«FRANCE 24»: OΙ ΝΤΟΠΙΟΙ

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Διεθνές έγινε ήδη το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την δίκη της Χρυσής Αυγής στον Κορυδαλλό.
Σε ρεπορτάζ του «France 24» αναδεικνύονται οι φόβοι των Κορυδαλλιωτών για την εν λόγω δίκη καθώς και του Δήμου Κορυδαλλού,  που έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να μην πραγματοποιηθεί τελικά στην πόλη μας.
Παραθέτουμε σχετικό ρεπορτάζ :

 

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΑΥΤΟ «ΠΑΡΑΠΑΕΙ»
Το France 24 για τη δίκη της Χ.Α.:

Γιατί δεν πρέπει να γίνει στον Κορυδαλλό

«Στη σκιά της ελληνικής φυλακής, οι ντόπιοι φοβούνται τη δίκη της Χρυσής Αυγής» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ «France 24» το οποίο αναδημοσιεύει ένα οδοιπορικό στη γειτονιά του Κορυδαλλού από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναδεικνύοντας τη ζωή των κατοίκων δίπλα στις μεγαλύτερες φυλακές της χώρας.

«Έμαθαν να ζουν με περισσότερους από 2.000 φυλακισμένους στην πόρτα τους, κάποιοι από τους οποίους είναι διαβόητοι εξτρεμιστές και αμείλικτοι δολοφόνοι» γράφει ο απεσταλμένος του γαλλικού δικτύου στην Ελλάδα Γιάννης Χαδούλης ο οποίος σχολιάζει πως παρά το γεγονός πως έχουν πια συνηθίσει τη ζωή δίπλα από τις φυλακές, πλέον «για εκείνους με τα σπίτια και τις επιχειρήσεις κάτω από τα ψηλά τείχη των φυλακών Κορυδαλλού, του σημαντικότερου σωφρονιστικού καταστήματος στη χώρα, η διεξαγωγή της μεγαλύτερης δίκης στην Ελλάδα εδώ και μια δεκαετία παραπάει».

Στις 20 Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής με περίπου 70 μέλη της στο εδώλιο με την κατηγορία της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση με σειρά εγκλημάτων στην πλάτη τους, μεταξύ των οποίων και δύο δολοφονίες.


Οι κάτοικοι της περιοχής φοβούνται για επεισόδια αναφέρουν τα France 24 και AFP, καθώς ήδη αντιφασιστικές οργανώσεις έχουν προαναγγείλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις φυλακές την ημέρα της έναρξης της δίκης.

«Η δίκη δεν μπορεί να διεξαχθεί εδώ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη δίκη στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια. Θα διαρκέσει τουλάχιστον 18 μήνες. Θα σημειώνονται συγκεντρώσεις από αντιφασιστικές οργανώσεις και πιθανόν και από υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής» δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης.

   

Η δίκη δεν μπορεί να διεξαχθεί εδώ

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κορυδαλλού, η αστυνομία προκειμένου να κρατήσει χωριστά τις οργανώσεις των διαφορετικών ιδεολογιών, ώστε να αποφευχθούν τα επεισόδια, θα γεμίσει την περιοχή με οδοφράγματα, κάνοντας δυσκολότερη τη ζωή των κατοίκων καθώς όλα θα γίνουν μία ανάσα από σχολικά συγκροτήματα. «Πώς μπορεί η πόλη να λειτουργήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες;» αναρωτιέται ο κ. Κασιμάτης ο οποίος «χαίρει της στήριξης και όμορων δήμων αλλά και τοπικών βουλευτών » σχολιάζει ο δημοσιογράφος του AFP.

Το γαλλικό δίκτυο υπενθυμίζει στο κοινό του πως περίπου πριν από μία δεκαετία, στις φυλακές Κορυδαλλού είχε διεξαχθεί μια ακόμη δίκη-σταθμός στα δικαστικά χρονικά της Ελλάδος, αυτή της «17 Νοέμβρη». Ωστόσο, τότε τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά, αναφέρει ο Χαδούλης ο οποίος τονίζει ότι όποτε μέλος ή βουλευτής της Χρυσής Αυγής εμφανίστηκε στο δικαστήριο κατά τους τελευταίους μήνες, τον περίμεναν εκατοντάδες υποστηρικτές του κόμματος.

 

Η παραδοχή Παρασκευόπουλου

Μάλιστα, στο ρεπορτάζ του γαλλικού πρακτορείου αναφέρεται πως ακόμη και «ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος παραδέχθηκε τον προηγούμενο μήνα μέσα στο κοινοβούλιο ότι η επιλογή του χώρου ήταν “προβληματική” καθώς η αίθουσα του δικαστηρίου μέσα στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού είναι πολύ μικρή για να φιλοξενήσει μια δίκη παγκόσμιου ενδιαφέροντος», ωστόσο «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή».

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος παραθέτει τις κατηγορίες που βαρύνουν τους κατηγορουμένους κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και του Πακιστανού μετανάστη Λουκμάν Σεχζάτ, αλλά και στον ρόλο του αρχηγού της οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου. Ο απεσταλμένος του δικτύου στην Ελλάδα τονίζει ότι «ορισμένοι εκ των κατηγορουμένων, στους οποίους συγκαταλέγονται και αστυνομικοί αντιμετωπίζουν κάθειρξη μέχρι και 20 χρόνια, αν καταδικαστούν».

Παράλληλα, στο ρεπορτάζ τονίζεται και η τεράστια άνοδος των ποσοστών του «ξενοφοβικού και αντισημιτικού κόμματος» από το 2012 και μετά, ως αποτέλεσμα της τεράστιας οικονομικής κρίσης που βιώνει από το 2009 η Ελλάδα.