ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ

 

 

 

 

 

 

ΤΟΥ «ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ» ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΣΑΒΡΑΜΗ

 

 

TOLMSAV

 

 

 

 

Σε ηλικία 94 ετών, «έφυγε» μία εμβληματική μορφή για την ιστορία της Προοδευτικής, ο Υποστράτηγος ε.α. Ευάγγελος Σαβράμης, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος του συλλόγου στα μέσα περίπου της δεκαετίας του 80.

 

Υπήρξε από τους μακροβιότερους - ίσως ο πρώτος σε διάρκεια - Έλληνες Αλεξιπτωτιστές, καθώς από το 1955 ως Αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι και σε μεγάλη ηλικία, ακόμη και μετά το πέρας της ενεργούς θητείας του, πραγματοποίησε κοντά στα 3.500 (!) άλματα…

 

Γεννημένος το 1926, απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων (τάξη 1949 ΣΣΕ), πραγματοποίησε το πρώτο του άλμα το 1956 σε ηλικία 30 ετών και συνέχισε μέχρι το 2009, δηλαδή σε ηλικία 83 ετών!

 

Ο Στρατηγός Ευάγγελος Σαβράμης, Καταδρομέας από την πρώτη μέρα υπηρεσίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις, γαλουχήθηκε δίπλα στον Ήρωα Έλληνα Αξιωματικό, Στρατηγό Ανδρέα Καλλίνσκη (έλαβε μέρος στο Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, στην Μικρά Ασία, στο μέτωπο του 40, στον Ιερό Λόχο της Μέσης Ανατολής και στις συγκρούσεις 46-49) ο οποίος ήταν και ο ιδρυτής των ΛΟΚ στην Ελλάδα. Στην πρώτη Σχολή Αλεξιπτωτιστών στην Ελλάδα που ίδρυσε ο Ανδρέας Καλλίνσκης, ο Ευάγγελος Σαβράμης ήταν παρών από την πρώτη μέρα δημιουργία τους (όπως και εκ των αρχικών στελεχών της νεοσχηματιζόμενης Ε΄ Μοίρας Καταδρομών), θεωρείται επίσης από τους κορυφαίους σκοπευτές των Ειδικών Δυνάμεων (Πρωταθλητής Σκοποβολής σε αγώνες του ΝΑΤΟ) και όπως γράψαμε και παραπάνω, κάνει το πρώτο του άλμα το 1956, ενώ διετέλεσε Διοικητής της Σχολής Αλεξιπτωτιστών το 1963. Το 1967 με την επιβολή της Χούντας, ο Ευάγγελος Σαβράμης διακόπτει στην στρατιωτική του διαδρομή και επιλέγει να ιδιωτεύσει, είτε ως υπάλληλος φαρμακείου, είτε ως υπάλληλος εργοστασίου παιχνιδιών για να επιζήσει. Επανέρχεται στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας (1974), διατελεί Υποδιοικητής της ΙΙΙ ΜΕΔ και ολοκληρώνει την ξεχωριστή διαδρομή του ως ΥΠΓΟΣ ε.α.

 

Στις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικά στις τάξεις των Καταδρομέων, είναι από τους πρωτοπόρους, όπου συνδυάζει τον αθλητισμό με την στρατιωτική θητεία, όπου δημιουργεί ομάδες (Σκοποβολή και Αλεξίπτωτο), οι οποίες λαμβάνουν μέρος σε αντίστοιχα στρατιωτικά πρωταθλήματα στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την υφήλιο.

 

Αυτό το μεράκι του για τον αθλητισμό, καθότι δημιουργικός και απίστευτα ενεργός, τον συντροφεύει πάντα. Χωρίς να είναι από τον Κορυδαλλό, είναι φανατικός οπαδός της Προοδευτικής, ενώ θεωρείται και από τους ιδρυτές της ποδοσφαιρικής ομάδας Προοδευτικής Περάματος στα Γιάννενα το 1968. Ο ίδιος, δίνει αδιάλειπτα το παρών σε αγώνες αλεξιπτώτου σε όλο τον κόσμο, για 15 χρόνια ήταν Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αεραθλητισμού, ενώ λίγο μετά το 1980 και αφού είχε αποστρατευθεί αναλαμβάνει για μερικά χρόνια Πρόεδρος της Προοδευτικής, όταν αυτή έπαιζε στην Β΄ Εθνική.

 

Αξιοσημείωτα είναι, όμως, και άλλα στοιχεία από την διαδρομή του αείμνηστου «Στρατηγού» της Προοδευτικής στον ευρύτερο χώρο του αθλητισμού. Ήδη το 1981 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αθλητισμού, το 1985 ήταν Γραμματέας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου, το 1986 Γενικός Διευθυντής Αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Εφήβων – Νεανίδων, μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού (IAAF), μέλος του ΣΕΓΑΣ (αποχώρησε από το ΔΣ το 1995), Πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Πρόεδρος του ΣΕΦ, Πρόεδρος του ΟΑΚΑ, Γενικός Διευθυντής 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού «ΑΘΗΝΑ 1997», Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Πανιώνιος, ενώ το 1998 η ΠΑΕ Άρης – επί ιδιοκτησίας Δημήτρη Κοντομηνά – τον είχε προτείνει για Πρόεδρο της ΕΠΑΕ.

 

Καλό Ταξίδι Στρατηγέ!



 

 

 

athina97

 

 

 

ΑΝΩΘΕΝ ΦΩΤΟ: Από δεξιά, ο Ευάγγελος Σαβράμης, ο Βουλευτής Αχαϊας και τότε Υφυπουργός Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Φούρας και ο δημοσιογράφος, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος.

 

 

 

MAMOK