ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

 

ΔΗΜ. ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ "ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ"


“ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΞΕ, ΓΕΛΑΣΕ”

 

Ο Γιάννης Γκίκας, είναι αυτό που λένε “ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας”. Αυτή είναι η πρώτη εντύπωση που σχηματίζει κανείς, όταν τον γνωρίσει.
Αρκούν όμως λίγα λεπτά της ώρας, για να καταλάβεις ότι έχεις να κάνεις με έναν ιδιαίτερα προικισμένο τεχνοκράτη που μιλάει λίγο αλλά κάνει πολλά.
Γνωρίζει σε βάθος την τοπική αυτοδιοίκηση, τη γειτονιά του το Αιγάλεω και δίνει λύσεις.


Kύριε Γκίκα, θα θέλαμε με μία λέξη να χαρακτηρίσετε, τον κύριο άξονα του προγράμματός σας.
-Aυτό που αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο του προγράμματος μας, είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη.
Το Αιγάλεω από πρωτεύουσα πόλη της Δυτικής Αθήνας, έγινε πρωταθλήτρια της απαξίωσης, της παρακμής και της μιζέριας.
Οι δημότες τρέχουν απεγνωσμένα να καλύψουν μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, βασικές βιοτικές ανάγκες τους. Όποιος δεν το βλέπει ή είναι τυφλός ή έχει πολιτική αναπηρία.


Η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών δεν αφορά όμως την κεντρική εξουσία;
-H καθημερινότητα του δημότη δεν αφορά μόνο την κεντρική εξουσία.
Εξαρτάται και από την πρόθεση προσφοράς της δημοτικής αρχής. Και θα σας πω ένα παράδειγμα. Πολλοί συμπολίτες μας στο Αιγάλεω, κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, επειδή ανήκουν σ’ αυτό που λέμε “υπερχρεωμένα νοικοκυριά”. Αυτό οφείλεται είτε σε άγνοια του προστατευτικού νόμου- κανείς δεν γεννήθηκε δικηγόρος – είτε εξαιτίας της οικονομικής τους αδυναμίας, αδυνατούν να απευθυνθούν σε ένα δικηγορικό γραφείο. Οφείλουμε να τους προστατεύσουμε. Ήδη διαθέτουμε δικηγόρους που προτίθενται ανιδιοτελώς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Η ικανότητα οργάνωσης είναι κάτι που χαρακτηρίζει τη διαδρομή αλλά και το επάγγελμά μου.


Δηλαδή;
-Δηλαδή ως νέα δημοτική αρχή, θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να προσφέρουμε δωρεάν νομική προστασία στους δημότες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.
Το Αιγάλεω δεν μπορεί να μετατραπεί σε “ανθρωποσφαγείο”, δεν μπορεί να γίνει ο “ο λάκκος των λεόντων”.


Υπάρχουν όμως και οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που φυτοζωούν ή κλείνουν.
-Το γνωρίζω. Έχουμε πει παλαιότερα, ότι δεν είμαστε και δεν θέλουμε να γίνουμε μαθητευόμενοι μάγοι. Δεν κρατάμε κανένα μαγικό ραβδάκι κάποιας νεράιδας των παραμυθιών. Θα πάρουμε πρακτικά, άμεσα μέτρα, για την ανακούφιση των ασθενέστερων που συγκυριακά έχουν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση.
Ήδη έχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά μας την απόφασή μας για την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του δήμου και την τόνωση της κοινωνικής δράσης των κινήσεων αλληλεγγύης και της Εκκλησίας.
Όλοι, μα όλοι, οι συμπολίτες μας πρέπει να έχουν πρόσβαση στα βασικά αγαθά, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, την τροφή και την υγειονομική περίθαλψη. Κανείς δημότης δεν θα νοιώθει μόνος. Το λέμε και το εννοούμε!


Η τελευταία φράση σας, ακούγεται περισσότερο, ως ευχολόγιο.

-Δεν είναι ευχολόγιο. Είναι απόφασή μας. Ήδη έχουν δημιουργηθεί, εξαιτίας της κρίσης, κάποιες στοιχειώδεις κοινωνικές υπηρεσίες.
Εμείς θα ενισχύσουμε το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο και τα δημοτικά ιατρεία.
Και κάτι που θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό.
Θα στηρίξουμε και θα επεκτείνουμε τον εθελοντισμό. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος. Ο καθένας μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες από το περίσσευμα του χρόνου του.
Ήδη για να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα, πολλοί καθηγητές και φοιτητές από τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, σε συνάντηση που είχα μαζί τους εξεδήλωσαν την πρόθεσή τους, για δωρεάν παροχή μαθημάτων στους μαθητές του Αιγάλεω.
Οι νέοι άνθρωποι πρωτοστατούν στο πρόγραμμά μας.
Όλα τα παιδιά του Αιγάλεω, πρέπει να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό φροντιστήριο.


Πολλοί λένε ότι ο συνδυασμός σας “ΣΥΜΜΑΧΙΑ για το Αιγάλεω” αναπτύσσει μια μεγάλη δυναμική.
-Eμείς κάνουμε πρωταθλητισμό, κατά της μιζέριας, της οικονομικής ανέχειας, κατά της φτωχοποίησης των προσφερομένων υπηρεσιών εκ μέρους του δήμου. Είμαστε ταγμένοι στο βωμό της εξυπηρέτησής του πολίτη και της ανάπτυξης της πόλης μας.


Πολλοί λένε, ότι ο στίβος της πολιτικής έχει πολλά κοινά με τον στίβο του αθλητισμού.
-Σωστά. Εμείς κάνουμε πρωταθλητισμό για τη λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας.
Στο βάθρο των νικητών, κανείς δεν θυμάται το δεύτερο.