Συνέντευξη του Αιγαλεώτη συγγραφέα Σπύρου Σμυρνή

 

 

spyros arx

 

“Who is who”: Ο Σπύρος Σμυρνής γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στο Αιγάλεω και σπούδασε στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στις πολιτισμικές σπουδές. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας στην Εταιρία DIDI MUSIC ΘΕΑΜΑ ΑΚΡΟΑΜΑ ΑΕ. , ενώ έχει υπό την εποπτεία του και τη διαχείριση του πολυπολιτισμικού χώρου Piraeus 117 Academy (διεξαγωγή συναυλιών και εταιρικών events). Παράλληλα αρθρογραφεί σε ποικίλα sites με θεματολογία τη μουσική και τον κινηματογράφο. Γράφει για όσα έχει ζήσει και όσα θα ήθελε να ζήσει. “Ανθρώπων Σκιές” τιτλοφορείται η πρώτη συλλογή διηγημάτων του.

 

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του που έγινε στις 27 Νοεμβρίου, στο πνευματικό κέντρο Γ. Ρίτσος, συναντήσαμε τον Αιγαλεώτη συγγραφέα και μιλήσαμε για πολλά και ενδιαφέροντα…

 

Πες μας λίγα λόγια για σένα
Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω μέχρι σήμερα στο μαγευτικό Αιγάλεω και από μικρός είχα μια πετριά με την μουσική και το γράψιμο. Είμαι πολύ τυχερός λοιπόν που βιοπορίζομαι από την ενασχόληση μου και με τα δύο τα τελευταία χρόνια. Πέραν τούτων υποστηρίζω την ΑΕΚ, αγαπώ το Αιγάλεω, το σινεμά, αυτο-αποκαλούμαι ρομαντικός, βρομόστομος και έχω το σύνδρομο του συλλέκτη, μαζεύοντας οτιδήποτε κρίνω ενδιαφέρον (δίσκους, cds, dvds, κασέτες, βιβλία, περιοδικά, γραμματόσημα, κόμιξ, χαρτονομίσματα, action figures και άλλα πολλά)

 

Τι πραγματεύεται το βιβλίο σου;
Πρόκειται για μια συλλογή 21 αυτοτελών ιστοριών, οι χαρακτήρες των οποίων είναι αυθεντικοί, άμεσοι και πολύ κοντά στον αναγνώστη. Θα σας πω, αυτό που επέλεξα να γράψω και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:
“Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι: Αυτοί που παλεύουν διαρκώς να βγάλουν το κεφάλι τους πάνω από το βάλτο που λέγεται ζωή και να ανασάνουν ελεύθερα και αυτοί που τα έχουν παρατήσει καιρό τώρα, γιατί βολεύτηκαν και αναπνέουν πια, με μάσκες οξυγόνου. Άνθρωποι, που κάποτε ήταν αγόρια και κορίτσια. Μεγάλωσαν δυστυχώς και μοιάζουν όλο και περισσότερο με τις σκιές τους. Κάποιοι έχουν όνομα, κάποιοι όχι. Βρίζουν, πίνουν, καπνίζουν μανιωδώς, γελούν δυνατά, ερωτεύονται τυφλά, κάνουν σεξ χωρίς προφύλαξη, σκοτώνουν και σκοτώνονται. 21 μικρά διηγήματα αφιερωμένα σε όλους αυτούς”.

 

Εσύ λοιπόν με ποια πλευρά είσαι; Με τους παραιτημένους ή με αυτούς που παλεύουν διαρκώς;

Προφανώς και είμαι με όσους παλεύουν, όμως συχνά συναντώ ένα κομμάτι του εαυτού μου που βολεύεται και φορά την μάσκα οξυγόνου για να γεμίσει τα ρουθούνια με τον “ασφαλή” καθαρό αέρα. Αυτό το κομμάτι μου με ενοχλεί και κάθε φορά που γράφω όσα σκέφτομαι και μου αρέσει να παρατηρώ, του ρίχνω μια γερή γροθιά στα πλευρά.


Τι είναι για σένα η συγγραφή;
Γράφω από μικρός, περισσότερο από ανάγκη να βάλω σε μια σειρά όλα όσα έχω στο κεφάλι μου και να “αφηγηθώ” ιστορίες που αξίζει να τους ρίξεις μια ματιά. Αγαπώ τα διηγήματα, την τέχνη του να γράφεις μια ολόκληρη ιστορία, σε λίγες παραγράφους με λίγες λέξεις.


