ΕΠΑΛ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ... ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

 

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΠΑΛ Κορυδαλλού, «Σπύρος Γυρούκης» 450 μαθητές της Β & Γ Λυκείου του ΕΠΑΛ Κορυδαλλού είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη με αφορμή την ομιλία του για την «Προληπτική παρέμβαση για το κάπνισμα». Η ομιλία έγινε με αφορμή τον κύκλο δράσεων του ΕΠΑΛ σχετικά με τις κάθε είδους ουσίες που περιτριγυρίζουν τους μαθητές. Οι δράσεις αυτές γίνονται με την υποστήριξη σύσσωμης της σχολικής κοινότητας, του Διευθυντή, του συλλόγου εκπαιδευτικών, του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου & του συλλόγου γονέων & κηδεμόνων.

Ο καθηγητής Μπεχράκης MD, PhD (McGill), FCCP, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, ερευνητής στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, μεταξύ άλλων είναι Πρόεδρος της Εθνικής Eπιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος καθώς και διεθνούς δικτύου EuropeanNetworkforSmokingandTobaccoPrevention

Η ημερίδα έγινε υπό την αιγίδα του Tμήματος Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Κορυδαλλού και το συντονισμό είχε ο Δρ. Πιέρρος Θωμάκος, καθηγητής του ΕΠΑΛ. Στο πλαίσιο αυτό την Διεύθυνση Β/βαθμίας Εκπαίδευσης Πειραιά εκπροσώπησε η Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Μαρία Παπαδοπούλου, το ΣΕΚ Κορυδαλλού ο Διευθυντής Δημήτρης Παναγόπουλος ενώ την εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης εκπροσώπησε η αντιπροσωπεία της σχολικής κοινότητας του 4ου Λυκείου Κορυδαλλού.

Ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ και Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Παιδείας του Δήμου Κορυδαλλού, Γρηγόρης Γουρδομιχάλης υπενθύμισε στα παιδιά ότι το όνομα της αίθουσας «Σπύρος Γυρούκης» είναι το πιο σκληρό παράδειγμα που βίωσε το σχολείο και μπορεί να μας πείσει όλους μας «να μάθουμε να μην καπνίζουμε». Η απώλεια ενός αγαπημένου από όλους συναδέλφου και εξαιρετικού εκπαιδευτικού λόγω του καπνίσματος φέρνει στο φως πως το κάπνισμα μπορεί να στερήσει όχι μόνο την προσωπική υγεία και την οικογενειακή γαλήνη ενός ανθρώπου που καπνίζει αλλά μπορεί να στερεί αγαπημένους φίλους, συνεργάτες και κοινωνικά ενεργούς πολίτες επηρεάζοντας αρνητικά την κοινωνική συνοχή.

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Μπεχράκης τόνισε ότι το κάπνισμα δεν είναι «προσωπική επιλογή» αλλά αντιθέτως ένας από τους ισχυρότερους εθισμούς γεγονός που οδήγησε στην ανάδειξη του από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε νόσο. Μέσα από μία παραστατική παρουσίαση ερευνών και πειραμάτων αναφέρθηκε τόσο στο ενεργητικό όσο και στο παθητικό κάπνισμα καθώς και στην σχετικά ανεφάρμοστη νομοθεσία στην χώρα μας. Ο καθηγητής τόνισε στα παιδιά ότι κρατούν στο χέρι τους την ευκαιρία να διορθώσουν τα λάθη της προηγούμενης γενιάς που έγινε θιασώτης του καπνίσματος προκαλώντας οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές απώλειες παγκοσμίως. Η αποστροφή της νέας γενιάς σε κάθε είδους κάπνισμα σημείωσε ο κ. Μπεχράκης δεν προστατεύει μόνο τον εαυτό τους, αλλά και τις οικογένειες, τους φίλους τους ενισχύοντας ταυτόχρονα την δημόσια υγεία. Οι μαθητές υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία αυτή και μέσα από τα ερωτήματα τους έδειξαν τους προβληματισμούς τους και το ενδιαφέρον τους για το θέμα που δεν σταματά στην πόρτα του σχολείου αλλά το συναντούν στο σπίτι, στους δημόσιους χώρους, στην διασκέδαση τους.