TO 1ο KAI 3ο ΚΑΠΗ ΑΙΓΑΛΕΩ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

 

Το 1ο και 3ο ΚΑΠΗ Αιγάλεω, στις 26 Ιανουαρίου 2015, πήγαν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης “Ίδρυμα Νικολάου και Ντόλης Γουλανδρή”, για να παρακολουθήσουν την έκθεση “ΙΑΣΙΣ”: “ΥΓΕΙΑ”, “ΝΟΣΟΣ”, “ΘΕΡΑΠΕΙΑ” από τον ΟΜΗΡΟ στον ΓΑΛΗΝΟ.
Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, μετά την ιδιαίτερα πετυχημένη έκθεση “ΕΡΩΣ” του 2009, σκέφτηκαν ό,τι οφείλουν να συνεχίσουν με τα αιώνια θέματα που ανέκαθεν απασχολούσαν τους ανθρώπους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Την υγεία, που αποτελεί την προϋπόθεση της ζωής και τον θάνατο. Έτσι, φέτος παρουσιάζουν τις δύο μεγάλες εκθέσεις, που ευελπιστούν να δώσουν απαντήσεις στο πώς αντιμετωπιζόταν στην αρχαία Ελλάδα η υγεία και ο θάνατος, φιλοδοξώντας να θέσουν σαφείς παραλληλισμούς, ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. Πολλά τα ερωτήματα, όπως αν φρόντιζαν τη διατροφή και το σώμα τους οι Αρχαίοι Έλληνες, πώς αντιμετώπιζαν το ζήτημα της δημόσιας υγείας. Τι έκανε ένας αθλητής αν τραυματιζόταν, αν υπήρχαν χειρουργικά εργαλεία, πώς χρησιμοποιούσαν τις φαρμακευτικές ουσίες, βότανα και άλλες πρακτικές μεθόδους, όπως θρησκευτική θεραπεία και μαγικές πρακτικές.
Η έκθεση περιλαμβάνει 300 περίπου αρχαία αντικείμενα, από 41 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, χωρισμένη σε τρεις ενότητες, “Υγεία”, “Νόσος”, “Θεραπεία”.
Η έκθεση “Ίασης”, δίνει την ευκαιρία στο Αθηναϊκό κοινό, να δει μοναδικά έργα της παγκόσμιας κληρονομιάς και να μας βοηθήσει να λύσουμε το αιώνιο αίνιγμα του θανάτου και της αθανασίας της ψυχής. Τέλος, μας δόθηκε η ευκαιρία να απολαύσουμε τον πίνακα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου “Η ΤΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ”, έργου που ανήκει στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας.

 

 

Η ταυτόχρονη παρουσίαση των έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου με την αρχαιολογική έκθεση, αφορούν το ίδιο θέμα, αλλά είναι ιδωμένα μέσα από εντελώς διαφορετικά πρίσματα και εποχές σε διαμετρικά αντίθετα πλαίσια. Τα ΚΑΠΗ μας, 1ο και 3ο, συνόδευε η κοινωνική λειτουργός κ. Κατερίνα Ατζέμη και ο εκπρόσωπος του 1ου ΚΑΠΗ Αιγάλεω, κ. Λαζαράκος Δημήτρης. Επίσης, η νοσηλεύτρια του 1ου ΚΑΠΗ κ. Βάρκα Μαρία, δρομολόγησε και έκλεισε την επίσκεψη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, για να δούμε τις πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις από τον Όμηρο στον Γαληνό. Τους ευχαριστούμε και τα δύο ΚΑΠΗ, όπου πλέον με αγάπη κάνουμε αρκετά πράγματα μαζί.

 

Με αγάπη
Κοσμοπούλου Λίνα
Μέλος του 1ου ΚΑΠΗ Αιγάλεω