ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1987 ΑΠΟ

ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΝΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ

 

 

 

 

 

SKOU 3

 

 

Σε ζεστή, αθλητική ατμόσφαιρα η παρουσίαση του βιβλίου

του Κορυδαλλιώτη δημοσιογράφου Βασίλη Σκουντή «Είμαστε πια πρωταθλητές»

 

Τριάντα χρόνια μετά το «χρυσό» Ευρωμπάσκετ του '87, ένας από τους γνωστότερους δημοσιογράφους της γενιάς του, ο Βασίλης Σκουντής, παρουσίασε στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, το πρώτο του βιβλίο «Είμαστε πια Πρωταθλητές». Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου σε ιδιαίτερα ζεστή και αθλητική ατμόσφαιρα μετά από πρόσκληση του Δήμου Κορυδαλλού, κυριάρχησαν οι μνήμες από την ιστορική κατάκτηση της 1ης θέσης στο Ευρωμπάσκετ του 1987, ενώ ακολούθησε συζήτηση με το κοινό. Στο πάνελ, ο προπονητής της Εθνικής ομάδας του 1987 Κώστας Πολίτης, το μέλος της ομάδας και επίσης Κορυδαλλιώτης Αργύρης Καμπούρης, ο έγκριτος δημοσιογράφος Αντώνης Καρπετόπουλος, ο Κώστας Αντωνόπουλος, εκπρόσωπος των εκδόσεων «Ελληνοεκδοτική» και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Κορυδαλλού, δημοσιογράφος Παύλος Γερακάρης, που παρουσίασε και συντόνισε την εκδήλωση.

Καλωσορίζοντας τα μέλη της «επίσημης αγαπημένης» και τον Βασίλη Σκουντή, ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης αναφέρθηκε στην τεράστια επιτυχία της, που είχε αθλητικές και κοινωνικές διαστάσεις και υπογράμμισε τη συμβολή της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά στον άθλο της Εθνικής ομάδας. «Η επιτυχία του 87 δεν προκάλεσε μόνο πανελλαδική «έκρηξη» για την καλαθοσφαίριση, αλλά σφυρηλάτησε και την αξία της ενότητας, της αλληλεγγύης και της συλλογικής προσπάθειας. Παραμένει παρακαταθήκη για όλους μας και καθήκον μας είναι να εμφυσήσουμε και στους νεότερους την αγάπη για το μπάσκετ και να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες άθλησης». Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε τον Βασίλη Σκουντή έναν από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους της γενιάς του, που τον χαρακτηρίζει το ήθος, η δημοσιογραφική επάρκεια και το πάθος και ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο του. Ο αρχιτέκτων της Εθνικής ομάδας, ο «ευρωκόουτς» Κώστας Πολίτης και ο Αργύρης Καμπούρης, που με τις δύο ιστορικές του βολές χάρισε την τεράστια επιτυχία στον τελικό με την Σοβιετική Ένωση, μίλησαν για γνωστές και άγνωστες πτυχές της τεράστιας αθλητικής επιτυχίας, τις εικόνες, τα πρόσωπα, τα συναισθήματα και τον απόηχο της μεγάλης νίκης. Ο Κώστας Πολίτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη νέα γενιά, προτρέποντας να ακολουθήσει τα πρότυπα και τις αξίες της τότε Εθνικής και να μην παρασύρεται από τις «σειρήνες» του επαγγελματισμού. Ο Αργύρης Καμπούρης εξέφρασε τη χαρά και την περηφάνια του που μεγάλωσε και ζει ακόμα στον Κορυδαλλό και βρίσκεται σήμερα ανάμεσα σε φίλους και υπογράμμισε ότι η επιτυχία αυτή έβαλε τα θεμέλια για την ανάπτυξη του μπάσκετ στη χώρα. Ο Αντώνης Καρπετόπουλος, με πολύ γλαφυρό τρόπο παρουσίασε άγνωστες πτυχές της πορείας του Βασίλη Σκουντή.

«Χαίρομαι που βρίσκομαι στην παλιά μου γειτονιά, εδώ που μυήθηκα στο μπάσκετ, στο χόμπι που αξιώθηκα να κάνω και επάγγελμα» ανέφερε ξεκινώντας ο Βασίλης Σκουντής, πριν ξεκινήσει να ξεδιπλώνει στιγμές από τα πρώτα του βήματα, την πολύχρονη δημοσιογραφική του πορεία και φυσικά το πώς έζησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1987 και το έπος της Εθνικής μας Ομάδας. Αναφερόμενος στο συγγραφικό του πόνημα, το χαρακτήρισε «ανεξόφλητο, διαμαρτυρημένο γραμμάτιο» που το όφειλε για να αποκαταστήσει μια αδικία, αφού λείπουν τα αφιερώματα στην τεράστια αυτή επιτυχία, ενώ υπέγραψε βιβλία σε πολλούς φίλους και δημότες.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης βράβευσε για την προσφορά τους τα μέλη της Εθνικής Κώστα Πολίτη και Αργύρη Καμπούρη και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουντή. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η βουλευτής Β’ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη, ο επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΑΤ και επικεφαλής του γραφείου τύπου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1987 Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ιστορικές μορφές του μπάσκετ, όπως ο Βύρων Κρίθαρης, Πρόεδρος των Παλαιμάχων του Ιωνικού, παλαίμαχοι παίκτες και αθλητικοί παράγοντες, η οικογένεια του Βασίλη Σκουντή, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεόδωρος Μερεντίτης, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Γιάννης Μελάς και Καίτη Κυλάκου, Αντιδήμαρχοι και πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι.

 

 

SKOU 1

 

 

SKOU 2