκδήλωση με το έντονο κρητικό στοιχείο, δεν θα μπορούσε να λείπει η μουσική και ο χορός. Έτσι λοιπόν, συμμετείχαν οι καλλιτέχνες… Αστρινός Ζαχαριουδάκης (λύρα-τραγούδι), Γιώργος Δαγαλάκης κι Χαρίλαος Παπαδάκης ο οποίος μάλιστα είχε έρθει από την Κρήτη ειδικά για την εκδήλωση. Στα λαούτα συνόδευαν οι: Αντώνης Διαλεκτάκης, Σταύρος Τερεζάκης, Ανδρέας Γεωργιλάκης ο Στέλιος Κλειδής και στην κιθάρα ο Πριμικήρης.  Το χορευτικό συγκρότημα του Φραγκάκη «Δικταίοι Καστρινοί» και οι «Κρήσσες» της Ειριάννας Κλειδή εντυπωσίασαν ενώ  στα ριζίτικα ήταν οι «Δροσουλίτες» Αντώνης Μπομπολάκης και οι «Ριζίτες», Στέλιος Παπαδογιάννης με τους συνεργάτες τους.  

 

ksilouris 4

 

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο δήμαρχος του Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, ενώ παρευρέθηκαν… ο Αντιπεριφεριάρχης δυτικού τομέα κ. Σπύρος Τζόκας, ο πρώην υφυπουργός Καρχιμάκης Μιχάλης, ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Καπλάνης Γιώργος, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι Γκίκας Ιωάννης, Σκλαβούνος Λάμπρος, Μερκουράκη Παναγιώτα, ο πρώην δήμαρχος Μυστακόπουλος Ιωάννης, οι αντιδήμαρχοι Γιάννα Χριστόγλου, Ζάχαρης Μάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Μπέσης, Δημομελέτης Ιωάννης, Τασιόπουλος Σταύρος, Μαστραγγελή Μαλάμω, η δημοτική σύμβουλος Χαϊδαρίου και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., κ. Ειρήνη Γεωργιάδη –Λυμπουσάκη, ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αιγάλεω Λάμπρου Γιώργος, οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Κούτελος Μιχάλης και Σιγάλα Διονυσία, ο πρώην αντιπεριφεριάρχης Παπαντωνίου Κώστας και Κανελλάκης Κώστας, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος της Παναρκαδικης Ομοσπονδιας Γιανακκάκος Βασίλης, ο πρώην αντιδήμαρχος Κληρονόμος Γιάννης, ο τ. Αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου και συλλέκτης Γιάννης Ιγγλέσης, ο διοικητής της Ασφάλειας Κατής Σταύρος, ο διοικητής του Β’ Αστυνομικού Τμήματος Σιούλας Δημήτρης, ο πρόεδρος Κρητών Αιγάλεω Κλεισαρχάκης Ανδρέας και ο Κλεισαρχάκης Γιώργος, η γραμματέας της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Βιργινία Γεωργοπάνου, ο διευθυντής του 4ου Λυκείου Αιγάλεω κ. Λαμπρόπουλος, ο γνωστός καταξιωμένος ειδικός φωτογράφος Σμαραγδής Ανδρέας, ο πρόεδρος Κρητών Ομόνοιας Πειραιά Τσόντος Θεόδωρος με τον κύριο Μικρογραμβάκη και τον κύριο Σαβιολάκη, ο καθηγητής πανεπιστήμιου Προβατάκης Θεοχάρης, ο πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης Ασσυρίων Μπατσάρας Κυριάκος, ο πρόεδρος του συλλόγου Ιερά Οδός Αντώνης Παργανάς, ο Αιγαλιώτης γλύπτης Γκούμας Χαράλαμπος. Επίσης, το «παρών» έδωσε ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος συλλόγου φίλων πυριτιδοποιείου Βασιλειάδης Βασίλης και ο γενικός γραμματέας Νίκος Νικολαΐδης, η γνωστή ερμηνεύτρια Νάντια Καραγιάννη, ο πρόεδρος Κρητών Χαΐδαρίου Συριανόγλου Γεώργιος, ο πρόεδρος Κρητών Ελληνικού Σταματάκης  Δημήτρης, η πρόεδρος συνδέσμου Κρητών Ηρακλείου Δελαπορτα Αντωνία, o πρόεδρος Κρητών Αμαρουσίου κ. Σηφακης, ο πρώην πρόεδρος των απανταχού Σφακιανών Μανουσογιαννάκης Σήφης, ο πρόεδρος του συλλόγου μικροπωλητών Π. Χατζίρης, ο πρόεδρος του σωματείου «ΙΚΑΡΟΣ» Λιγοψυχάκης Αργ., ο αρθογράφος της εφημ. ’’Η Πόλη μας’’ Σωτηρόπουλος Ν., από τον Σύλλογο Καντανιωτών Αττικής Καστρινάκης Ευτ. κι από άλλους συλλόγους ο Πετράκης Στ. Κακοδικιανών, Πατής Στ. Αγίου Κωνσταντίνου κ.α.  Από δημοσιογράφους ήτανε ο Γ. Καφετζής εκδότης εφημερίδας «Αιγάλεω», ο Ν. Δασκαλάκης από τα «Κρητικά Νέα», ο Παπαναγιώτου  από το «Αιγάλεω Σήμερα», ο Γ. Γιαννακάκος  και άλλοι.

