dimotiki astynomia

 

ΤΗΝ ΜΗ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Ο Δ. ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Στην εισήγησή του για την επανασύσταση, ή μη της Δημοτικής Αστυνομίας στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παντελής Πρεντάκης, ζήτησε την μη επανασύσταση της υπηρεσίας. Επιχειρηματολογώντας είπε, μεταξύ άλλων, ό,τι πλέον οι αρμοδιότητες –βάσει νόμου- ασκούνται από την Ελληνική Αστυνομία ενώ έχουν ανατεθεί και σε υπαλλήλους του Δήμου. Επιπλέον, στην εισήγηση και στην τελική απόφαση, ελήφθη υπόψη ό,τι οι αιτήσεις από δημοτικούς αστυνομικούς που έχουν κατατεθεί στη Δ/νση Διοικητικών Οικονομικών Υπηρεσιών και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού του Δήμου για επανατοποθέτηση στη θέση που κατείχαν πριν την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, (πριν την 23η.9.2013), περιορίζονται σε μόλις… δύο!!!

Να σημειωθεί, ό,τι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, για την μη επανασύσταση της εν λόγω υπηρεσίας, ήταν ομόφωνη.

 

 

Ολόκληρη η εισήγηση του Αντιδημάρχου για το θέμα, έχει ως εξής:

«Κύριοι Σύμβουλοι,

Όπως είναι γνωστό, με την παρ.1 του άρθρου 81 του Ν.4172/2013 προβλέφθηκε η κατάργηση από την 23η.9.2013, της Δημοτικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα η κατάργηση των θέσεων του κλάδου ΠΕ Δημοτικής Αστυνομίας, ΤΕ δημοτικής Αστυνομίας, ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας και ΥΕ Δημοτικής Αστυνομίας.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 81 του Ν.4172/2013 οι αρμοδιότητες που είχαν ανατεθεί με διατάξεις νόμων ή κανονιστικών πράξεων στη δημοτική αστυνομία ασκούνταν από τις 23.9.2013 από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.). Με την υπ’ αριθ. 92/2014 απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την παράλληλη άσκηση κάποιων αρμοδιοτήτων από υπαλλήλους του Δήμου, κατόπιν ορισμού αυτών με απόφαση του Δημάρχου (487/2014 απόφαση

δημάρχου). Συγκεκριμένα, με την απόφαση 92/2014 το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 81 παρ. 4 του ν.4172/2013 εγκρίνει την άσκηση παράλληλα με την Ελληνική Αστυνομία των κάτωθι αρμοδιοτήτων:

1. ‘Έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν την κατάληψη κοινοχρήστων χώρων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εμπορικά καταστήματα καθώς και την διενέργεια αυτοψίας σε οικίες και καταστήματα για να διαπιστωθεί η χρήση ή μη αυτών.

2. ‘Έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές.

3. Την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στην υπαίθρια διαφήμιση, καθώς και τον έλεγχο της τήρησης ειδικότερων προδιαγραφών κατασκευής και προϋποθέσεων τοποθέτησης διαφημιστικών πλαισίων, που τυχόν έχουν τεθεί με τοπικές κανονιστικές αποφάσεις, από τις δημοτικές και κοινοτικές αρχές.

4. Την εκτέλεση των διοικητικών κυρώσεων, (εξαιρουμένων αυτών που εκτελεί ήδη με το Α 57 του Ν. 4249/14 (ΦΕΚ 73/24.03.2014) η Ελληνική Αστυνομία και αφορούν τις παραβάσεις που βεβαιώνονται από τους αστυνομικούς) που αφορούν τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για παραβάσεις που βεβαιώνουν άλλα ελεγκτικά όργανα πέραν της Ελληνικής Αστυνομίας (Υγειονομικό, Πολεοδομία, κ.α), των οποίων την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας χορηγεί η Δημοτική Αρχή.

Μέλη Επιτροπής:

1) Λιάρος Κουμής με αναπληρώτρια την Δημητροπούλου Ευαγγελία 2) Μαυροπούλου Ελένη με αναπληρώτρια την Βασιλοπούλου Χριστίνα 3) Οικονόμου Γεώργιος με αναπληρωτή τον Γεωργίτση Στυλιανό 4) Σκατζής Νικόλαος με αναπληρωτή τον Πολύδωρα Γεώργιο

Οι υπάλληλοι που θα τους ανατεθούν οι παραπάνω αρμοδιότητες θα εργάζονται εντός και εκτός γραφείων της Υπηρεσίας τοποθέτησής τους , ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και τα ειδικά καθήκοντα που θα τους ανατεθούν με Απόφαση Δημάρχου.

