Το Θεατρικό Έργο του Δημήτρη Πατατζή
 “ΔΟΝ ΚΑΜΙΛΟ” στο Χαϊδάρι

 

Don Kamilo Arx

 

 

Το Κέντρο Λαογραφίας και Πολιτισμού Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με το Δήμο Χαϊδαρίου παρουσιάζει το Θεατρικό Έργο το Δημήτρη Πατατζή: “ΔΟΝ ΚΑΜΙΛΟ” το ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 στην Αίθουσα πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Χαϊδαρίου και ΩΡΑ 19.00 Μ.Μ. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Λίγα λόγια για το έργο:  Το βιβλίο “Ο μικρός κόσμος του ΔΟΝ ΚΑΜΙΛΟ” του Giovani Guareschi που το έγραψε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, είχε μεγάλη εκδοτική επιτυχία, ενώ έγινε και κινηματογραφική ταινία. Αυτό το βιβλίο υπήρξε η αφορμή για να εμπνευσθεί ο γνωστός μας μεταπολεμικός συγγραφέας Σωτήρης Πατατζής, το θεατρικό του έργο “ΔΟΝ ΚΑΜΙΛΟ”, έργο γραμμένο το 1958 ειδικά για τον μεγάλο μας κωμικό Μίμη Φωτόπουλο.

Υπόθεση του έργου: Ο “Δον Καμίλο” είναι ένας καθολικός κληρικός που συχνά μιλάει με την φωνή της συνειδήσεώς του, κατά δε την άποψη του έργου με τον Κύριο Ιησού Χριστό. ‘Ένας άνθρωπος συντηρητικών απόψεων και ταυτόχρονα ένα πρόσωπο μεγάλης ηθικής εμβέλειας που γίνεται, άθελά του, μέρος ενός παιχνιδιού εξουσίας με απρόβλεπτες συνέπειες. Η κατάσταση γίνεται περισσότερο εκρηκτική με την άφιξη του Καρδινάλιου αλλά ταυτόχρονα και της φανατικής κομμουνίστριας Ασπασίας, αδελφής του Δον Καμίλο. Παράλληλα, ο Πεπόνε εξυφαίνει πίσω από την πλάτη του Δον Καμίλο, τον ιστό ενός ερωτικού σκανδάλου, όπου θα πιαστεί από ματαιοδοξία, ανταποκρινόμενος στον έρωτα μιας νεαρής χήρας. Ο Καθολικός κληρικός δέχεται την χαριστική βολή, πληροφορούμενος ότι η ανιψιά του Τζούλια, αναθρεμμένη από τον ίδιο, είναι έγκυος από τον Μάριο, γιο του Πεπόνε.

 

Don Kamilo