Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΛΥΡΑ” ΓΙΑ ΤΗ

“ΜΝΗΜΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ”

 

 

 

 

 

32

 

 

 

 

Ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου και ο Δήμος Χαϊδαρίου, στο πλαίσιο της 19ης Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, διοργάνωσαν εκδήλωση, την Κυριακή 28 Μαΐου 2017, τιμώντας τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, που χάθηκαν στις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου, κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού από τον τούρκικο εθνικισμό. Η εκδήλωση ξεκίνησε το πρωί στον Ι. Ναό Αγ. Ανδρέα, όπου τελέστηκε μνημόσυνο από τον π. Βλάσιο, στη μνήμη των νεκρών της γενοκτονίας. Στη συνέχεια ο π. Βλάσιος και η πρόεδρος του συλλόγου κ. Γεωργία Ερμίδου στο χαιρετισμό τους, αναφέρθηκαν στην ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου, στη γενοκτονία και στον ξεριζωμό που ακολούθησε, καθώς και στον αγώνα του οργανωμένου ποντιακού χώρου για την αναγνώρισή της από τη διεθνή κοινότητα και το τούρκικο κράτος. Το στόλισμα του δίσκου με τα κόλλυβα που μοιράστηκαν μετά το μνημόσυνο, το παραδοσιακό ποντιακό «σινίν», επιμελήθηκε ο Ηλίας Υφαντίδης, ο αγαπημένος Πόντιος καλλιτέχνης και λυράρης του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου. Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Χαϊδαρίου, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, το οποίο ξεκίνησε με το τραγούδι «Ο ήλιον πάει σην μάνανατ’» από τον Ηλία Υφαντίδη και συνεχίστηκε με ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Παρρέσα» της Ναννίνα Σακκά - Νικολακοπούλου, από την Άννα Καλαϊτζόγλου. Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε η γενική γραμματέας του συλλόγου κ. Χριστίνα Κοντού, ενώ στη συνέχεια το μέλος του συλλόγου κ. Ανδρέας Ανδρεάδης διάβασε ένα μικρό απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του πατέρα του Γιώργου Ανδρεάδη, αφιέρωμα στη μνήμη του και στη μνήμη των προγόνων μας που χάθηκαν. Ακολούθησε ομιλία με τίτλο: « 19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης και Περισυλλογής», από την πρόεδρο του συλλόγου κ. Γεωργία Ερμίδου, στην οποία αναφέρθηκε στον όρο γενοκτονία και στις πράξεις που στοιχειοθετούν το έγκλημα αυτό ενάντια στην ανθρωπότητα, όπως υιοθετήθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 9/12/1948, στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τις τραγικές επιπτώσεις που είχε στη ζωή και την πορεία τους μέσα στην ιστορία, στον ξεριζωμό όσων γλύτωσαν από τις βαρβαρότητες του τούρκικου εθνικισμού και την εγκατάστασή τους στη Μητέρα Ελλάδα, καθώς και στον αγώνα του οργανωμένου ποντιακού χώρου για την αναγνώριση της γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα και το τούρκικο κράτος.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Μιχάλης Σελέκος και ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος και Νήσων κ. Παναγιώτης Λεσγίδης. Στη συνέχεια τα μέλη των χορευτικών ομάδων του συλλόγου Βάλια Καραβά, Χριστίνα Κοντού, Σωτήρης Νταουλτζής και Ελένη Σταυρίδη παρουσίασαν το αφηγηματικό - μουσικό δρώμενο του Ηλία Υφαντίδη «Αχ, πατρίδα μ’ - πατρίδα μ’», με αφηγήτρια την Άννα Καλαϊτζόγλου.

Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Πόντιου Βυζαντινού Ακρίτα στην πλατεία Δημοκρατίας, από το δήμαρχο Χαϊδαρίου κ. Μιχάλη Σελέκο, την πρόεδρο του συλλόγου κ. Γεωργία Ερμίδου και το γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος και Νήσων κ. Παναγιώτη Λεσγίδη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Μιχάλης Σελέκος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βασίλης Παντελάρος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Κώστας Βορέας και Μόσχος Χουδελούδης, οι επικεφαλής των συνδυασμών «Πάμε να Ενώσουμε το Χαϊδάρι» κ. Ανδρέας Μποζίκας, «Χαϊδάρι Ξανά» κ. Βαγγέλης Ντηνιακός, «Πολίτες σε Δράση» κ. Θεόδωρος Σπηλιόπουλος, «Όραμα Δημιουργίας» κ. Ηρακλής Δρούλιας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Θερμού Ελένη, Δημουλά Μαρία, Παναγοπούλου Αλεξία, Ζώτος Ιωάννης, Γκανά - Ρηγάκη Αγγελική και Γεωργιάδη Ειρήνη, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος και Νήσων κ. Παναγιώτης Λεσγίδης. ο πρόεδρος του Χριστοδούλειου Ιδρύματος κ. Γιώργος Χριστοφοράκης, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων και άλλων πολιτιστικών φορέων του Χαϊδαρίου, ο Παναγιώτης Σιδηρόπουλος από το κοινωνικό δίκτυο BOOKIA, καθώς και φίλοι και μέλη του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου.

 

 

1

 

 

2

 

 

 

4

 

 

5

 

 

6

 

 

7

 

 

8

 

 

9

 

 

10

 

 

11

 

 

12

 

 

13

 

 

14

 

 

15

 

 

19

 

 

20

 

 

21

 

 

22

 

 

23

 

 

24

 

 

25

 

 

26

 

 

27

 

 

28

 

 

29

 

 

30

 

 

31