Από πού αντλείς έμπνευση για να γράψεις τα διηγήματά σου;
Μου αρέσει πολύ να μετακινούμαι με τα μέσα μεταφοράς και να παρατηρώ την συμπεριφορά των ανθρώπων. Με σχεδόν ρομποτικές κινήσεις εκτελούν το ταξίδι στον προορισμό τους, μέχρι μια δυστυχής ή ευτυχής σύμπτωση, να αλλάξει το υπόλοιπο της μέρας τους. Αυτές οι “συμπτώσεις” δεν σταματούν στα μέσα μεταφοράς. Υπάρχουν στον δρόμο, στα πεζοδρόμια, στα μπαρ, στις ταβέρνες, σε σπίτια και ξενοδοχεία, στις συναυλίες, στις παραλίες, στις πόλεις, στα χωριά, παντού. Για αυτές τις “συμπτώσεις” γράφω.

 

Στο βιβλίο σου υπάρχουν πολλές αναφορές στη γειτονιά σου, στο Αιγάλεω. Μάλιστα μετά τις παρουσιάσεις του βιβλίου σε Αθήνα και Πάτρα προγραμματίστηκε πολύ σύντομα η παρουσίαση του και στο Αιγάλεω. Τι σημαίνει για σένα η πόλη μας;

Αγαπώ πολύ την πόλη που γεννήθηκα μεγάλωσα και ζω τα τελευταία 31 χρόνια. Όσοι με γνωρίζουν σίγουρα μπορούν να το επιβεβαιώσουν, καθώς συχνά τους αναφέρω πως ζω στην καλύτερη πόλη των Αθηνών. Γιατί όπως λέει χάριν αστεϊσμού και μια σελίδα στο facebook, “είμαστε η μοναδική πόλη που ξεκινά από το Α και τελειώνει στο Ω!”
Για μένα το Αιγάλεω είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Από τα πιο αγαπημένα και για αυτό ίσως έχει πολύ Αιγάλεω το βιβλίο στις σελίδες του: Μπαρουτάδικο, πλατείες Εσταυρωμένου και Αγίου Σπυρίδωνα, μαγαζιά και γειτονιές.

Οι ιστορίες στο “Ανθρώπων Σκιές” είναι εξαιρετικά αληθοφανείς. Πρόκειται για κατεξοχήν δημιουργήματα συγγραφικής σκέψης ή έχουν συμβεί στην πραγματικότητα;
Νομίζω ότι οι συγγραφείς ή καλύτερα όσοι γράφουν, γράφουν δύο ειδών ιστορίες. Αυτές που έχουν ζήσει και αυτές που θα ήθελαν να ζήσουν. Έχω γράψει αρκετές ιστορίες που έχουν συμβεί στην πραγματικότητα και πάντα αυτές είναι πιο δύσκολο να αποτυπωθούν στο χαρτί, μιας και φοβάσαι μήπως χάσουν κάτι από την αλήθεια τους.

 

Ποιοί είναι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;
Αγαπημένος όλων ο Τσαρλς Μπουκόβσκι. Μαζί του ξεχωρίζω και αγαπώ πολύ τους Τσακ Πόλανιουκ, Πέδρο Χουάν Γκουτιέρεζ, Τζούλιαν Μπαρνς, Κόρμακ ΜακΚάρθυ, Ηλία Πετρόπουλο, Χρόνη Μίσσιο, Ανδρέα Μήτσου και Κώστα Ταχτσή.


Ποιο είναι το ομορφότερο σχόλιο που έχεις ακούσει για το βιβλίο;
Ότι έφτιαξα την δική μου αμαρτωλή πόλη στα σοκάκια της Αθήνας, μια πόλη που μοιάζει απόκοσμα οικεία. Το σχόλιο ήρθε από ένα φίλο που εκτιμώ πολύ επομένως το αγαπώ περισσότερο!

 

Πως αξιοποιείς τον ελεύθερό σου χρόνο;

Διαβάζω, βλέπω μανιωδώς σειρές, ταξιδεύω, πηγαίνω σινεμά και τρέχω.


Το βιβλίο “Ανθρώπων Σκιές” του Σπύρου Σμυρνή, διατίθεται σε κεντρικά βιβλιοπωλεία και στο ηλεκτρονικό κατάστημα των εκδόσεων ΠΝΟΗ (https://www.ekdoseispnoi.gr/index.php/el/).

 

spyros-6

 

 AnthrwpwnSkies cover

 

anthroponskies-6a

(Στιγμιότυπο από την κεντρική παρουσίαση του “Ανθρώπων Σκιές”: Τάκης Γιαννούτσος, Βάσια Πάσσα, Χάρης Συμβουλίδης, Θάνος Σαρρής, Δημήτρης Φραγκιόγλου)