 

Μετά την τιμητική εκδήλωση του Ξυλούρη, ακολούθησε το κόψιμο της βασιλόπιττας και κρητικό κέρασμα.  Η πίτα του ζαχαροπλαστείου ΜΟΜΠΛΑΝ, μοιράστηκε σε ξεχωριστή και συλλεκτική συσκευασία.
Ως πρόεδρος του Ι.Λ.Ο.Α θέλω να ευχαριστήσω όσους βοήθησαν με τον δικό τους τρόπο για τη συγκεκριμένη εκδήλωση και πιο συγκεκριμένα την Κρήτη FM 87.5, την εκπομπή «Ώρα της Κρήτης», τον δημοτικό σύμβουλο Αντώνη Γκίνη, το ωρολογοποιείο του Νίκου Γκίκα, το ζαχαροπλαστείο ΜΟΜΠΛΑΝ, την εφημερίδα «Αιγάλεω η πόλη μας», τον Κώστα Γκούμα, τον Νίκο Περίσο, την Σταυρούλα Ταβουλαρέα, τη Δώρα Σμαραγδάκη, τη Σοφία Φραγκιαδάκη, τον Μαρίνο Παπάζογλου, τον Μανώλη Φανουργιάκη, τον Φανούρη Ζεάκη, τον Γιώργο Χήρα, τη Μαρία Σβαρνιά και τις εκτυπώσεις ARK και όλους τους καλλιτέχνες, τα χορευτικά που προανέφερα και τις μικροφωνικές «Μεταλλίδης». Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον φίλο μου ζωγράφο Νίκο Σκαρβελάκη (Renito) που έκανε δύο πορτραίτα του Νίκου Ξυλούρη ειδικά για την εκδήλωση και θα ανήκουν στο Ι.Λ.Ο.Α.

 

ksilouris 3

 

ksilouris 5

 

 

ksilouris 6

 

ksilouris 7

 

ksilouris 8

 

ksilouris 9

 

ksilouris 10

 

ksilouris 11

 

ksilouris 12

 

ksilouris 13

 

ksilouris 14

 

ksilouris 15

 

ksilouris 16

 

ksilouris 17

 

ksilouris 18

 

ksilouris 19

 

ksilouris 20

 

ksilouris 21

 

ksilouris 22

 

ksilouris 23

 

ksilouris 24

 

ksilouris 25

 

ksilouris 26

 

ksilouris 27

 

ksilouris 28

 

 

ksilouris 29

 

ksilouris 30

 

ksilouris 32

 

ksilouris 33

 

ksilouris 34

 

ksilouris 37

 

ksilouris 35

 

ksilouris 36

.

ksilouris 38

 

ksilouris 39

 

ksilouris 40

 

ksilouris 41

 

ksilouris 42

 

ksilouris 43

 

ksilouris 44

 

ksilouris 45

 

ksilouris 46

 

ksilouris 48