ΕΝΑ ΚΤΗΡΙΟ… ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ…

 

Kosmo ARXIKH

 

 

       Το 1ο ΚΑΠΗ ΑΙΓΑΛΕΩ στεγάζεται σε ιδιόκτητο δημοτικό κτήριο που βρίσκεται στην οδό Θηβών και Μοσχονησίων.

          Προσπάθησα να βρω πληροφορίες σχετικά με αυτό, από την Δημοτική Βιβλιοθήκη του Αιγάλεω, καθώς και από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά που βρήκα, το κτίριο χτίστηκε το έτος 1900 (περίπου)!!! από τη βασίλισσα Φρειδερίκη με αρχικό σκοπό την «Περίθαλψη Ηλικιωμένων». Μετά από χρόνια σε αυτό το κτίριο στεγάστηκε το ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ και στη συνέχεια κι άλλες υπηρεσίες. Το 1984 λειτούργησε σαν το 1ο ΚΑΠΗ ΑΙΓΑΛΕΩ.

          Όπως πληροφορήθηκα από ένα τεύχος του περιοδικού τα «ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ» των ΚΑΠΗ του Αιγάλεω (χρονολογίας 2004), που εξέδιξε ο Δήμος, αυτό το έτος ο Δήμος ξεκίνησε την ανακαίνιση του κτιρίου με χορηγία και της τότε αναπληρωτού Υπουργού Πολιτισμού Κας ΦΑΝΗΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑ. Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια στάθηκαν και σημαντικοί επιχειρηματίες της πόλης μας, τα ονόματα των οποίων (δυστυχώς) δεν κατάφερα να τα συγκεντρώσω όλα.

          Ένας από αυτούς τους επιχειρηματίες-χορηγούς ήταν ολόκληρη η οικογένεια ΜΕΡΚΟΥΡΑΚΗ.

          Το κάθε μέλος της ανέλαβε να προσφέρει κάτι που θα βοηθούσε την λειτουργικότητα του κτιρίου. Όπως, για παράδειγμα, το θέμα του φωτισμού (ιδιαίτερα των ταβανιών) έτσι ώστε να υπάρχει άπλετο φως σε όλους τους χώρους του κτιρίου ή την τοποθέτηση κάγκελων στα παράθυρα (όπου υπάρχουν) ή σχετικά με τις κουρτίνες των παραθύρων και της τζαμαρίας ή η πλακόστρωση του δαπέδου και πολλές άλλες προσφορές.

          Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου που στέγαζε το 1ο ΚΑΠΗ ΑΙΓΑΛΕΩ έγιναν επί δημαρχίας ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, στις 18 Οκτωβρίου 2004, στο πλαίσιο των εορτασμών για την «Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας».

          Όμως η φθορά του χρόνου… (όπως και σε μας, τα μέλη του…) άρχισε να γίνεται όλο και πιο αισθητή και στο ίδιο το κτίριο. Βλέπετε… κτίριο και άνθρωποι μεγάλωσαν μαζί… Έτσι ξεκίνησαν να πέφτουν σοβάδες από διάφορα σημεία του ταβανιού αλλά και σε άλλα μέρη του κτιρίου.

          Στο τέλος του 2014, Οκτώβρη - Νοέμβρη, μετά την πρώτη νεροποντή άρχισαν να τρέχουν νερά από διάφορα σημεία του ταβανιού. Όπως ήταν φυσικό, ενημερώθηκε αμέσως η Δημοτική Αρχή, από τις υπεύθυνες του ΚΑΠΗ, Κες ΒΑΡΚΑ ΜΑΡΙΑ και ΑΤΖΕΜΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ.

          Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Κος ΜΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ, επιλήφθηκε προσωπικά του θέματος, φέρνοντας άμεσα μηχανικό του Δήμου, ο οποίος αφού έλεγξε τις φθορές του κτιρίου, το χαρακτήρισε ως «ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ», με συνέπεια να κλείσουν άμεσα η μεγάλη αίθουσα του ΚΑΠΗ, οι τουαλέτες, το φυσικοθεραπευτήριο, το γραφείο της Νοσηλεύτριας και άλλοι εσωτερικοί χώροι.

          Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στον τοίχο που βρίσκεται μεταξύ της κύριας αίθουσας και του γραφείου, γιατί τα νερά που εισέρχονται από αυτόν τον τοίχο στο εσωτερικό, «τρέχουν» επάνω στις πρίζες ρεύματος στις οποίες καταλήγουν το φωτοτυπικό, το τηλέφωνο, ο υπολογιστής και άλλες ηλεκτρικές συσκευές.

          Τις επόμενες μέρες ανέλαβε δράση συνεργείο και άρχισε την αποξήλωση των ταβανιών όλου του χώρου, υπό την καθημερινή προσωπική επίβλεψη του Κου ΖΑΧΑΡΗ.

          Όταν ολοκληρώθηκε η αποξήλωση του ταβανιού, έπρεπε να περιμένουμε να στεγνώσει τελείως για να μπορέσουν να γίνουν οι επόμενες απαιτούμενες εργασίες. Πώς όμως να γίνει αυτό αφού ήταν χειμώνας και έβρεχε συνεχώς; Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει καμία εργασία αποκατάστασης!

          Όταν αντικρίσαμε το ΚΑΠΗ μας, αμέσως μετά την αποξήλωση, πάθαμε ΣΟΚ!!! Παντού σκόνη και μπάζα. Δεν μπορούσες να πας πουθενά και όλα έμοιαζαν υπό πλήρη διάλυση!!!

          Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες της αποξήλωσης όλα τα μέλη του ΚΑΠΗ, τα μέλη της Ομάδας μας, αλλά και οι υπεύθυνες Κες ΒΑΡΚΑ και ΑΤΖΕΜΗ, υποφέραμε πραγματικά! Όμως «βάλαμε πλάτη» στη Δημοτική Αρχή, προσπαθώντας να κρατήσουμε ήρεμα τα μέλη μας και παράλληλα βέβαια να δουλεύουμε, συνεισφέροντας όλοι με όποιον τρόπο μπορούσε ο καθένας. Βλέπετε, το ΚΑΠΗ ήταν γεμάτο ρούχα που προορίζονταν για τις πολύτεκνες οικογένειες και τρόφιμα για διάφορα Ιδρύματα και το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Όλα αυτά κινδύνευαν άμεσα να καταστραφούν!!!

          Έτσι λοιπόν, με υπομονή και επιμονή, όλες οι Ομάδες του ΚΑΠΗ μας, δουλεύαμε κανονικά, κάνοντας καθημερινά υπέρβαση των ατομικών μας ορίων, μαζί βέβαια (πάντα πρώτες στον αγώνα) με το προσωπικό του ΚΑΠΗ (Κες ΒΑΡΚΑ και ΑΤΖΕΜΗ).

          Το αποτέλεσμα της παραπάνω υπερπροσπάθειας ήταν να πραγματοποιηθούν περισσότερες εορταστικές και εθελοντικές δραστηριότητες σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα χρόνια!!!

          Το καθημερινό ενδιαφέρον του Κου ΜΑΚΗ ΖΑΧΑΡΗ μας έδινε την σιγουριά, ότι κάποια στιγμή θα γίνει η αποκατάσταση της οροφής και τα βάσανά μας θα τελειώσουν… Όμως, όχι, δυστυχώς ακόμα δεν τελείωσαν…

          Το θέμα είναι σίγουρα οικονομικό. Μπορεί τα πράγματα να ήρθαν διαφορετικά απ’ ότι τα υπολογίσατε…

          Αυτή την ώρα που γράφω το μικρό αυτό αφιέρωμα για το 1ο ΚΑΠΗ ΑΙΓΑΛΕΩ, πληροφορήθηκα ότι ήδη από πλευράς Δήμου άρχισαν προετοιμασίες με μηχανολογικά, ηλεκτρολογικά κλπ. σχέδια, για την πλήρη αποκατάσταση αυτού του ιστορικού δημοτικού κτιρίου.

          Σε αυτό το σημείο, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, εκ μέρους όλων των μελών του ΚΑΠΗ, στον Κο ΜΑΚΗ ΖΑΧΑΡΗ, ο οποίος ενδιαφέρθηκε κι «έτρεξε» πολύ γι’ αυτό το κτίριο του ΚΑΠΗ μας, που δεν έχει μόνο μεγάλη ιστορία αλλά φιλοξενεί έως σήμερα (4 Μαρτίου 2016) 364 μέλη !!!, τα οποία συμμετέχουμε σε διάφορες Ομάδες δραστηριοτήτων όπως: χορωδίας, χορευτικού, γυμναστικής, υγείας και διατροφής, bowling, θεατρικού, εθελοντισμού κλπ.

          Για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, όλες αυτές οι δραστηριότητες, είναι το φάρμακο κατά της κατάθλιψης, που δυστυχώς καθημερινά κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος!

          Γι’ αυτό απλά, θέλουμε τη φωλιά μας!!! Αυτή η φωλιά αποτελεί για όλους εμάς τον χώρο που συλλογικά θα προσπαθήσουμε να παλέψουμε την δύσκολη πλέον καθημερινότητά μας, το δύσκολο και απάνθρωπο σήμερα, προσπαθώντας να σταθούμε όρθιοι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον εφιάλτη του αύριο. Το μόνο που μας έχει μείνει είναι αυτή η φωλιά, που φίλοι πλέον και πίνοντας έναν καφέ, δίνουμε κουράγιο ο ένας στον άλλον!!!

Αλήθεια:

1)    Θα μπουν κάγκελα και στα παράθυρα που δεν έχουν αλλά και στην τζαμαρία;

2)    Θα μπουν καινούργιες πόρτες; Γιατί οι κλέφτες μας αγαπάνε πολύ…

3)    Θα βαφτεί με ωραία φωτεινά χρώματα;

          Επιτέλους, ας μπει λίγο χρώμα στη ζωή μας!!! γιατί έχει μαυρίσει από όλα αυτά που γίνονται για μας… χωρίς εμάς…!!!

          Αν… λέω αν…. μας τα φτιάξετε όλα αυτά, τότε… χαρά σε εμάς και… εσάς! Γιατί απλά θα έρθει από εμάς η ώρα της «πληρωμής» και της αναγνώρισης προς εσάς και του έργου που κάνατε! Και όσα χρόνια έχουμε ακόμα μπροστά μας και πάντα δίπλα σας, θα είναι χρόνια εποικοδομητικά για το ΑΙΓΑΛΕΩ «Όλοι μαζί μπορούμε!». Εύχομαι πραγματικά να έχουμε γρήγορα τη χαρά να μπούμε στο ανακαινισμένο πλέον ΚΑΠΗ ΜΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!

          Και το έργο της ανακαίνισης αυτής να έχει, κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΡΜΠΑ, την υπογραφή σας όπως και αυτή του αντιδημάρχου κ. ΜΑΚΗ ΖΑΧΑΡΗ, ο οποίος, θα το πω για μία ακόμη φορά, γιατί έτσι το νιώθω, έλιωσε τουλάχιστον ένα ζευγάρι παπούτσια τρέχοντας καθημερινά γι’ αυτό το κτίριο!!!

Με εκτίμηση και αγάπη

Κοσμοπούλου Λίνα

Μέλος του 1ου ΚΑΠΗ ΑΙΓΑΛΕΩ

 

Kosmo 01

 

 

Kosmo 02