arxiki

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ & ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ

200 ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ

Με μεγάλη συναυλία στην Πλατεία Δημαρχείου, στην οποία παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, ολοκληρώθηκαν στο Χαϊδάρι οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές. Στη συναυλία παρευρέθηκε επίσης ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος και η αντιδήμαρχος πολιτισμού Κανέλα Γεωργοπούλου.

Τις εκδηλώσεις άνοιξε η χορωδία του «Αμφίωνα», παρουσιάζοντας αντάρτικα τραγούδια και στη συνέχεια απεύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη «η νέα γενιά να γνωρίσει την ιστορία, πως φτάσαμε ως εδώ και στις σημερινές συνθήκες, να πάρει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί, να παλέψει, να αντισταθεί για να φτιάξουμε ένα καλύτερο κόσμο. Τέλος είναι σημαντικό το γεγονός για την πόλη μας, το ηρωικό Χαϊδάρι, που γίνεται εδώ η έκθεση του ΚΚΕ και συμβολικό που γίνεται σε δύο πόλεις, στο Χαϊδάρι και την Καισαριανή που ενώνονται με την θυσία των 200 κομμουνιστών της 1η Μάη του 1944».

 

DSCF5937

 

DSCF5944

 

 

DSCF5918

 

Σε χαιρετισμό του ο Η. Σταμέλος σημείωσε ότι «τιμούμε μαζί με το Χαϊδάρι την 71η επέτειο από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή. Όχι μουσειακά, αλλά βγάζοντας συμπεράσματα, τα οποία θα μας "φωτίζουν" στον δρόμο που ακολουθούμε σήμερα. Μια υπόσχεση στους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους, ότι θα συνεχίσουμε στον δρόμο που χάραξαν, ώστε να μείνουν αθάνατοι όχι μόνο στην ιστορία, αλλά και για τον δρόμο που θα "φωτίζει" τις επόμενες γενιές».

Ακολούθησε η απονομή συμβολικών μεταλλίων και επαίνων στους λαμπαδηδρόμους, που συμμετείχαν στην λαμπαδηδρομία που πραγματοποιήθηκε χθες, ακολουθώντας τα χνάρια των διακοσίων από το μπλοκ 15 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου εκτελέστηκαν.

Ως αργά το βράδυ συνεχίζονταν η συναυλία με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

 

DSCF5898

 

DSCF5906

 

 

DSCF5913

 

DSCF5924

 

DSCF5951

 

DSCF5954

 

DSCF5955