Η Ελληνική Αστυνομία παρέχει συνδρομή στην ανωτέρω επιτροπή κατά την άσκηση του έργου της και ειδικότερα σε προγραμματισμένους ελέγχους της ή σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπου τούτο προβλέπεται.

Όλες οι υπόλοιπες αρμοδιότητες της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας, πλην αυτών που αναφέρονται ανωτέρω, θα ασκούνται από την Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4172/2013. Η θητεία της παραπάνω επιτροπής λήγει πάντοτε με τον ορισμό νέας επιτροπής. Με το άρθρο 19 του Ν.4325/2015 προβλέφθηκε η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας και η επαναφορά των υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα στις επανασυσταθείσες θέσεις τους. Ωστόσο, στην παρ.3β του εν λόγω άρθρου προβλέπεται ότι: «Με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να αποφασιστεί η μη επανασύσταση Υπηρεσίας Δημοτικής Αστυνομίας. Στην περίπτωση αυτή οι θέσεις δημοτικών αστυνομικών που είχαν επανασυσταθεί καταργούνται και όσοι τις κατείχαν κατατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες των οικείων δήμων με βάση τα τυπικά τους

προσόντα είτε και εφόσον έχουν τοποθετηθεί λόγω άλλης ρύθμισης (π.χ. εξαίρεσης από τη διαθεσιμότητα, ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα, μετάταξη κ.λπ.) σε θέση άλλου κλάδου μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις αυτές εφόσον το επιθυμούν ή με αίτηση που κατατίθεται μέσα σε 10 ημέρες από την δημοσιοποίηση της Απόφασης του δημοτικού Συμβούλιου, να καταλάβουν θέσεις από τις προβλεπόμενες των εδαφίων β', γ' και δ' της παραγράφου 2.

[...] Στην περίπτωση -η επανασύστασης κατά τα προαναφερόμενα της δημοτικής Αστυνομίας παρέχεται η δυνατότητα στα δημοτικά Συμβούλια με Απόφασή τους να καθορίζουν τις αρμοδιότητες που έχουν σχέση με την εύρυθμη λειτουργία της πόλης τους (κατάληψη πεζοδρομίων, εφαρμογή κανονιστικών αποφάσεων δημοτικού Συμβουλίου κ.λπ.) και δεν θα ασκούνται από την Ελληνική Αστυνομία, τις διευθύνσεις και τους επιφορτιζόμενους διοικητικούς υπαλλήλους που θα τις ασκούν, με ταυτόχρονη αποτύπωσή τους στους Εσωτερικούς Οργανισμούς Λειτουργίας των δήμων. 3γ) Οι μονάδες από υπαλλήλους του δήμου που είχαν συσταθεί με αποφάσεις του δημοτικού Συμβουλίου για την άσκηση αρμοδιοτήτων δυνάμει της παρ.4 του άρθρου 81 του Ν. 4172/2013, καταργούνται, διατηρούνται ή συγχωνεύονται με τις μονάδες που θα απαρτίζουν την Υπηρεσία δημοτικής Αστυνομίας μετά από σχετική τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του οικείου δημου[....].

Σύμφωνα με τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αιτήσεις από δημοτικούς αστυνομικούς που έχουν κατατεθεί στη Δ/νση Διοικητικών Οικονομικών Υπηρεσιών και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ανθρώπινου δυναμικού του δήμου μας για επανατοποθέτηση στη θέση που κατείχαν πριν την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, (πριν την 23η.9.2013), περιορίζονται σε δύο, καλώ το δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά με:

1. Τη μη επανασύσταση της δημοτικής Αστυνομίας στο Δήμο μας.

2. Τη συνακόλουθη κατάργηση των θέσεων της Δημοτικής Αστυνομίας, που επανασυστήθηκαν αυτοδικαίως με το άρθρο 19 του Ν.43 25/2015

3. Την κατάταξη σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις εργασίας με βάση τα τυπικά τους προσόντα όσων από τους παραπάνω υπαλλήλους έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον με εμπρόθεσμη αίτησή τους στην αρμόδια Δ/νση του Δήμου μας.

4. Τη διατήρηση σε ισχύ της υπ’ αρ. 92/2014 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου».