ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

ΠΟΝΤΙΩΝ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

(ΦΩΤ.)

 

Pontioixaid ARXIKI

 

 

 

 

Με ιδιαίτερη χαρά και γιορτινή διάθεση υποδέχτηκε την καινούργια χρονιά ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου, μέσα από την εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτάς του, που διοργάνωσε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016.
Η κατάμεστη αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού ΝΕΛΕ γέμισε από μέλη και φίλους του συλλόγου, εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, ποντιακών και άλλων πολιτιστικών φορέων, καθώς και εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε., που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, δίνοντας τις ευχές τους και εκφράζοντας με τα πιο θερμά λόγια την εκτίμησή τους για την όμορφη βραδιά, αλλά και για το συνολικό έργο του συλλόγου.
Η γεν. γραμματέας του συλλόγου Χριστίνα Κοντού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και κάλεσε τα παιδιά του χορευτικού να ψάλλουν τα πρωτοχρονιάτικα ποντιακά κάλαντα, συνοδευόμενα στη λύρα από τον Ηλία Υφαντίδη.
Στη συνέχεια η πρόεδρος του συλλόγου Γεωργία Ερμίδου στο χαιρετισμό της τόνισε μεταξύ άλλων: “…Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και του χορευτικού του συλλόγου μας, πιστοί όπως κάθε χρόνο στο πατροπαράδοτο έθιμο της κοπής της βασιλόπιτας, καλέσαμε όλους εσάς, τα μέλη του συλλόγου μας, αγαπημένους φίλους και συμπατριώτες από τα αδελφά ποντιακά σωματεία, τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής και των πολιτιστικών φορέων της πόλης μας, για να γιορτάσουμε τον ερχομό της καινούργιας χρονιάς και να μοιραστούμε μαζί σας τις ευχές και τις προσδοκίες μας για ό,τι καλύτερο και δημιουργικότερο μπορεί να φέρει η χρονιά αυτή στο σύλλογό μας, αλλά και στον καθένα ξεχωριστά.
Σήμερα με τις δυσκολίες που όλοι βιώνουμε, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο και τις συνθήκες που έχουν διαμορφώσει τη ζωή μας, δεν ξέρουμε τι μπορεί να κρύβει μέσα της η καινούργια χρονιά, με τι υποσχέσεις και ελπίδες είναι γεμάτες οι μέρες της, ποιες προκλήσεις επιφυλάσσει για τον καθένα μας, αλλά εμείς την καλωσορίζουμε και οπλισμένοι με υπομονή, επιμονή και αισιοδοξία κοιτάμε μπροστά και συνεχίζουμε τον αγώνα μας, ο καθένας από το δικό του μετερίζι.
Τον αγώνα της καθημερινής δύσκολης πλέον επιβίωσής μας, αλλά και τον αγώνα της πολιτιστικής μας επιβίωσης, μέσα από τους πολιτιστικούς μας συλλόγους, τα ζωντανά κύτταρα της μικρής κοινωνίας της κάθε πόλης.
Θέλοντας με τον τρόπο αυτό να πάμε κόντρα σε κάθε τι που μας κρατά μακριά από τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, που χρόνια πριν γαλούχησαν και ανάθρεψαν τους προγόνους μας, στα μέρη εκείνα τα ιερά κι ευλογημένα, μα κι ύστερα εδώ στις καινούργιες πατρίδες, όπου έστησαν ξανά τη ζωή τους από την αρχή κι έγιναν γέφυρες που ενώνουν το χθες με το σήμερα και το αύριο.
