Όταν οι γυναίκες γράφουν…”

ο τίτλος της εκδήλωσης - αφιέρωμα στην

“Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας”

 

 

 

podioi arx

 

Όταν οι γυναίκες γράφουν…” ο τίτλος της εκδήλωσης - αφιέρωμα στην “Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας”, που διοργάνωσε με επιτυχία ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου, σε συνεργασία με το Δήμο Χαϊδαρίου, την Κυριακή 19/3/2017, στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Χαϊδαρίου.

Την εκδήλωση προλόγισε η κ. Αντιγόνη Κυριακάκη, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους και ευχαριστώντας εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου όλους τους συντελεστές που βοήθησαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Στη συνέχεια η πρόεδρος του συλλόγου κ. Γεωργία Ερμίδου στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στους πολύχρονους αγώνες των γυναικών και την αιματηρή πορεία του γυναικείου κινήματος, για τη διεκδίκηση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων στη ζωή, την εκπαίδευση, τη μόρφωση, την υγεία, την εργασία και τη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, καθώς επίσης και στο συμβολισμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «…Η γυναίκα πορεύεται μέσα στο χρόνο και με την εξελικτική αυτή πορεία της σημαδεύει τον 20ο αιώνα. Οικονομία, κοινωνία, πολιτική, γίνονται οι χώροι στους οποίους διεισδύει, προκαλώντας αλλαγές στην αγορά εργασίας, στο δίκαιο με το κράτος πρόνοιας, αποκτώντας δικαίωμα στη μόρφωση, δικαίωμα ψήφου και εκλογιμότητας, δικαίωμα στον έρωτα, στο γάμο αλλά και το διαζύγιο, στη μητρότητα, δικαίωμα στην ίδια τη ζωή της και την εικόνα της όπως προβάλλεται κοινωνικά. Είναι καιρός όμως η γυναίκα να πάρει την ουσιαστική θέση της στην κοινωνία, να μην χρειάζεται πλέον στον 21ο αιώνα να αγωνίζεται για να αποδείξει την αξία της και η 8η Μαρτίου να είναι σημείο αναφοράς για περισυλλογή, σκέψη, αναδρομή της διαδρομής της, ως γυναίκα αλλά και ως μητέρα, και του ρόλου της, διαχρονικά, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της κατάλυσης των εργασιακών κεκτημένων των εργαζομένων.  Ο σύλλογός μας λοιπόν, αναγνωρίζοντας τη σημαντική παρουσία της γυναίκας μέσα στην κοινωνία, διοργανώνει κάθε χρόνο, από το 1994, την εκδήλωση αυτή, μέσα από την οποία τιμά γυναίκες που έχουν διαπρέψει σε διάφορους τομείς της κοινωνικής μας ζωής, όπως τα γράμματα, τις τέχνες, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την πολιτική. Τη γυναίκα των γραμμάτων, τη συγγραφέα, τιμούμε σήμερα, μέσα από την εκδήλωση αυτή, στο πρόσωπο της κ. Αλκυόνης Παπαδάκη, για το σπουδαίο συγγραφικό της έργο. Και στο πρόσωπό της, τιμούμε όλες τις γυναίκες του κόσμου, που διαπρέπουν σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και αγωνίζονται καθημερινά στο στίβο της ζωής για μια καλύτερη και δίκαιη κοινωνία…»

 

Λόγω ασθένειας του δημάρχου Χαϊδαρίου κ. Μιχάλη Σελέκου χαιρετισμό εκ μέρους του δήμου απηύθυνε ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Βορρέας. Ακολούθησε ομιλία με θέμα: «Γράφοντας για το έπος της γυναικείας εμπειρίας», από τη βουλευτή και πρ. υπουργό κ. Σοφία Βούλτεψη, η οποία αναφέρθηκε στις γυναίκες συγγραφείς όλων των εποχών και το σπουδαίο συγγραφικό τους έργο. Για τη ζωή και το συγγραφικό έργο της κ. Αλκυόνης Παπαδάκη μίλησε στη συνέχεια η πρόεδρος του συλλόγου κ. Γεωργία Ερμίδου και ακολούθησε ανάγνωση αποσπασμάτων των βιβλίων της από το λυράρη του συλλόγου Ηλία Υφαντίδη και μέλη του χορευτικού του συλλόγου. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, τιμήθηκε στη συνέχεια η κ. Αλκυόνη Παπαδάκη από την πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου, ενώ τιμητική πλακέτα της πρόσφερε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Αιγάλεω κ. Ανδρέας Κλεισαρχάκης. Προς τιμήν της, μέλη των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου χόρεψαν στη συνέχεια παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς, συνοδευόμενα στη λύρα και το τραγούδι από τον Ηλία Υφαντίδη και στο νταούλι από τον Παναγιώτη Κοπαλίδη, ενώ μέλη του χορευτικού του Συλλόγου Κρητών Αιγάλεω, χόρεψαν παραδοσιακούς κρητικούς χορούς, τιμώντας την κρητική της καταγωγή, συνοδευόμενα στη λύρα από το Γιώργο Βλάσση και στο λαούτο από το Γιάννη Βλάσση και τη Μαρία Βλάσση.

 

Το εντυπωσιακό φινάλε της βραδιάς δόθηκε από τους άντρες και των δύο χορευτικών, χορεύοντας κότσαρι και πεντοζάλι, συνοδευόμενοι από τις λύρες του Πόντου και της Κρήτης μαζί.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η βουλευτής κ. Σοφία Βούλτεψη, ο αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Κώστας Βορρέας, οι επικεφαλείς όλων των δημοτικών παρατάξεων Χαϊδαρίου, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων, των πολιτιστικών σωματείων του Δήμου Χαϊδαρίου, εκπρόσωποι τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, φίλοι και μέλη του συλλόγου.

 

podioi 1

 

podioi 2

 

podioi 3

 

podioi 4

 

podioi 5

 

podioi 6

 

podioi 7

 

podioi 8

 

podioi 9

 

podioi 10

 

podioi 11

 

podioi 12

 

podioi 13

 

podioi 14

 

podioi 15

 

podioi 16

 

podioi 17

 

podioi 18

 

podioi 19

 

podioi 20

 

podioi 21

 

podioi 22

 

podioi 23

 

podioi 24

 

podioi 25

 

podioi 27

 

podioi 28

 

podioi 29

 

podioi 30

 

podioi 31

 

podioi 32

 

podioi 33

 

 

podioi 34