arxaia

 

ΕΞΙΧΝΙΑΣΗ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛIAΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

Ένας 45χρονος κι ένας 49χρονος, εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, να εξέρχονται από οικία στο Αιγάλεω και να φορτώνουν στο πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου δύο χαρτοκιβώτια και στη συνέχεια να μεταβαίνουν σε πλατεία στο Π. Ψυχικό όπου συνάντησαν έναν 48χρονο. Κατόπιν τούτου, και μετά από παρακολούθησή τους, οι  τρεις ημεδαποί συνελήφθησαν το μεσημέρι της Τρίτης 5-5-2015 στο Παλαιό Ψυχικό, για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά σε παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε έρευνα που ακολούθησε στο ανωτέρω αυτοκίνητο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, εντός του πορτμπαγκάζ αυτού επιμελώς συσκευασμένα:

14 μικρογραφίες αγγείων γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων στην πλειονότητά τους μικροί αρύβαλλοι,

Για τα παραπάνω αντικείμενα και είδη, αρμόδιοι αρχαιολόγοι του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων, αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για αντικείμενα που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» και χρονολογούνται κυρίως στην γεωμετρική, αρχαϊκή, υστεροκλασική και βυζαντινή περίοδο.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε για κύρια ανάκριση σε Τακτικό Ανακριτή.