ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ:

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥΣ ΩΦΕΛΕΙ

ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΒΑΡΒΑΡΙΩΤΕΣ

ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ;

 

 

 

 

 

Στα πλαίσια εκδήλωσης, που διοργάνωσε ο Δήμος Αγ.Βαρβάρας την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2025 στο κινηματοθέατρο¨Γιάννης Ρίτσος¨, έλαβε χώρα ενημέρωση των γονέων και μαθητών με θέμα τα Πειραματικά Σχολεία της πόλης καθώς και συζήτηση για επίλυση αποριών.

 Κατά την διάρκεια της παραπάνω ενημέρωσης/συζήτησης από τα λεχθέντα των αρμοδίων στελεχών του Υπ. Παιδείας,της Αντιδημάρχου Παιδείας,του προέδρου του Συλλόγου Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, μεμονομένων γονέων καθώς και των αναγραφομένων στην επίσημη ιστοσελίδα(τελευταία ενημέρωση 25/2/25) της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων(ΔΕΠΠΣ,  μεταξύ άλλων προκύπτουν τα ακόλουθα:

 

α. Η εισαγωγή των μαθητών στα ΠΕΙ.Σ γίνεται με κλήρωση ενώ η συμμετοχή στην κλήρωση δεν εξαρτάται από τον τόπο διαμονής των μαθητών.

 β. Η εισαγωγή των μαθητών οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΠΕΙ.Σ σε συνδεδεμένο ΠΕΙ.Σ επόμενης βαθμίδας γίνεται χωρίς να διενεργηθεί νέα κλήρωση. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται για την συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν στην εισαγωγική τάξη του σχολείου της επόμενης βαθμίδας.

 γ.  Υφίστανται εννέα(9) Πειραματικά Λύκεια στον Νομό Αττικής όπου ένα εξ αυτών είναι το 2ο Πειραματικό Λύκειο Αγ. Βαρβάρας.Αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι στους όμορους δήμους δεν λειτουργεί κανένα. Δες σχετικό πίνακα σε ιστοσελίδα της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων(ΔΕΠΠΣ).  

 δ. Η ίδρυση ΠΕΙ.Σ στην Αγία Βαρβάρα περιλαμβανόνταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής όπως ρητώς  διατύπωσε η Αντιδήμαρχος Παιδείας. Κατά συνέπεια η υλοποίηση της εν λόγω προεκλογικής δέσμευσης αποτέλεσε βασική επιδίωξή της. Παράλληλα διαβεβαίωσε οτι η κάλυψη των αναγκών(αίθουσες, υποδομές κ.λ.π) μόνο από το 1ο Λύκειο Αγ. Βαρβάρας δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα διότι την δεδομένη στιγμή  υπάρχουν πολλές κενές αίθουσες.   

Μετά τα παραπάνω συνάγονται τα παρακάτω συμπεράσματα/προβληματισμοί:

       α. Η πιθανότητα κλήρωσης Αγιοβαρβαριώτη μαθητή ώστε να εισαχθεί στα Πειραματικά Σχολεία του Δήμου συν τω χρόνω θα είναι πολύ μικρή έως και αμελητέα διότι:

 

 

 

Εξαίρεση ίσως αποτελέσουν,για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα, οι μαθητές που φοιτούν  σήμερα στα 13ο Νηπιαγωγείο και 8ο   Δημοτικό σχολείο αφού θα είναι συνδεδεμένα από το 2025-26 με το 3ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο. Εκτίμησή μου και όχι βεβαιότητα, αφού δεν έχω τα στοιχεία, είναι ότι σήμερα η πλειονότητα των μαθητών του εν λόγω νηπιαγωγείου και δημοτικού είναι κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας.   

 

       β. Αφαιρούνται κτιριακές υποδομές, στην περίπτωση των Λυκείων το 50%, που λειτουργούσαν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των μαθητών της Αγίας Βαρβάρας. Παρά τις διαβεβαιώσεις, της Αντιδημάρχου Παιδείας, για το αντίθετο το γεγονός αυτό ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα ιδιαιτέρως στην φοίτηση των μαθητών του Λυκείου λόγω έλλειψης κτιριακών εγκαταστάσεων .

    
     γ. Δημιουργείται εύλογα ο προβληματισμός σε τι οφείλεται η ύπαρξη κενών θέσεων στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλης; Έχει διερευνηθέι/μελετηθεί επαρκώς εάν υπάρχει πραγματική αναντιστοιχία των εν δυνάμει μαθητών γυμνασίου και λυκείου με τις υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις;Μήπως μαθητές και γονείς καταφεύγουν σε άλλες λύσεις(π.χ ιδιωτικά σχολεία, μετεγγραφές σε δημόσια σχολεία γειτονικών δήμων κ.λ.π) λόγω απαξίωσης της δημόσιας παιδείας ;  Στην περίπτωση που μελλοντικά βελτιωθεί το επίπεδο της εκπαίδευσης,αυξηθεί ο πληθυσμός της περιοχής και κατά συνέπεια οι μαθητές που θα επιθυμούν να φοιτήσουν στο Λύκειο της πόλης, έχει μελετηθεί πως θα εξασφαλισθεί αυτό το ΄δικαίωμα αφού θα έχουν απομειωθεί οι δυνατότητες σε κτιριακές εγκαταστασεις με την μετατροπή του 2ου Λυκείου σε πειραματικό;

    δ. Οι γειτονικοί δήμοι επέδειξαν ενδιαφέρον για την ίδρυση ΠΕΙ.Σ και δεν το πέτυχαν; Το επικρατέστερο είναι να μην επέδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον.Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς π.χ το Περιστέρι ή το Αιγάλεω που έχουν υπερπολλαπλάσια σχολεία γιατί δεν έχουν καθόλου ΠΕΙ.Σ. ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΩΣ ΕΝΝΟΟΥΜΕΝΗ  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ.    

 

Ως εκ τούτων καταδεικνύεταιη ότι η ίδρυση Πειραματικών Σχολείων στην Αγία Βαρβάρα θα ωφελήσει τους μαθητές που θα φοιτήσουν σ΄αυτά, οι οποίοι κατά την πλειονότητά τους θα είναι από άλλες περιοχές και όχι τους Αγιοβαρβαριώτες μαθητές και τους γονείς τους.

 

 Νίκος Γεωργόπουλος ,  8/3/2025