kanelopoulos arxiki

 

Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ.

 

Οι Εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ανέδειξαν νικητή τον Σύριζα. Στην Β’ Αθήνων ο Συριζα συγκέντρωσε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά του. Στο παρόν άρθρο θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στον Δήμο Αιγάλεω.
Με την βοήθεια των γραφημάτων θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα.
Αυξομειώσεις των ποσοστών και Παρασταση Νίκης.

 

Σύχνα ακούμε στις δημοσκοπήσεις τον όρο “παρασταση νίκης”.Οι δημοσκόποι τον χρησιμοποιούν για να δείξουν την άνεση με την οποία θα κερδίσει το πρώτο κόμμα. Στην περίπτωση των εκλογών του Ιανουρίου του 2015, αλλά και του Ιουνίου 2012, η παράσταση νίκης έπαψε να ένας πλασματικός δημοσκοπικός όρος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Αιγάλεω όπου ο Σύριζα κέρδισε με διαφορά 24.28 μονάδων συγκεντρώνοντας το 43% των συνολικών ψήφων (βλέπε σχετικά Γράφημα 3 και Γράφημα 1). Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2012, ο Σύριζα αύξησε κατά 5.95 την διαφορά από την Νέα Δημοκρατία , η οποία με την σειρά της υποχώρησε κατά 0,82 % (βλεπε Γραφήματα 1, 2 και 3)
Από τα υπόλοιπα κόμματα μόνο το ΚΚΕ αύξησε τα ποσοστά του κατά 1.55. Το ΠΑΣΟΚ απώλεσε το 5,77 της εκλογικής του δύναμης. Δεύτερο σε απώλεια δύναμης είναι το συγκυβερνόν κόμμα των ΑΝΕΛ, που έχασε το 2.74 των δυνάμεων. Τέλος, η Χρυσή Αυγή έχασε το 1,66 της εκλογικής της
δυνάμης.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ- ΔΙΑΣΠΑΣΗ: Δεξιά - Κέντρο - Αριστερά.

Όπως βλέπουμε στο Γράφημα 4, η μετριοπαθής δεξιά του Γιωργου Καρατζαφέρη -ΛΑΟΣ απέσπασε το 0,95% (Ιούνιος του 2012: 1.56) ενώ η ακροδεξιά της Χρυσής Αυγής ελάβε ποσοστό 6,69% (ενώ το 2012 έλαβε 7.85).
Στο Γράφημα 5 φαίνεται η πολυδιάσπαση του Κεντρου. Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ και ΠΑΣΟΚ έλαβαν από κοινού 10.68. Σε περίπτωση που το ΠΟΤΑΜΙ και το ΚΙΔΗΣΟ δεν είχαν δημιουργηθεί, τότε οι ψήφοι θα κατευθύνονταν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ. Η Ένωση Κεντρώων του Βασιλή Λεβέντη πενταπλασίασε τα ποσοστά της και απο το 0.37 έφτασε στο 1,78. Η ΝΔ συγκράτησε τις δυνάμεις της χάρη στον πετυχημενο εκβιασμο του εκλογικού σώματος από τον Αντώνη Σαμαρά.
Η Αριστερά, όπως φαίνεται και στο Γραφημα 6, κατάφερε να διευρήνει τα ποσοστά της σε σχέση με το 2012. Η εξωκοινοβουλευτική αριστερά συγκέντρωσε το ποσοστό της τάξης του 1.48. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διπλασίασε τα ποσοστά της και έφτασε στο 0.81.

Ιωάννης Κανελλοπουλος.
Πολιτικός Επιστήμων- Νομικός Επιστήμων.

kanelopoulos arxiki

kanelopoulos e

 

 

kanelopoulos d

 

kanelopoulos c

 

kanelopoulos b

 

kanelopoulos a