“ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ (?)  ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ” ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

 

 

vivli arxiki

 

 


Στις 16 Δεκεμβρίου του 2015, έγιναν στην Πλατεία Εσταυρωμένου τα εγκαίνια της “Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης”. Αυτή είναι μια πρωτοποριακή ιδέα, όπου κάποιος αφήνει 1, 2, 3 κλπ βιβλία σε αυτήν και διαλέγει να πάρει αντίστοιχα 1, 2 ή 3 βιβλία  που τον ενδιαφέρουν να διαβάσει. Η δε κατασκευή της, που ήταν προσφορά κάποιου χορηγού ήταν πράγματι πρωτοποριακή και οικολογική αυτοτροφοδοτούμενη σε ενέργεια, από φωτοβολταϊκό τόξο και συσσωρευτή. Την πρώτη μέρα, δεκάδες πολίτες του  Αιγάλεω γέμισαν τα ράφια της βιβλιοθήκης με δικά τους βιβλία, και πήραν όσα τους παρουσίασαν ενδιαφέρον. Ο δε Δημοτική βιβλιοθήκη συνέβαλε κι αυτός, βάζοντας μια  μαγιά από βιβλία. Με χαρά παρακολουθούσα κάθε μέρα την μικρή κίνηση που είχε γύρο της, πιστεύοντας ότι θα πετύχει.
Σήμερα, στις πρώτες μέρες του 2016, ελάχιστα βιβλία έχουν μείνει. Κάποιοι φαίνεται έκριναν σκόπιμο να δανειστούν ένα βιβλίο και να το επιστρέψουν όταν το διαβάσουν και όταν τους φέρει ο δρόμος τους προς την πλατεία.  Από περιέργεια, πήγα από κοντά για να δω,  αν αναφέρεται κάπου ότι είναι ανταλλακτική και όχι δανειστική βιβλιοθήκη. Ότι δηλαδή πρέπει να δώσεις και να πάρεις, όχι μόνο να πάρεις.  Και πράγματι,  το γράφει ξεκάθαρά, ότι “ΑΝΤΑΛΛΑΣΕΙΣ”.
Το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι αυτό που οδήγησε το άδειασμα της βιβλιοθήκης δεν είναι η έλλειψη αγάπης για το διάβασμα και το βιβλίο. Όσοι πήραν μόνο βιβλίο, το πήραν γιατί αγαπούσαν το διάβασμα. Αυτό που λείπει, κατά την γνώμη μου, είναι το αίσθημα του να δίνω κάτι στην κοινωνία, όχι μόνο να παίρνω.
Μιχάλης Φιλίογλου

 

vivli 01jpg

 

 

 

vivli 02jpg

 

 

vivli arxiki