Θέλοντας επίσης, με τον τρόπο αυτό, να μπορούν και αύριο τα παιδιά μας και στη συνέχεια τα εγγόνια μας να τραγουδούν, να χορεύουν και να μιλούν ποντιακά, να συνεχίζουν την παράδοση και να κλείνουν την πόρτα στη λησμονιά, με σύμμαχο τη μνήμη, την αγάπη και το σεβασμό σ’ αυτά που χάθηκαν, αλλά δεν λησμονήθηκαν.
Αυτά τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, μας δίνουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε το δύσκολο πλέον αγώνα της επιβίωσης και του δικού μας συλλόγου, είναι ο μοχλός και η κινητήρια δύναμή μας στις προσπάθειες που κάνουμε, για να κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα στο καντήλι της μνήμης, να διαφυλάξουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, γι’ αυτό και αξίζουν την αγάπη, το σεβασμό και τα συγχαρητήρια όλων μας, γιατί είναι κοντά μας, στηρίζουν το έργο του συλλόγου και κρατούν ψηλά τη σημαία της πολιτιστικής μας παράδοσης…”
Ακολούθησε η ευλογία της πίτας από τον π. Παναγιώτη, ο χαιρετισμός και οι ευχές του δημάρχου κ. Μιχάλη Σελέκου εκ μέρους όλου του δημοτικού συμβουλίου και το κόψιμο της πίτας από την πρόεδρο για όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους.
Η όμορφη και ζεστή βραδιά συνεχίστηκε με τη θεατρική παράσταση “Τη Ανεράδας η λαλία” του Ηλία Υφαντίδη, από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου.
Ένα όμορφο παραμύθι για νεράιδες που ζουν ανάμεσά μας, που μπορούμε να τις δούμε με τα μάτια της ψυχής και να ελπίζουμε… και όπως λέει ο Ηλίας Υφαντίδης: “Τι πιο όμορφο από ένα παιδικό χαμόγελο! Τι πιο σπουδαίο από μια χαμογελαστή “Καλημέρα”! Τι πιο απλό, αλλά και συνάμα δύσκολο, από την γλώσσα της αλήθειας, τη γλώσσα των παιδιών!
Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας και της τεχνολογικής εξέλιξης, η οποία αντί να μας εξελίσσει, τις περισσότερες φορές μας αποξενώνει.
Παγκοσμιοποίηση… Αφήσαμε πίσω μας τη νεράιδα και πάμε παρακάτω… Όμως, πόσο πια παρακάτω;
Είναι καιρός ν’ αντισταθούμε και να μαλακώσουμε τις καρδιές μας, δυναμώνοντας την πίστη μας στο Θεό και ακολουθώντας τις φωνές των παιδιών.
Είναι καιρός να πιστέψουμε και πάλι στη νεράιδα, σύμβολο που ο καθένας μας μεταφράζει με τη δική του καρδιά. Και επειδή ίσως ν’ αναρωτιέστε αν ακόμη υπάρχουν νεράιδες… η απάντηση είναι απλή: “Οι νεράιδες ζουν ανάμεσά μας. Μπορούμε να τις δούμε, αρκεί να ανοίξουμε τα μάτια της ψυχή μας και να ελπίζουμε πως η ελπίδα μας θα ελπίζει…””

Καλή κι ευλογημένη χρονιά σε όλους!!!

 

 

Pontioixaid 01

 

 

 

Pontioixaid 02

 

 

Pontioixaid 03

 

 

Pontioixaid 04

 

 

Pontioixaid 05

 

 

Pontioixaid 06

 

 

Pontioixaid 07

 

 

 

Pontioixaid 08

 

 

Pontioixaid 09

 

 

Pontioixaid 10

 

 

 

Pontioixaid 11

 

 

Pontioixaid 12

 

 

Pontioixaid 13

 

 

Pontioixaid 14

 

 

 

Pontioixaid 15

 

 

 

 

Pontioixaid 16

 

 

Pontioixaid 18

 

 

 

Pontioixaid 19

 

 

Pontioixaid 20

 

 

 

Pontioixaid 21

 

 

Pontioixaid 22

 

 

Pontioixaid 23

 

 

 

Pontioixaid 24

 

 

 

Pontioixaid 25

 

 

 

Pontioixaid 26

 

 

Pontioixaid 27

 

 

 

Pontioixaid ARXIKI