ΝΕΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ

 

Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής,

ο ΠΕΣΥΔΑΠ στήνει  νέες δεξαμενές

για ελικόπτερα στο όρος Αιγάλεω

 

 

 

PST 1674

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με τις υπογραφές του προέδρου του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρη Γουρδομιχάλη και του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, τέθηκε σε ισχύ η προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δύο φορέων, για την εγκατάσταση τριών ακόμα μεγάλων υδατοδεξαμενών ανοιχτού τύπου στο όρος Αιγάλεω, ώστε σε περίπτωση δασικής φωτιάς να ανεφοδιάζονται τα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

 

Η Περιφέρεια Αττικής θα χρηματοδοτήσει με 100.000 ευρώ την προμήθεια των δεξαμενών, ενώ ο ΠΕΣΥΔΑΠ θα αναλάβει την εγκατάσταση, την συντήρηση και τον συνεχή ανεφοδιασμό τους με νερό, μέσω της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας.

 

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γρ. Γουρδομιχάλης, οι δεξαμενές θα έχουν εγκατασταθεί στο βουνό μέσα στο επόμενο τρίμηνο, και σε κάθε περίπτωση πριν από την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου.

 

Υπενθυμίζεται ότι λίγες εβδομάδες πριν, το σχέδιο του ΠΕΣΥΔΑΠ είχε εγκρίνει πλήρως με την υπογραφή αντίστοιχων συμβάσεων και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, κάτι που θεσμικά ήταν απαραίτητο για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση τους.

 

Καθώς οι δύο από τις τρεις δεξαμενές πρόκειται να τοποθετηθούν από τον ΠΕΣΥΔΑΠ σε περιοχές του βουνού που έχουν χαρακτηρισθεί ως «Καταφύγια Άγρια Ζωής», δικαίωμα σχετικής υπογραφής είχε μόνο ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ο οποίος και συναίνεσε για την εκτέλεση του έργου.

 

Στη χθεσινή συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, την αντιπροσωπεία του ΠΕΣΥΔΑΠ αποτελούσαν ο πρόεδρος του Γρ Γουρδομιχάλης, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Μιχάλης Ευθυμιάδης και Γιώργος Γκόγκος καθώς και ο Γ.Γ. του ΠΕΣΥΔΑΠ Γιώργος Κατσαντώνης.

 

 

PST 1769

 

 

 

 

 

 

 

 

Από πλευράς Περιφέρειας, εκτός από τον κ. Πατούλη παρούσα στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ήταν και η αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Αντωνάκου, όπως και ο περιφερειακός σύμβουλος Πειραιά Σταύρος Βοϊδονικόλας.

 

Με χωρητικότητα 200 κυβικών νερού η κάθε μία, οι τρεις μεγάλες δεξαμενές θα είναι έτσι σχεδιασμένες, ώστε να παρέχουν την δυνατότητα γρήγορου και ασφαλούς ανεφοδιασμού των εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής που θα χρειαστεί να επιχειρήσουν στον ορεινό όγκο.

 

Το πόσο πολύτιμες είναι αυτού του είδους οι ανοιχτές υδατοδεξαμενές για την προστασία και την πυρασφάλεια του όρους Αιγάλεω, αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια του προηγούμενου καλοκαιριού, όταν αντίστοιχη δεξαμενή του ΠΕΣΥΔΑΠ αποδείχθηκε καθοριστικής σημασίας για την κατάσβεση … των 11 πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν, φέτος, σε περιοχές του βουνού.